Δήμος Κυθήρων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στους κόλπους της αυτοδιοίκησης, με συνεχείς παραιτήσεις Δημοτικών Συμβούλων, μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου για τη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, καθώς και των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.).

Συγκεκριμένα… σειρά στις παραιτήσεις είχε ο Δήμος Αρταίων, όπου αποχώρησαν από τις Επιτροπές (Οικονομική, Ποιότητα Ζωής) Δημοτικοί Σύμβουλοι των Παρατάξεων, Δημοτική Αναγέννηση και Γέφυρα στο Μέλλον, καλώντας με κοινή επιστολή τους “τη Δημοτική Αρχή να ανασυγκροτήσει τις επιτροπές αυτές σύμφωνα με το νόμο”. Όπως τονίζουν, “Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται με παράνομο τρόπο. Εξάλλου από την αρχή είχαμε δηλώσει την αντίθεση μας στο νόμο “Θεοδωρικάκου” και στο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης μακριά από την ουσία της ψήφου των δημοτών και της εκλογικής δύναμης των παρατάξεων που εκλέχτηκαν”, προσθέτουν στην επιστολή τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Επίσης, από τις επιτροπές του Δήμου Πρέβεζας παραιτήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα”, οι οποίοι με επιστολή τους προς τους προέδρους της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, την οποία κοινοποίησαν στον Δήμαρχο Πρέβεζας και στους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η “Ανάπτυξη Τώρα” δεν μπορεί να έχει  συμμετοχή   σε μία αντισυνταγματική -εκ του αποτελέσματος- κατεύθυνση,  ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και εξουσίας, μακριά από την ουσία της ψήφου των δημοτών και της εκλογικής δυναμικής των παρατάξεων που εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Η “Ανάπτυξη Τώρα” είναι υπέρ της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, υπέρ των συνεργασιών και του δημοκρατικού διαλόγου στο δημοτικό συμβούλιο και τις επιτροπές του Δήμου και υπέρ των συγκλίσεων στην πράξη και όχι στα λόγια. Για όλους τους παραπάνω λόγους υποβάλουμε σήμερα την παραίτησή μας από τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών της οικονομικής επιτροπής και της ποιότητας ζωής».

Στο μεταξύ, την παραίτησή τους υπέβαλαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Όλοι για την Λευκάδα» του πρώην Δήμαρχου Κ. Δρακονταειδή, από την Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λευκάδας. Στη δήλωση παραίτησής τους προς τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αν. Γαζή, τον  Πρόεδρο Ε.Π.Ζ. κ. Σπ. Λύγδα, που κοινοποιείται στον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χ. Καλό και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στ. Ρόκκο, αναφέρουν, μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Με την από 12-12-2022 ανοιχτή επιστολή της Παράταξής μας, σας καλούσαμε:

  • Να μην προχωρήσετε στην έκδοση αποφάσεων από τις συγκεκριμένες επιτροπές, αφού ύστερα από την άμεσα εκτελεστή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι παράνομα συγκροτημένες, με κίνδυνο να ακυρωθούν αποφάσεις τους μετά από προσφυγή ή άσκηση ελέγχου νομιμότητας.
  • Σεβόμενοι τη συνταγματική τάξη να παραπέμπετε τα θέματα των επιτροπών στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, σε αναμονή των ρυθμίσεων του ΥΠ.ΕΣ που μόνο με την επαναφορά των διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι είναι δυνατόν να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα.

Επίσης στη συνεδρίαση της 22ης Δεκεμβρίου 2022 σας επισημάναμε και πάλι το έλλειμμα δημοκρατίας, ζητώντας ξανά την παραπομπή θεμάτων των Επιτροπών αυτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενημερώνοντάς σας μάλιστα ότι αυτό πράττουν ήδη πολλοί δήμοι στη χώρα.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε την πρότασή μας και ξεκάθαρα ταυτίστηκε για ακόμη μια φορά με τους θιασώτες της αντισυνταγματικής και απολυταρχικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης της ΝΔ. Μαζί του δυστυχώς συντάχθηκαν (σιωπηλά είναι αλήθεια) και στελέχη-μέλη της δημοτικής του αρχής.

Ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε σε συνεδριάσεις οργάνων, που έχουν συγκροτηθεί παράνομα και τουλάχιστον μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη λειτουργία τους.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την παραίτησή μας από τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Λευκάδας».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × three =