Την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο, αλλά με ασφάλεια, παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Με αναλυτικές πληροφορίες για το «πώς» του ανοίγματος, αρχής γενομένης από τις 14 Μαΐου. «Η Ελλάδα, με τις λιγοστές δυνάμεις της, έχει καταφέρει να έχει μικρότερο υγειονομικό αντίκτυπο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας και όλων σας», υπογράμμισε ακόμη.

Η μικρή Ελλάδα πάνω από τους μεγάλους του κόσμου

«Είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να πετύχουμε τον πρώτο σημαντικό στόχο της επιχείρησης “Ελευθερία”», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της δικής του παρέμβασης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Αναλυτικά και ως το τέλος Μαΐου, με βάση τα εμβόλια που έχουν πραγματοποιηθεί και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, ανέφερε πως με ασφάλεια μπορεί να πει πλέον ότι θα έχουμε υψώσει το τείχος ανοσίας γύρω από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, και μάλιστα σε ένα ποσοστό άνω του 70% (κοντά στο 75%).

Διατυπώνοντας συγχρόνως την κυβερνητική αισιοδοξία, ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου περισσότεροι από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, πρόσθεσε εμφατικά: Όλα αυτά σημαίνουν ότι το τείχος ανοσίας πλέον ορθώνεται «με εκθετικά γρήγορους ρυθμούς, χάρη στην πολύ καλά οργανωμένη εμβολιαστική μας εκστρατεία αλλά φυσικά και χάρη στην αθρόα συμμετοχή των πολιτών».

«Η Ελλάδα, η μικρή Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Σκέρτσος, «είναι αυτή τη στιγμή, και από τις αρχές Μαΐου, πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς μεταξύ των πιο πλούσιων, ανεπτυγμένων και βιομηχανοποιημένων χωρών του κόσμου. Και σε επίπεδο G8, πάνω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία».

Αυτό που κατάφερε η μικρή μας χώρα είναι συλλογικό επίτευγμα που αποδεικνύει πόσα σπουδαία πράγματα μπορούμε να πετύχουμε μαζί όταν λειτουργούμε ενωμένοι και βάζουμε στόχο να υπερβούμε τον κακό μας εαυτό που πάντα παραμονεύει, σχολίασε επίσης.

Στην αρχή της παρέμβασής του, ο υφυπουργός παρουσίασε διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται συνεχής αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες 6 εβδομάδες, απόρροια της στρατηγικής που είχε ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου, όπως εξήγησε. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε, συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας παράλληλα το στοιχείο ότι το τελευταίο διάστημα ο λόγος εισαγωγών και εξιτηρίων έχει ισοσκελιστεί.

Ως τώρα 8 εκατ. self test από 2,9 εκατ. πολίτες

Συνολικά έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self test, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες, δήλωσε για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ο ‘Ακης Σκέρτσος.

Και πρόσθεσε: 11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self test. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό, παρατήρησε επίσης. Και πιο συγκεκριμένα, «πετυχαίνουμε να εντοπίζουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας που νοσούν και να περιορίζουμε έτσι τη μεταδοτικότητα του ιού ενώ ταυτόχρονα η οικονομία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία λειτουργούν».

Τέσσερις λόγοι γιατί ανοίγουμε τώρα με τόσα κρούσματα

Απάντηση με τέσσερα σκέλη – επιχειρήματα στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», έδωσε εξάλλου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Κατ’ αρχάς, το 2021 δεν είναι 2020, είπε, και πιο αναλυτικά:

Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε.

Δεύτερον, πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self test σε εβδομαδιαία βάση.

Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά.

Τέταρτον, πέρυσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν πολύ πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, και υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής προστασίας ξανά την οικονομία και τον τουρισμό μας», συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Τι αλλάζει από 14 Μαΐου

Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επιπλέον από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ.

Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επίσης: το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Για τον τουρισμό εξάλλου, τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε πέρυσι, σε πολύ πιο αχαρτογράφητα νερά, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλής τουριστικός προορισμός. Και το ίδιο θα πράξουμε και φέτος, διαβεβαίωσε με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι η ασφαλής υποδοχή, διαμονή και επιστροφή των επισκεπτών μας αποτελούν τις βασικές αρχές του σχεδίου μας για το άνοιγμα του τουρισμού.

Από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Ταυτόχρονα, με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA, θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη. Υπενθύμισε δε, ότι πέρυσι είχαμε 5 εκατ. αφίξεις στις πύλες εισόδου της χώρας και πραγματοποιήθηκαν 700.000 δειγματοληψίες, εντοπίζοντας κοντά στα 2.700 κρούσματα. Πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα από όλες τις τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Μάλτα, είπε ακόμη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Προϋποθέσεις διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Αλλά, προκειμένου να προστατεύσουμε τα νησιά μας κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμοσθεί από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια προς τα νησιά η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει, με την κράτηση του εισιτηρίου του, να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου, θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Στο σημείο αυτό όμως, ο Α. Σκέρτσος απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους πολίτες που πραγματοποιούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, από νομό σε νομό. Και, καθότι οι χερσαίες μετακινήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα, ως προς αυτό θα πρέπει κάθε πολίτης να είναι πολύ προσεκτικός όταν ταξιδεύει σε άλλη περιοχή από τη μόνιμη κατοικία του.

Όμως: μολονότι βαδίζουμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η πολιτεία θα συνεχίσει με αυστηρότητα σε καθημερινή βάση, την επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών, που μας δίνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής, διεμήνυσε ο Α. Σκέρτσος, και στόχο, να υπάρχει καθαρή εικόνα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες και οι τοπικές αρχές, ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τυχόν περιορισμό τοπικών εξάρσεων.

Έτσι σε εβδομαδιαία βάση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί μέσω του παρατηρητηρίου COVID:

·       το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας,

·       τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους,

·       το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα

·       και φυσικά την πληρότητα του ΕΣΥ ανά υγειονομική περιφέρεια.

«Τη μάχη της δημόσιας υγείας την έχουμε κερδίσει»

Εν κατακλείδι, έναν και πλέον χρόνο τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση, έχει υποχρεωθεί στη μάχη που όλοι δίνουμε κατά της πανδημίας, να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές δημόσιας υγείας που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας, με ορίζοντα ακόμη και μίας εβδομάδας. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη άσκηση δημόσιας πολιτικής που δεν έχει προηγούμενο, και που φυσικά όταν συντελείται υποχρεωτικά σε τέτοιους χρόνους, συνοδεύεται και από λάθη», αναγνώρισε και συμπλήρωσε:

«Στο επίκεντρο, όμως, των αποφάσεων μας όλο αυτό το διάστημα ήταν πάντοτε η προστασία της υγείας των ανθρώπων, της δημόσιας υγείας, και στη συνέχεια, της οικονομίας και της εργασίας. Και τη μάχη της δημόσιας υγείας, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την έχουμε κερδίσει. Η Ελλάδα, με τις λιγοστές δυνάμεις της, έχει καταφέρει να έχει μικρότερο υγειονομικό αντίκτυπο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας και όλων σας.  Έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα μέχρι να νικήσουμε ολοκληρωτικά την πανδημία και να απελευθερώσουμε πλήρως την κοινωνία και την οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα».

Μήνυμα για εμβολιασμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επέλεξε να κλείσει την ομιλία του στέλνοντας μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, «κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση».

Ειδικότερα, «είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. Τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου COVID δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει», σημείωσε με χαρακτηριστική έμφαση. Και στον αντίποδα, «οι γιατροί μάς λένε ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνώσεων αφορούν μη εμβολιασμένους».

Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «το εμβόλιο λειτουργεί. Και σώζει ζωές. Μας γλυτώνει από μια τεράστια ταλαιπωρία, με σημαντικό ψυχικό, κοινωνικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το 75% των 60άρηδων και των 65άρηδων που θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαΐου, 80% ή και 90%. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής, και είναι πράξη ατομικής προστασίας και ταυτόχρονα συλλογικής ευθύνης. Είναι επιλογή ζωής».

Στη συνέχεια, και απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ότι η πολιτική δέσμευση για δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό ισχύει, όμως το πού χορηγούνται, συνδέεται με τη διαθεσιμότητά τους (κάθε εβδομάδα η χώρα παραλαμβάνει περίπου 4 – 5 εκατ. τεστ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 + 19 =