tsipras-vouli
Φωτογραφία Αρχείου

“Συναίνεση στο λάθος εμείς δεν θα δώσουμε κύριε Μητσοτάκη”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής. Σημείωσε πως “η συμφωνία μας εμπλέκει σε εξαιρετικά επικίνδυνα παιχνίδια” ενώ συνοδεύεται από “αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και διακινδυνεύουν την δημοσιονομική σταθερότητα”. O Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους αυτούς είναι πατριωτική.

Δεν είναι συμφωνία ισοτιμων εταίρων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το κείμενο που υπογράφθηκε από την κυβέρνηση “δεν είναι μια συμφωνία ισότιμων εταίρων”. Μάλιστα αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

Ειδικά για την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας είπε, ότι “είναι μεν θετικό ότι η Γαλλία στηρίζει την ελληνική επικράτεια” όμως η συμφωνία “προβλέπει ρητά την στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια”. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις κινήσεις του Oruc Reis τον Αύγουστο του 2020 λέγοντας ότι “η κρίση που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα ήταν στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα”. Ανέφερε πως, “αν είχαμε επικυρώσει πριν αυτή την συμφωνία, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα ήταν υποχρεωμένο να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι”. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης: Το δόγμα σας είναι στα 6 ναυτικά μίλια”.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε γαλλικές επιχειρήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Όπως είπε, “η περιοχή αυτή είναι εμπόλεμη και έχουν σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες” και εσείς δεν διαψεύδετε ότι “θα εντάξετε ειδικές δυνάμεις να υπηρετήσουν υπό Γαλλική διοίκηση με όλους τους κινδύνου που μπορεί να επιφέρει όχι μόνο για τους στρατιώτες μας αλλά και για ασύμμετρες απειλές”. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Γαλλία μειώνει τις δυνάμεις της στην περιοχή και η Ελλάδα καλείται να καλύψει το κενό. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα:  “Στα πόσα φέρετρα στρατιωτών θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι Έλληνες στρατιώτες από εμπόλεμες περιοχές;”

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των εξοπλιστικών;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στις εξοπλιστικές δαπάνες, λέγοντας ότι στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στόχος ήταν “να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δυνατότητα δίχως όμως να βάλουμε την χώρα σε περιπέτειες” ενώ ο Κ.Μητσοτάκης “νομίζει ότι ψωνίζει γραβάτες σε ένα πολυκατάστημα”. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι κινείται “λες και κυβερνάτε μια άλλη χώρα που δεν πέρασε μια μεγάλη οικονομική περιπέτεια” κι έτσι “έρχεστε να φουσκώσετε τον προϋπολογισμό με 10 δις, δίχως την συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας” ενώ επισήμανε ότι δεν υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις των γενικών επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, αναφέρθηκε συνολικά στους εξοπλισμούς στην χώρα, αναρωτώμενος γιατί έφθασε στα 2 δις το κόστος αναβάθμισης του αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: “Που θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;” σημειώνοντας πως “θα είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου”.

Ποιος μιλάει για πατριωτισμό;

Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε έντονα στις καταγγελίες του Κ.Μητσοτάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός υπαινίχθηκε έλλειμμα πατριωτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: “Αλήθεια ποιος μιλάει για μικροκομματικές παρωπίδες; Αυτός που έκανε εμπόριο πατριωτισμού όταν ήταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς;“. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ”αυτός που δύο χρόνια παρά την μεταστροφή του για τις Πρέσπες, αρνείται να φέρει για ψήφιση τρία μνημόνια, ανάμεσα τους και αυτό που προβλέπει την φύλαξη του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις;” κι αυτό το κάνει “υπό τον φόβο του Μπογδάνου”. Μάλιστα, στηλίτευσε την στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ το καλοκαίρι του 2020 όταν το πλοίο Oruc Reis προκαλούσε στο Αιγαίο και “εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα και ότι δεν κάνει έρευνες”.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + one =