alexandros kyriakopoulos

Τα Κύθηρα έχουν να περηφανεύονται στην ιστορία δεκαετιών για το πολύτιμο κεφάλαιο των ανθρώπων που μετανάστευσαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, έφτιαξαν καινούργιες ζωές και πραγματοποίησαν τα όνειρά τους. Ένας νέος ταξιδευτής στις «θάλασσες του κόσμου» είναι ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος που με πυξίδα την μουσική από πολύ μικρή ηλικία πορεύτηκε και έφτασε σήμερα να φοιτά στο διεθνούς φήμης Boston Conservatory at Berklee των ΗΠΑ.

Ο Αλέξανδρος ξεκίνησε το ταξίδι στη μουσική από την ηλικία των 5 ετών, φοιτώντας στο παράρτημα του Ωδείου «Αναγέννηση» εδώ στα Κύθηρα, το 2006, με την καθοδήγηση της δασκάλας του Ελένης Κοκολάκη. Το ταλέντο και η αγάπη του για τη μουσική αποτέλεσαν το διαβατήριο για ένα ταξίδι στο θαυμαστό δημιουργικό κόσμο των μελωδιών.

Με όχημα το αγαπημένο του πιάνο, με μια ακόρεστη δίψα για εξερεύνηση, εντρυφούσε διαρκώς στα έργα των μεγάλων μουσουργών, αποζητώντας να γίνει κοινωνός και συνάμα αγγελιοφόρος της πνευματικότητάς τους.

Στα ηλικία 12 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να ακολουθήσει μία παιδεία υψηλότερων στάνταρντ και απαιτήσεων. Με εργατικότητα και συνέπεια σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ατέλειωτες ώρες εξάσκησης, πορεύτηκε και κατόρθωσε να λάβει κρατικό δίπλωμα στο πιάνο το 2019 με βαθμό Άριστα, αποκτώντας και τη δυνατότητα να διδάσκει, ενώ απέσπασε το πρώτο βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας και απόδοσης. Παράλληλα με την σπουδή του, προχώρησε στα ανώτερα θεωρητικά όπου έλαβε πτυχίο ειδικού αρμονίας (2016) και πτυχίο αντίστιξης (2018) με βαθμό Άριστα. Το 2018 απέκτησε το International Baccalaureate Diploma (Awarded Bilingual Diploma)

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος ήταν μακριά από τα Κύθηρα, η νοσταλγία για το νησί και η ανυπομονησία να επιστρέψει κάθε φορά δεν έσβηναν. Το νησί είχε αποτυπωθεί στον ψυχικό του κόσμο με κάθε τρόπο. Ήταν εξάλλου, όπως αναφέρει ο ίδιος, η φύση με τα τοπία και τους ήχους που του πρόσφερε έμπνευση για το μεγάλο ταξίδι. Η συστηματική δουλειά δεν σταματούσε ποτέ, όπου κι αν βρισκόταν, είτε στην ιστορική μητρόπολη της Αθήνας, είτε στην πολυπολιτισμική, αχανή χώρα της Αυστραλίας που επισκεπτόταν τον παππού και τη γιαγιά.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο – Λύκειο Campion School το 2018 ενώ έλαβε υποτροφία στο Deree College, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όπου σπούδασε Μουσική για ένα χρόνο. Πέρα από τις σπουδές του στο Ωδείο, είχε την ευκαιρία να διδαχθεί για πέντε χρόνια από τον μεγάλο Έλληνα μαέστρο και παιδαγωγό,  Δημήτρη Τουφεξή. Ο μαέστρος θαυμάζοντας τον Αλέξανδρο και πιστεύοντας στις δυνατότητές του τον ώθησε να συμμετάσχει σε masterclasses, να παίξει με ορχήστρες και να σπουδάσει στην Αμερική. Του συνέστησε μάλιστα να ζητήσει ακρόαση από τον φημισμένο καλλιτέχνη και δάσκαλο Μάικλ Λούιν (Michael Lewin) στη Βοστώνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε την Βοστώνη. Ο μεγάλος καλλιτέχνης και καθηγητής Μάικλ Λούιν, που προΐσταται της Σχολής Πιάνου στο διεθνούς φήμης Boston Conservatory at Berklee, τον άκουσε και ενθουσιάστηκε. Τον επέλεξε ανάμεσα σε 200 πιανίστες που συμμετείχαν στην οντισιόν.

Στις 31 Μαρτίου 2020, ο Αλέξανδρος έγινε επισήμως δεκτός με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο. Έλαβε επίσης υποτροφίες από τα ίδρυματα “The A. G. Leventis Foundation” και “The Kytherian Association of Australia and the Nicholas Anthony Aroney Trust”.

Έφτασε η στιγμή που ο Αλέξανδρος θα βρεθεί και πάλι μπροστά στο κοινό των Κυθήρων για να μας γοητεύσει για άλλη μία φορά με το μουσικό του ταπεραμέντο. Τα Κύθηρα τον αναμένουν στον πολυχώρο «Ζείδωρος» στο Καψάλι, σε δύο μοναδικές συναυλίες, στις 29 και 30 Ιουλίου 2022 και ώρα 9.00μμ. Τον υποδέχονται με περηφάνια και ευγνωμοσύνη, χειροκροτώντας την μέχρι τώρα πρόοδό του.

Ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος για δύο ρεσιτάλ πιάνου στον πολυχώρο «Zeidoros»

 

 

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + 19 =