kalathi-noikokyriou

Ποδαρικό με νέες ανατιμήσεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ θα κάνει το 2023, με αυξήσεις έως και άνω των 10% σε βασικούς κωδικούς προϊόντων. Market pass και καλάθι του νοικοκυριού φιλοδοξούν να βάλουν φρένο στο ράλι των ανατιμήσεων, κάτι που φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί, μιας και οι προβλέψεις για το νέο έτος κάνουν λόγο για αυξήσεις των τιμών σε τουλάχιστον 500 προϊόντα.

Οι τελευταίοι τιμοκατάλογοι που έφθασαν από τους προμηθευτές στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, μαρτυρούν ότι το 2023 οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να παλεύουν με το τέρας της ακρίβειας. Ανατιμήσεις που θα φτάσουν ακόμα και διψήφιο ποσοστό αναμένεται να υπάρξουν στα παρακάτω προϊόντα:

  • Ελαιόλαδο
  • Τυροκομικά
  • Ζυμαρικά
  • Απορρυπαντικά
  • Βρεφικές πάνες
  • Αναψυκτικά
  • Φρυγανιές
  • Μπισκότα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις τιμών αναμένεται να αγγίξουν ακόμη και το 35% σε κάποια προϊόντα, ενώ κατά μέσο όρο θα κυμανθούν κοντά στο 12%-13%. Ήδη οι εταιρείες εταιρείες έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια με ανατιμήσεις για πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αυξάνονται, ενώ οι όγκοι των προϊόντων που πωλούν μειώνονται, εξαιτίας τού ότι οι πολίτες δυσκολεύονται στον μέγιστο βαθμό.

Παράλληλα, μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, τα συγκεκριμένα προϊόντα αναπτύχθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου με ρυθμό 13,9%, όταν το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ κατέγραψαν άνοδο κατά 4,6% και διαμορφώθηκαν σε 6,93 δισ. ευρώ. Η άνοδος πωλήσεων οφείλεται στις αυξημένες τιμές με τις οποίες πωλούνται τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, καθώς στο δεκάμηνο του έτους ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1,3%. Και όλα αυτά σε μια χρονιά κατά την οποία η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα έντονη.

Ζήτημα βιωσιμότητας θέτουν οι αλυσίδες – Αυξημένος ο τζίρος τους

Οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν πως ναι μεν κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκρατήσουν τις τιμές, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο διότι τα κόστη τους αυξάνονται σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας όταν συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να δεσμευθούν για συγκράτηση των τιμών, διότι οι πρώτες ύλες αυξάνονται σημαντικά και αν δεν ακολουθήσουν τους κανόνες της αγοράς είναι πιθανόν αυτό να σημάνει υπονόμευση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους.

Η αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ δεν φαίνεται ότι αρκεί για να αποφευχθούν οι νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022 ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε 5%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις ανατιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI.

Συγκεκριμένα στο ποσό των 6,933 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ στο δεκάμηνο από 6,605 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 5%, που σχετίζεται με τις ανατιμήσεις και όχι με την αύξηση της ζήτησης.

Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο καταγράφηκαν στα υλικά μαγειρικής (11,3%), στα είδη ατομικής υγιεινής (11,2%) και στα γαλακτοκομικά (10,2%).

Πτώση της κατανάλωσης

Η πτώση της κατανάλωσης, μάλιστα, ως προς τον όγκο πωλήσεων αφορά και τα τρόφιμα, τα απορρυπαντικά, αλλά και τα είδη ατομικής υγιεινής και καλλυντικά.

Από εκεί και πέρα, οι καταναλωτές ψάχνουν από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ τις καλύτερες προσφορές, την ώρα που το «καλάθι του νοικοκυριού» φαίνεται να έχει αποτύχει ως μέτρο μείωσης των τιμών στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να προκριθεί η εφαρμογή του market pass από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, συναντώντας μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους ανθρώπους της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, το 29% των καταναλωτών, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την εταιρεία, επισκέπτεται πολλά σούπερ μάρκετ για να εντοπίσει προϊόντα που πωλούνται σε προσφορά.

Μεγάλες οι -έως τώρα- αυξήσεις τιμών
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξημένες τιμές που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ετήσια βάση υπήρξαν μεγάλες ανατιμήσεις, πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε: ψωμί και δημητριακά (18,7%), κρέατα-γενικά (16,7%), ψάρια-γενικά (1,9%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), έλαια και λίπη (20,4%), φρούτα-γενικά (3,7%), λαχανικά-γενικά (12,6%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (8,6%), λοιπά τρόφιμα (12,9%), καφέ – κακάο – τσάι (11,9%), μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (8,9%), αλκοολούχα ποτά – μη σερβιριζόμενα (7,1%), ένδυση και υπόδηση (10,9%). Ενώ μεταξύ Νοεμβρίου και Οκτωβρίου φέτος συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε είδη διατροφής, όπως σε: ψωμί (1,3%), άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,3%), μοσχάρι (1,4%), γιαούρτι (4,4%), τυριά (2,8%), ελαιόλαδο (3,2%), φρούτα νωπά (3,4%), λαχανικά κατεψυγμένα (4%), χυμούς φρούτων (4,5%) και αλκοολούχα ποτά – μη σερβιριζόμενα (0,7%).

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − eight =