tragodia-diakoftiou

Αγαπητέ κ. Πρέκκα,

Για μία ακόμη φορά μέσω της ιστοσελίδας σας δέχθηκα έντονη, άδικη και σκόπιμη κατά την γνώμη μου κριτική σε θέμα αρμοδιότητάς μου και θεωρώ υποχρέωσή μου μέσω αυτής να απαντήσω.

Mε ανάρτησή της στο facebook, η κυρία Μαρία Κοντολέων με κατηγορεί για ʺμη ίση μεταχείριση του καφέ Αστικόνʺ σε σχέση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες του νησιού που ʺέχουν εξυπηρετηθείʺ με τους εξωτερικούς χώρους, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες ότι οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα μου υπαγορεύουν να ασκώ εχθρική συμπεριφορά στην εν λόγω επιχείρηση, κοινώς ότι ʺτα παίρνω από τους άλλους επιχειρηματίεςʺ ή ότι ʺεκβιάζωʺ τον ιδιοκτήτη του ʺΑΣΤΙΚΟΝʺ και επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Κοντολέων ʺγια να μην μου ασκεί κριτικήʺ και ʺνα με υποστηρίζει σε δημοτικά θέματαʺ, όπως ισχυρίστηκε ψευδώς στον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη.

Και επειδή όπως αναφέρει στην ανάρτησή της η κυρία Μαρία Κοντολέων, ʺόλοι μας κρίνουμε και όλοι μας κρινόμαστε αλλά η αντικειμενική αλήθεια είναι μία και βγάζει μάτιαʺ, θα επιχειρήσω να την φωτίσω (την αντικειμενική αλήθεια) και από την δική μου πλευρά και οι αναγνώστες σας θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους:

  1. Το 2006, ο τότε Δήμαρχος Κυθήρων Αρτέμης Καλλίγερος, εκδίδει βεβαίωση με αρ. πρωτ.: 3.836/14-09-2006, σύμφωνα με την οποία ʺΘα χορηγηθεί δημοτικός χώρος συνολικής επιφάνειας είκοσι (20), περίπου, τετραγωνικών μέτρων, (δέκα έξη απέναντι από το κατάστημα έμπροσθεν της πύλης της εκκλησίας και τέσσερα έναντι του καταστήματος και επί του πεζοδρομίου), στον οικισμό Ποταμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποταμού Κυθήρων στο κατάστημα ιδιοκτησίας Δημητρίου Κοντολέων, προκειμένου ο ιδιοκτήτης να τοποθετεί τους θερινούς μήνες τραπεζοκαθίσματα για το κατάστημά τηςʺ.
  1. Το 2007, ο τότε Δήμαρχος Κυθήρων Αρτέμης Καλλίγερος, χορηγεί την με αριθμό 10/2007 (Αρ.Πρωτ. Φ41/21/3468/01-10-2007) Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Καταστήματος ʺΚαφενείο – Σνακ Μπαρʺ στον κ. Δημήτρη Κοντολέων, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: ʺεπίσης θα αναπτυχθούν ΕΙΚΟΣΙ, (20), κινητά καθίσματα στον Δημοτικό υπαίθριο χώρο, (16 απέναντι από το κατάστημα έμπροσθεν της πύλης της εκκλησίας και 4 έναντι του καταστήματος και επί του πεζοδρομίου), υπό τους κάτωθι όρους….ʺ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κ. Δημήτρης Κοντολέων έκανε χρήση του εν λόγω χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων της επιχείρησής του, μέχρι και το 2020.
  1.    Το 2021 με ημερομηνία 26-05-21 ο ίδιος επιχειρηματίας και ήδη επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κατέθεσε αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου για την ʺχορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστων χώρων-πεζοδρομίου συνολικής εκτάσεως 50 μ2 για να χρησιμοποιηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων του καταστήματός τουʺ, επισυνάπτοντας σχεδιάγραμμα-κάτοψη τμήματος της οδού έξω από τον Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριώτισσας. Από δε το πρωί της ίδιας ημέρας, χωρίς να ενημερώσει οποιονδήποτε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες, ξεκίνησε την εγκατάσταση μεταλλικής πέργκολας στον εν λόγω χώρο.
  1. Μετά από έντονες παρατηρήσεις μου και διαδοχικές συζητήσεις με τον κ. Δημήτρη Κοντολέων παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Εμμ. Τριφύλλη και Κώστα Καψάλη, του συμπατριώτη μας κ. Σπυρ. Μιχαλακάκη, της κυρίας Μαρίας Κοντολέων και της κυρίας Κωνσταντίνας Καψάλη, κατέστησα απόλυτα σαφές πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν ήταν δυνατόν να παραχωρηθεί η χρήση για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για το συγκεκριμένο τμήμα της δημοτικής οδού, διότι:

α) το Αστυνομικό Τμήμα Κυθήρων, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν.4688/2020 (όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του Ν.4736/2020 και παρατάθηκε η ισχύς του με την Κ.Υ.Α. 40128/28-05-2021 μέχρι 30-09-2021), το οποία προέβλεπε ότι «Προκειμένου περί οδών, η παραχώρηση χρήσης τους λαμβάνει χώρα, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής», με το υπ’αριθμ. πρωτ. 1016/125-α/10-06-2020 έγγραφό του είχε εκφράσει αρνητική γνώμη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την αιτιολογία ότι θα ʺπροκαλέσει προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων ή ακόμη και τον περιορισμό της ορατότητας οδηγών έμπροσθεν του οδοστρώματος του προαναφερόμενου Ναούʺ και

β) το εν λόγω τμήμα της δημοτικής δεν βρίσκεται προ του καταστήματος ʺΑΣΤΙΚΟΝʺ αλλά και ούτε στην προβολή αυτού, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 65 του Ν.4688/2020 (και όπως αυτό τροποποιήθηκε και ίσχυε μέχρι 30-09-2021).

  1. Στην προσπάθειά μου για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα καταστή-ματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής, ιδιοκτησίας των κ.κ. Δημητρίου Κοντολέων (ʺΑστικόνʺ) και Κωνσταντίνας Καψάλη (ʺΑυλήʺ), η οποία επίσης είχε υποβάλλει ανάλογη αίτηση, πρότεινα από το περυσινό καλοκαίρι και έγινε αποδεκτό από τους ενδιαφερόμενους, να χαρακτηριστεί τμήμα τριγωνικού σχήματος της οδού απέναντι από τον Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριωτίσσης, το οποίο συγκέντρωνε όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία χαρακτηριστικά, ως ʺκοινόχρηστος χώρος προς παραχώρηση χρήσης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτωνʺ.
  1. Όλα τα παραπάνω ήταν σε πλήρη γνώση του κ. Δημήτρη Κοντολέων και παρόλα αυτά, με ημερομηνία 21-02-2022 κατέθεσε ηλεκτρονικό αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου ʺχορήγησης άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρουʺ, επισυνάπτοντας σχεδιάγραμμα-κάτοψη τμήματος της οδού έξω από τον Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριώτισσας, ακριβώς το ίδιο που είχε καταλάβει παράνομα και αυθαίρετα το 2021 και για το οποίο ο Αστυνομικός Σταθμός Ποταμού, μετά από σχετική καταγγελία της κυρίας Κυριακή Ζάρπα, συνέταξε και απέστειλε: α) το με αρ. πρωτ. 9009/20/99-α/30-08-2021 έγγραφό του προς την Υπηρεσία μας για τις ʺκατά νόμον ενέργειές μαςʺ και β) το με αρ. πρωτ. 9009/20/99-β/30-08-2021 έγγραφό του προς την Γεν. Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών – Δ/νση Υ.ΔΟΜ. & Γενικού Σχεδιασμού Πόλης – Τμήμα Κατασκευών του Δήμου Πειραιά προκειμένου να ʺαποστείλει συνεργείο με τεχνικούς υπαλλήλους για να διαπιστώσει τυχόν αυθαίρετες κατασκευέςʺ.
  1. Επειδή ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κων. Στάθης βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός υπηρεσίας, αρχικά για λόγους υγείας και μετέπειτα για το τρέξιμο και την ωρίμανση έργων του Δήμου και την λήψη εγκρίσεων από διάφορες υπηρεσίες, σχεδίασα και εμβαδομέτρησα προσωπικά τον χώρο, υπέβαλλα σχετικά αιτήματα στον Αστυνομικό Σταθμό Ποταμού και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ποταμού για την έκδοση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων.

Μετά την λήψη των θετικών γνωμοδοτήσεων:  α) 1016/49/66-α΄/19-04-2022  του Αστυνομικού Σταθμού Ποταμού, σύμφωνα με την οποία: ʺδεν υφίστανται λόγοι ασφαλείας της κυκλοφορίας των πεζών και οχημάτων που να επιβάλλουν την μη χορήγηση της αιτούμενης άδειας επί της κεντρικής οδού και απέναντι και διαγωνίως της εισόδου του Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριωτίσσης…ʺ και β) 30-05-2022 του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ποταμού, ότι ʺείναι σύμφωνο με την παραχώρηση τμήματος της δημοτικής οδού για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, η αξιοποίηση του προβλεπόμενου χώρου από τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να γίνει εντός των ορίων του σχεδιαγράμματος, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, και χωρίς κάποια κατασκευή στα όρια του δρόμου και το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αισθητικά ωραίο και εναρμονισμένο με τον χαρακτήρα του χωριούʺ, συνέταξα την σχετική εισήγηση για την συνεδρίαση της 31-06-2022 του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες.

Για να καταστεί όμως νόμιμη η διαδικασία χαρακτηρισμού, έμενε να εκδοθεί νέα διάταξη, καθώς η δυνατότητα αυτή του χαρακτηρισμού, σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω, είχε λήξει την 30-09-2021. Όντως με το άρθρο 22 του Ν.4915/2022 (ΦΕΚ 63 Α΄/24-03-2022), παρατάθηκε η δυνατότητα χαρακτηρισμού μέχρι 30-09-2022 και επομένως άνοιξε ο δρόμος για νέα προσπάθεια για την ικανοποίηση των αιτημάτων.

  1. Ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν, αφενός ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κων. Στάθης, ο οποίος επιστρέφει από Τρίτη 14-06-2022 στην υπηρεσία του, να φροντίσει για την οριοθέτηση του χώρου και αφετέρου σε κοινή συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και σε πνεύμα καλής διάθεσης, να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά του υπό διαμόρφωση χώρου, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ποταμού, ότι ʺτο αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αισθητικά ωραίο και εναρμονισμένο με τον χαρακτήρα του χωριούʺ.
  1. Αντί λοιπόν να δρομολογηθεί η κοινή συνάντηση, την Κυριακή 29-05-2022 ο κ. Δημήτρης Κοντολέων με τον πατέρα του, κατά την διάρκεια του Κυριακάτικου Παζαριού στον Ποταμό, παρουσία πολλών ανθρώπων και μπροστά από το κατάστημά τους, θεώρησαν σκόπιμο να με προγκήξουν και να με απειλήσουν, ο μεν πρώτος ότι την επόμενη ημέρα ʺθα καταφύγει στον δικηγόρο τουʺ, ο δε δεύτερος για ʺδιαφυγόντα κέρδηʺ.
  1. Αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια και πιστεύω ότι είναι καταφανές ότι μοναδικό μου μέλημα και επιδίωξη αποτέλεσε η ικανοποίηση των αιτημάτων των κ.κ. Δημητρίου Κοντολέων και Κωνσταντίνας Καψάλη, σε ότι αφορά την αρμοδιότητα των ΚΥΕ που μου ανέθεσε ο Δήμαρχος Κυθήρων, αλλά πάντα σύμφωνα με το νόμο.

Δεν μπορώ όμως να αντισταθώ στο να μην απευθύνω τις παρακάτω ερωτήσεις:

α) Στον κ. Δημήτρη Κοντολέων:

  • Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 08-03-2022 και στις καταγγελίες που διατύπωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ν. Μαγουλάς, για την υποτειθέμενη έλλειψη νομιμότητας σειράς έργων του Δήμου, δήλωσε ʺσυγκλονισμένοςʺ. Άραγε συγκλονίζεται μόνο όταν η παρανομία αφορά τους άλλους και όχι όταν παρανομεί ο ίδιος;

  • Συμφωνεί ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης και προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα προσωπικά του επαγγελματικά συμφέροντα, να παρανομήσει ο αντιδήμαρχος;

  • Υιοθετεί τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της κυρίας Μαρίας Κοντολέων;

β) Στην κυρία Μαρία Κοντολέων:

  • Πότε ενοχλήθηκε από τον αντιδήμαρχο για την παράνομη και χωρίς την σχετική άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων και στις δύο επιχειρήσεις της, ώστε να δικαιολογείται το αίσθημα αδικίας που της προκαλώ έναντι όλων των υπολοίπων επαγγελματιών;

  • Μήπως οφείλει για να γίνει πιστευτή για τους ισχυρισμούς της η κυρία Μαρία Κοντολέων να αναφέρει δημόσια, με τον ίδιο τρόπο που προσπάθησε να με διασύρει, ʺόλους τους άλλους επαγγελματίες που έχουν τακτοποιηθεί με τους εξωτερικούς χώρουςʺ από τον αντιδήμαρχο;

  • Ποιες είναι οι ʺπολλές υποσχέσειςʺ που έχω δώσει στην ίδια και τον αδελφό της και τις οποίες ʺακόμα περιμένουνʺ;

  • Πως πέρασε από το μυαλό της κυρίας Μαρίας Κοντολέων ότι είναι δυνατόν να με εκβιάσει με ψέματα και συκοφαντίες για να ενδώσω σε παράνομες ενέργειες;

Αυτά προς το παρόν και ελπίζω να έχουν την ευθιξία να απαντήσουν.

Παραμένω στη διάθεσή σας, με εκτίμηση

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΡΓΩΝ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΗΜΟΥ  ΚΥΘΗΡΩΝ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΟΥΓΙΑΝΝΗΣ

Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 + 19 =