apografi-2021

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της απογραφής πληθυσμού 2021, με τους πολίτες να έχουν την επιλογή να την κάνουν ηλεκτρονικά. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να συμμετέχουν στην υποχρεωτική υπογραφή, αλλά, παρόλα αυτά, καθημερινά σημειώνονται απρόοπτα με αποτέλεσμα πολλοί απογραφείς να οδηγούνται σε παραίτηση.

Η προθεσμία για ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής απογραφής, εκπνέει στις 26 Νοεμβρίου και από εκείνο το σημείο η διαδικασία θα συνεχιστεί με συνεντεύξεις κατ’ οίκον (πόρτα – πόρτα). Ωστόσο, υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά αλλά ακόμα δεν έχουν λαβει τον σχετικό φάκελο.

Παράταση για όσους δεν έχουν λάβει ακόμα φάκελο της ΕΛΣΤΑΤ

Ο διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Απόστολος Κασάπης, μιλώντας στον Alpha 98,9 σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει ακόμα τον φάκελο με τον απαραίτητο αριθμό δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Η ΕΛΣΤΑΤ γνωρίζει σε ποιες γειτονιές δεν έχουν μοιραστεί οι σχετικοί φάκελοι της απογραφής και για αυτόν το λόγο θα δωθεί σχετική παράταση, όπου είανι απαραίτητο.

Δεν θα ήταν δίκαιο κάποιος να πάρει σήμερα το φάκελο και να έχει μόλις δυο ημέρες μπροστά του για να ολοκληρώσει τη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Κασάπης.

Γιατί υπάρχει καθυστέρηση σε κάποιες γειτονιές

Όπως σημείωσε το στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, ένας από τους λόγους που οι φάκελοι της απογραφής δεν έχουν φτάσει σε όλα τα σπίτια είναι οι παραιτήσεις που έχουν υποβάλλει απογραφείς. Η ΕΛΣΤΑΤ, αυτές τις ημέρες, εκπαιδεύει νέο προσωπικό και πολύ σύντομα θα έχει διανεμηθεί το σύνολο των φακέλων.

Αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών, ο κ. Κασάπης σημείωσε ότι «έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες που είχαμε», κάνοντας λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν ήδη απογραφεί. Ωστόσο, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά.

Απαντήσεις σε ερωτήματα για υπογραφή

Απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που προκύπτουν αναφορικά με την απογραφή 2021 έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN.

Απογραφή 2021: Μέχρι πότε θα διαρκέσει η αυτοαπογραφή

Όπως επεσήμανε, «μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η πρώτη περίοδος όσον αφορά την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, και από τις 27 Νοεμβρίου και έπειτα θα ξεκινήσει η παραδοσιακή κατά πρόσωπο απογραφή που θα έχει να κάνει με τις επισκέψεις, στο μικρότερο δυνατό βαθμό -που δεν μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά -στα σπίτια των απογραφούμενων».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που δεν έλαβε το έντυπο με τον μοναδικό κωδικό, ο κ. Θανόπουλος απάντησε: «Είναι διαδικασία που συνεχίζεται. Είναι τεράστια επιχείρηση η απογραφή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές και οι τομείς της Ελλάδας τις ίδιες ευκολίες πρόσβασης. Δεν έχουμε πάντα την ίδια στιγμή απογραφέα εύκαιρο που να έχει αναλάβει συγκεκριμένους τομείς. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα».

Επεσήμανε δε πως κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει τον απογραφέα από τα εξής:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Διορισμός
  • Κονκάρδα που φοράει στο πέτο του
  • Υπάρχει και η μάσκα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ

Ω προς τις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στην απογραφή για τα ακίνητα, είπε: «Ρωτάμε για τα ακίνητα γιατί είναι και απογραφή κατοικιών. Είναι κάποια πολύ βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 − one =