Για βιαστικές εκτιμήσεις και διαγνώσεις αυτήν τη στιγμή, αναφορικά με τους θανάτους δύο παιδιών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, του 7χρονου και της 3χρονης, μια και οι δύο υποθέσεις διερευνώνται, έκανε λόγο στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

«Είναι νωρίς. Είναι ένας αιφνίδιος θάνατος για το 7χρονο παιδί, διερευνάται. Για το 3χρονο ακόμα διερευνάται, ώστε να δέσει η διάγνωση. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Είναι βιαστικές οι εκτιμήσεις και οι διαγνώσεις», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι προφανώς πίσω από τις δύο περιπτώσεις κρύβεται κάποια λοίμωξη, ωστόσο, μπορεί οι αιτίες θανάτου να είναι εγκεφαλίτιδες, μηνιγγίτιδες αλλά και πολλές άλλες. «Στα νοσοκομεία δε βλέπουμε μόνο πολίτες που έρχονται με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα. Το είδαμε και στον κορωνοϊό, έχουμε και ασθενείς που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, μολύνθηκαν και έχασαν τις ζωές τους. Είναι αυτά που λέμε οι αιφνίδιοι θάνατοι, οι λοιμώξεις, εμείς τα ζούμε κάθε μέρα».

Δεν αποκλείεται η σχέση με long covid

Κατά τον κ. Καπραβέλο, τέτοιοι θάνατοι αποτελούν πολύ σπάνια περιστατικά, ωστόσο, συναντώνται. «Λόγω λοιμώξεων, λόγω ανθεκτικών μικροβίων, αυτή η νόσος των κλιματιστικών είναι μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά, να προσβάλλει πολλά όργανα ταυτόχρονα. Θα χρειαστούν εξετάσεις για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο. {…} Είναι σπάνιες περιπτώσεις, πολύ σπάνιες. Γι’ αυτό και προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Έχω χρόνια να ακούσω τέτοιες περιπτώσεις. Όχι ότι δεν υπάρχουν αλλά είναι σπάνιες. […] Τα ερωτήματα είναι μεγάλα. Δεν είναι κάτι το συνηθισμένο όπως για το μύκητα που δόθηκε μεγάλη διάσταση. Ο μύκητας δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά τα νοσοκομεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα» είπε ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Τέλος, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι «υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι σύνδρομο μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό, παρότι το παιδάκι (σ.σ. το 3χρονο) δεν είχε περάσει, δεν είχε αναφερθεί, οι γονείς είχαν περάσει κορωνοϊό, όμως βρήκαμε πολλά αντισώματα στον ορό του μικρού παιδιού και όλη η συμπτωματολογία ταιριάζει να είναι long covid. […] Ας μη βιαζόμαστε, είμαστε σε τροχιά διερεύνησης. Οι ιστολογικές εξετάσεις παίρνουν χρόνο, έως και εβδομάδες. Δύσκολη η διάγνωση, αλλά σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − fourteen =