Απάντηση του Διοικητή του Γ.Ν-Κ.Υ Κυθήρων «Τριφυλλείου» στην επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία για τη νέα σας θητεία ως Δήμαρχο μετά την εκλογική σας νίκη και σε απάντηση της επιστολής σας σχετικά με τα ζητήματα παροχής υπηρεσιών υγείας, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Θεωρώ υπερβολική την ανησυχία σας χωρίς να αμφισβητώ το πραγματικό ενδιαφέρον σας για το Νοσοκομείο μας, πιστεύω όμως ότι την ενημέρωση αυτή θα έπρεπε να την είχατε ζητήσει πριν από τις εκλογές ώστε να είστε σε θέση να ενημερώσετε και τους δημότες κατά την προεκλογική περίοδο.

Το αίσθημα ασφάλειας που επικαλείσθε προφανώς και οφείλουμε όλοι θεσμικά και αρμοδίως να εξασφαλίζουμε. Η ύπαρξη του Νοσοκομείου, κατά γενική ομολογία, αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού μας. Νησιά μεγαλύτερα και με περισσότερο πληθυσμό δεν διαθέτουν τέτοια δομή υγείας, όπως αυτή που έχουν σήμερα τα Κύθηρα.

Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω ότι καθ’ όλη την τουριστική περίοδο δέχτηκα στο Νοσοκομείο μας επανειλημμένα τα συγχαρητήρια για την υποδειγματική λειτουργία του και την ευχάριστη έκπληξη πολλών τουριστών, που ένα νησί τόσο μικρό όπως τα Κύθηρα διαθέτει αυτή την σύγχρονη και επαρκή δομή υγείας.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, έχω την τιμή και την χαρά να είμαι ο Διοικητής η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική τόσο για την κατασκευή του, όσο και για την λειτουργία του αλλά και για την συνεχιζόμενη και ουσιαστική αναβάθμισή του.

Θα σας γνωστοποιήσω επιγραμματικά μόνο ορισμένα στοιχεία γι’ αυτό, ευελπιστώντας σε μια συνάντησή μας, όποτε εσείς επιθυμείτε, για την αναλυτική και ουσιαστική ενημέρωσή σας, ώστε από κοινού να συμβάλλουμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του Νοσοκομείου μας, χωρίς τους εντυπωσιασμούς της ανταλλαγής επιστολών.

Κατά την παρούσα λοιπόν θητεία μου, και παρά την πανδημία που αντιμετωπίσαμε με απόλυτη επιτυχία και με τη βοήθεια του Δήμου Κυθήρων, συντελέστηκε και συντελείται σημαντικό έργο για την μετεξέλιξη του σε σύγχρονη δομή υγείας.

  • Εξασφαλίσαμε την πληρωμή του αξονικού τομογράφου αξίας 272.800€ και προχωρήσαμε στην αδειοδότηση της λειτουργίας του.
    Προχωρήσαμε στην πρόσληψη Δ/ντή Ιατρού Ακτινοδιαγνώστη και σήμερα στο νησί των Κυθήρων διενεργούνται αξονικές τομογραφίες που σώζουν ζωές.

    Ο εν λόγω ιατρός, όπως και όλο το προσωπικό, όπως γνωρίζετε δικαιούται την κανονική άδειά του, οπότε τη συγκεκριμένη περίοδο απουσιάζουν από την εργασία τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Όμως, και κατά την απουσία τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε εκτάκτου περιστατικού.

  • Προχωρήσαμε στην προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας παραγωγής αερίου οξυγόνου (Ο2) με κόστος 243.040,00€ που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ εξοικονομώντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Η μονάδα λειτουργεί από τον Μάιο του 2023.
  • Δρομολογούμε με την στήριξη του Υπουργείου την σύσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο μας. (σχετική απόφαση βρισκεται στην Διαύγεια) Συγκεκριμένα η μελέτη προβλέπει μονάδα δυναμικότητας πέντε (5) θέσεων συν μια (1) θέση πρόβλεψη. Πρόκειται για δημιουργία ανεξάρτητης πτέρυγας που χωροθετήθηκε σε λειτουργική σύνδεση με το νοσοκομείο με συνολικό εμβαδόν 235,65τ.μ. βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 902.979,65€.

    Ήδη βρισκόμαστε σε επαφές με δωρητή που προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο.

  • Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η προμήθεια του παρακάτω ιατροτεχνολογικού

    εξοπλισμού:

    • Προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακού μαστογράφου
    • Ακτινολογικό μηχάνημα για μέτρηση οστικής πυκνότητας (DEXA)
    • Καρδιολογικός υπέρηχος
    • Προμήθεια και εγκατάσταση κλιβάνου αποστείρωσης

Όσον αφορά την στελέχωση του Νοσοκομείου με ιατρικό και λοιπό προσωπικό έχουν γίνει σημαντικές προσλήψεις (όπως π.χ. παιδίατρος όπου σήμερα βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου η οποία τελειώνει το αμέσως επόμενο διάστημα).

Κάποιες προκηρύξεις για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού έχουν αποβεί άγονες, ήδη όμως το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά για τα νησιά προβλέπονται κίνητρα, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Όσον αφορά την μεταστέγαση του Αγροτικού Ιατρείου Χώρας, όπως γνωρίζετε, το Νοσοκομείο μας δεν έχει αρμοδιότητα. Έχετε υπογράψει παραχωρητήριο με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ και θα πρέπει να αναζητήσετε ενημέρωση από την 2η ΥΠΕ.

Από προφορική ενημέρωση όμως που έχω και επειδή το κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος ήταν έτοιμο να καταρρεύσει από την πλήρη εγκατάλειψή του, η ΔΥΠΕ προχώρησε σε μελέτη πλήρους ανακαίνισής του προκειμένου να καταστεί ασφαλής η μεταστέγαση του ιατρείου εκεί και αναζητούσε τους οικονομικούς πόρους για το κάνει λειτουργικό και ασφαλές.

Συμπερασματικά σας διαβεβαιώνω ότι, με την στήριξη του Υπουργού Υγείας και της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας το Νοσοκομείο μας εκπληρώνει στο ακέραιο το καθήκον του, σώζει ζωές και παρέχει το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Όλοι όσοι στελεχώνουμε το Νοσοκομείο μας πιστεύουμε στην υψηλή αποστολή μας και εργαζόμαστε με ευσυνειδησία για το σκοπό αυτό πιστεύοντας επίσης ότι το Νοσοκομείο μας μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο πυλώνα ανάπτυξης και προοπτικής των Κυθήρων. Πρέπει όμως να μείνει μακριά από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις κομματικές εμπάθειες.

Θεωρώ δεδομένη την στήριξή σας αλλά και την στήριξη τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την περαιτέρω βελτίωση παροχής υπηρεσιών από το Νοσοκομείο Κυθήρων.
Κλείνοντας, να γνωρίζετε ότι με την επιτελική στήριξη του Υπουργείου Υγείας και όπως μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει με το έργο μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με επιμονή και συνέπεια για μια ακόμα πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μονάδα υγείας.

Παραμένω στη διάθεσή σας για εποικοδομητική και ουσιαστική συνεργασία και προσβλέπω στην στήριξη του Δήμου για τον σκοπό αυτό.

Με τιμή,

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠ. ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − two =