charchalakis

Τις τελευταίες ημέρες γράφονται και διακινούνται «πληροφορίες» που όχι μόνο ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αλλά στοχεύουν στο να παρουσιάσουν ότι τα στελέχη της δημοτικής διοίκησης ενεργούν αυτοβούλως ή ότι μεταξύ τους υπάρχει διάσταση απόψεων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζω τα ακόλουθα:
1. Η τοποθέτηση σιδερένιων φρακτών (μπάρες) απαγόρευσης όδευσης οχημάτων είναι παράνομη, παρά το γεγονός ότι στην πράξη εφαρμόζεται επί πολλά χρόνια. Συνιστά τοπική κυκλοφοριακή ρύθμιση που μπορεί μεν να αποφασιστεί από το Δ.Σ., τίθεται όμως στον υποχρεωτικό έλεγχο και την κρίση πολλών δημοσίων υπηρεσιών (μεταξύ των οποίων ακόμα και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!) και πρέπει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Πρακτικά, τέτοιες αποφάσεις, σχεδόν ποτέ δεν εγκρίνονται με τη νόμιμη διαδικασία, ενώ υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις Δήμων που αναμένουν επί πολλά χρόνια την δημοσίευση σε ΦΕΚ των τοπικών κυκλοφοριακών τους ρυθμίσεων.
2. Η ανωτέρω διαδικασία, παρακάμφθηκε τα έτη 2020 και 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς για την αποφυγή συνωστισμού, ο νομοθέτης όρισε μια απλή διαδικασία ψήφισης και έγκρισης τέτοιων ρυθμίσεων, την οποία και ο Δήμος μας ακολούθησε τα προηγούμενα 2 χρόνια.
3. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 65 του Ν. 4688/2020, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 26 του Ν. 4736/2020 και με το άρθρο 110 του Ν.4876/2021, καθορίστηκε ότι: «7. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης. Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, η οποία εκδίδεται κατά παρέκκλιση του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α57) και του άρθρου 225 του ν. 3852/2010 (Α 87) και ύστερα από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητάς τους, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης και διέλευσης/στάσης/στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑμεΑ. Με όμοια απόφαση είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας. Οι αποφάσεις της περίπτωσης αυτής ισχύουν μέχρι 31.3.2022. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, η ισχύς της παρούσας δύναται να παρατείνεται εφόσον συντρέχουν οι λόγοι του πρώτου εδαφίου».
4. Δυστυχώς και παρά τα αιτήματα όλων των Δήμων για παράταση της ισχύος της ανωτέρω ρύθμισης και για το φετινό καλοκαίρι, αυτό δεν έγινε, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο (Εσωτερικών) ήταν αρνητικό. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, ενημερώσαμε εξαρχής την πολιτική ηγεσία, ότι η μη παράταση της ισχύος της ανωτέρω απόφασης θα φέρει πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και δυστυχώς βγήκαμε αληθινοί.
5. Με βάση τα ανωτέρω, οι κίτρινες πινακίδες των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα έτη 2020 και 2021 ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ από όλους τους οικισμούς που είχαν τοποθετηθεί καθώς ΔΕΝ ισχύουν πλέον.
6. Για την περίπτωση της Χώρας και του Καψαλίου, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έδωσε εντολή να αφαιρεθούν οι μετακινούμενοι φράκτες και οι κώνοι στις εισόδους των οικισμών, παρά το γεγονός ότι ακόμα και αυτοί είναι απόλυτα εκτός κανονιστικού πλαισίου.
7. Συνεπώς ΟΥΤΕ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έδωσε εντολή να κινούνται ελεύθερα τα ΙΧ αυγουστιάτικα στο Καψάλι και τη Χώρα, ΟΥΤΕ φυσικά ο Δήμαρχος αναίρεσε οποιαδήποτε «απόφαση» άλλου αιρετού οργάνου. Το τί διαδίδεται στα καφενεία δεν μας αφορά. Οι κίτρινες πινακίδες αφαιρέθηκαν με εντολή της Δημοτικής Αρχής γιατί ΔΕΝ ισχύουν. Η κοινή λογική, όμως, και κυρίως η ασφάλεια των εκατοντάδων πεζών που κινούνται κάθε βράδυ στη Χώρα και το Καψάλι, επιβάλει στην πράξη την ύπαρξη φραγμών εισόδου στους οικισμούς αυτούς, ακόμα και εάν αυτό δεν καλύπτεται νομικά, ζήτημα στο οποίο συμφωνούν ΟΛΑ τα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Προτιμούμε να μας κάνουν μήνυση για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Χώρα και το Καψάλι παρά για ένα – μη γένοιτο! – ατύχημα λόγω της ελεύθερης εισόδου πεζών και ΙΧ (ειδικά τα βράδια) που κάθε νοήμων άνθρωπος θεωρεί αδιανόητη. Και αυτό αποτελεί άποψη ΟΛΩΝ των μελών της Δημοτικής μας Αρχής.
8. Η άποψή μας για τη νομιμότητα είναι συγκεκριμένη και ΔΕΝ αλλάζει. Αν υπήρχε η ίδια σθεναρή άποψη και στους προκατόχους μας, σήμερα ΔΕΝ θα είχαμε παράνομα λιμάνια (ένα μόνο κλασικό παράδειγμα). Η άποψή μας αυτή, μας οδήγησε π.χ. στο να νομιμοποιήσουμε το Παζάρι του Ποταμού, ζήτημα, όμως, για το οποίο χρειάστηκαν 5 ολόκληρα χρόνια. Και εκεί, δυστυχώς, υπήρξε μεγάλη σπέκουλα που έπεσε στο κενό.
9. Η Δημοτική Αρχή, με όλα της τα στελέχη και κυρίως τους Αντιδημάρχους, εργάζεται νύχτα και μέρα για να βελτιώσει την καθημερινότητα μέσω των δεκάδων έργων που εκτελεί, για να λύσει προβλήματα, για να καλύψει αδυναμίες και παραλείψεις πολλών ετών και όλα αυτά με το λιγότερο προσωπικό στην ιστορία του Δήμου, με εξαιρετικά αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες, με παρανοϊκή γραφειοκρατία και με ανώνυμες καταγγελίες που ως ανυπόστατες πέφτουν – και θα πέφτουν – πάντα στο κενό.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − 16 =