Μόλις χθες, το βράδυ της Δευτέρας 2 Μάϊου 2022, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος των Κυθήρων “Kythera.News” δημοσίευσε ένα άρθρο – ρεπορτάζ σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που για άλλη μία φορά απασχολεί συμπολίτες μας το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα ο ιστότοπός μας ανέδειξε την διαμαρτυρία συνδημότισσάς μας, η οποία επέλεξε με ένα σαρκαστικό τρόπο να την μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).

Στην διαμαρτυρία της, την οποία είχε κοινοποιήσει στο Facebook ήδη από το βράδυ της πρωτομαγιάς, έκανε νύξη για την άσχημη αισθητική του χώρου στην προβλήτα Παναγιώτη Κορωναίου – Πουλάκη κατά τις ημέρες του Πάσχα. Η συνδημότισσά μας προφανώς εξέφρασε την προσωπική της άποψη, αφού διατηρεί κατάστημα εστίασης σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο και το θέαμα αυτό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τόσο ευχάριστο για τους θαμώνες – πελάτες αλλά και τους περαστικούς. Σύντομα η ανάρτηση έγινε θέμα αντιπαράθεσης διαφόρων χρηστών, ενώ πριν από το σχετικό δημοσίευμα του Kythera.News είχε προηγηθεί η αναπαραγωγή της ανάρτησης από το blog του ραδιοφωνικού σταθμού AdelinFM που εδρεύει στην Αγία Πελαγία με τίτλο: «ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ «ΧΑΜΟΣ» ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK».

Στο Kythera.News αποφασίσαμε λοιπόν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, να δημοσιεύσουμε μια γενικότερη αναφορά στο ζήτημα, ανεξαρτήτως της άποψης της συνδημότισσάς μας, ή των χρηστών που την σχολίασαν ακριβώς από κάτω. Μάλιστα επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε, μαζί με την άποψη της συνδημότισσάς μας και αυτήν του Δημάρχου, καθώς επίσης φωτογραφίες από το σημείο, σε διάφορες χρονικές φάσεις για να αναδείξουμε την αναγκαιότητα παρέμβασης σε αυτό. Αφού επισημάναμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στο σημείο αλλά και τις αστοχίες των αρχών πάντα κατά την άποψή μας, ολοκληρώσαμε διατυπώνοντας το ενδιαφέρον για το τι θα πράξει επί του θέματος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την καθαριότητα που είναι ο κ. Γιώργος Κομηνός

Μετά τις 9.00 το βράδυ, κι ενώ εκατοντάδες χρήστες στον κυβερνοχώρο παρακολουθούσαν τα σχετικά δημοσιεύματα, όπως και το δικό μας, έγινα δέκτης προσωπικών μηνυμάτων για το προαναφερόμενο ζήτημα από πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία δεν θέλω να αποκαλύψω στην παρούσα στιγμή, όπου με ανάρμοστο ύφος και θρασεία συμπεριφορά, μεταξύ έντονων και άκρως συκοφαντικών κατηγοριών προς εμέ, μου ανήγγειλε: «Ετοιμαστείτε για μήνυση…». «…Τέλος τα αστεία…». «…Αυτό που κάνεις είναι συστηματικό ψέμα και παραπλάνηση. Αναλαμβάνει ο δικηγόρος πλέον. Τέλος»

Ασφαλώς όταν δέχεσαι τέτοια μηνύματα, για έναν ιστότοπο του οποίου είσαι ιδιοκτήτης αλλά και προς εσένα προσωπικά ή τους συνεργάτες σου, επειδή δημοσίευσες μία είδηση, μία άποψη ή μία φωτογραφία, φυσικό είναι να αναλογίζεσαι την ευθύνη της δημοσίευσης, όσο και την σημασία και το βάρος αυτών που αναφέρονται σε αυτήν. Και όταν ζεις σε μία χώρα όπου μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ότι εμφανίζεται στην χειρότερη θέση της Ευρώπης αναφορικά με τους Δείκτες Ελευθερίας του Τύπου (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα – Reporters Sans Frontieres) σίγουρα δεν το λες και τόσο αστείο.

Μόλις πριν λίγο καιρό, μου ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια του Τύπου  από μία αυτοδιοικητική πολιτική ομάδα συμπατριωτών μου ότι «δεν μου επιτρέπεται εμένα του Ιππολύτου Πρέκα να επιτίθεμαι με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του δύο φορές εκλεγμένου Δημάρχου» και ότι «Κανένας δεν έχρισε τον κ. Πρέκα γενικό σχολιαστή και τιμητή επί παντός επιστητού»! Στην ανακοίνωσή της αυτή η εν λόγω αυτοδιοικητική πολιτική ομάδα μου πρότεινε «να είμαι προσεκτικότερος…» και πώς μόνο αν δεχθώ αυτά που μου προτείνουν, τότε και μόνο τότε «ο λόγος μου θα γίνει αξιόπιστος και αντικείμενο δημόσιου διαλόγου!».

Χωρίς να αναφέρω περισσότερα για όσα συμβαίνουν στο νησί μου τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο σχετικά με εμένα προσωπικά, αλλά και άλλους συμπολίτες μου οι οποίοι εκφράζουν θέση και άποψη στο δημόσιο διάλογο, μου γίνεται εντελώς αντιληπτό και κατανοητό ότι τίθεται και εδώ στον τόπο μας υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του λόγου και του τρόπου με τον οποίο ασκείται. Μου γίνεται εντελώς αντιληπτό και κατανοητό ότι η προσωπική μου Ελευθερία, η Ελευθερία των συνεργατών μου στο μέσο Kythera.News, η Ελευθερία των συναδέλφων μου καθώς και κάθε πολίτη ο οποίος θέλει να εκφέρει λόγο τίθενται στη βάσανο των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θα αποφασίζουν ποιος, πότε, πώς, πού και γιατί θα ομιλεί. Συνάμα δεν με εκπλήσσει καθόλου η «σιωπή των αμνών» των μηχανισμών αυτών και των συνακολούθων τους, μιας και τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο στο Τσιρίγο όσο και σε ολόκληρη την χώρα, έχει επιχειρηθεί μια προσπάθεια μονοπολικότητας στην ενημέρωση, καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και επιβολής της ατζέντας της «ατομικής ευθύνης – ατομικής καταδίκης».

Το μόνο που έχω να δηλώσω σε αυτή την δεδομένη στιγμή, είναι ότι θα συνεχίσω τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου να ασκούμε το δημοσιογραφικό μας καθήκον, χωρίς να υποτασσόμαστε σε κανέναν, αλλά να υπηρετούμε την Τσιριγώτισσα και τον Τσιριγώτη όπως και κάθε πολίτη που μας παρακολουθεί και μας διαβάζει. Δεν θα φοβηθούμε, δεν θα υπακούσουμε σε καμία απειλή φίμωσης της ελευθερίας μας, όπως απορρέει από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους και πάντα σύμφωνα με την δημοσιογραφική δεοντολογία.

Το Kythera.News έχει αποδείξει ότι είναι ένα ελεύθερο μέσο που ουδέποτε αρνήθηκε να κρατήσει  ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας σε συμπολίτες μας αλλά και πολιτικούς. Ακόμη και όταν δεν μου αρέσει, δεν μας αρέσει, η οποιαδήποτε άποψη, θα είμαι και θα είμαστε εδώ για να την  καταγράψουμε, να την φιλοξενήσουμε, να την μεταδώσουμε.

Κίνητρο και κριτήριό μας είναι η υπεράσπιση και προώθηση του καλού του νησιού μας, που πιστεύουμε βαθιά εξυπηρετείται από την αλήθεια, διαφάνεια και αντικειμενικότητα που προσπαθούμε να μας διακρίνει.

Η ελευθερία θέλει και τόλμη αλλά θέλει και αρετή.

 

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine − seven =