φωτογραφια με φάρο και καράβι
Φωτογραφία του Κώστα Κορωναίου

Ο φάρος, ένα σύμβολο φωτός, καθοδήγησης και ελπίδας, έχει ριζώσει βαθιά στις παιδικές μνήμες του Κώστα Κορωναίου. Με αυτή τη νοσταλγική αφετηρία, ο καταξιωμένος φωτογράφος παρουσιάζει την έκθεση “Ο Φάρος μας”, η οποία ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 στις 10 το πρωί, στο Κάστρο της Χώρας των Κυθήρων.

Η φωτογραφική αυτή έκθεση τιμά τον φάρο Μουδαρίου, που στάθηκε ως το μοναδικό σημείο αναφοράς του φωτός από το σούρουπο μέχρι το ξημέρωμα, σε μια εποχή που η ηλεκτρική ενέργεια δεν είχε ακόμη φτάσει στα Κύθηρα. Στα μάτια του νεαρού τότε Κορωναίου, ο φάρος δεν ήταν απλώς ένα κτήριο· ήταν η πηγή μαγείας και έμπνευσης, καθώς παρατηρούσε τις ακτίνες του να ταξιδεύουν μέσα από τα παράθυρα του σπιτιού του στο Καραβά. Οι ακτίνες του έφερναν τη φαντασία του σε μακρινούς ορίζοντες, όπου οι καπετάνιοι των πλοίων καθοδηγούνταν από αυτό το φωτεινό σημείο μέσα από τα στενά περάσματα της Θάλασσας Κυθήρων.

Η έκθεση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα δεκαετιών αγάπης του Κορωναίου για τον φάρο Μουδαρίου, έναν τόπο γεμάτο αναμνήσεις και συναισθηματική φόρτιση. Ο φωτογράφος παρουσιάζει μέσα από τα έργα του όλες τις όψεις του φάρου, από το αυστηρό και μεγαλοπρεπές του παρουσιαστικό στις πιο ηλιόλουστες μέρες μέχρι και τις πιο δραματικές καιρικές συνθήκες που το περιβάλλουν. Ο Κορωναίος αναδεικνύει μέσα από το φακό του τη διαχρονική γοητεία του φάρου, δημιουργώντας εικόνες που εκφράζουν όχι μόνο την ομορφιά του τοπίου, αλλά και τη βαθιά σχέση που έχει αναπτύξει με αυτό το μοναδικό μνημείο.

Η έκθεση διοργανώνεται από κοινού από το Γενικό Αρχείο του Κράτους – Τμήμα Κυθήρων και το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), και θα είναι ανοικτή για το κοινό στο Κάστρο της Χώρας από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-13:00. Πρόκειται για μια ευκαιρία να ταξιδέψετε στην ιστορία, τη φύση και την ανθρώπινη σύνδεση με το φως και τη θάλασσα, μέσα από τα μάτια ενός Κυθήριου που έχει ζήσει και αναπνεύσει την κληρονομιά της περιοχής.

Μην χάσετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε αυτό το μοναδικό φωτογραφικό αφιέρωμα, που όχι μόνο αποτυπώνει την ομορφιά του φάρου, αλλά και φέρνει στην επιφάνεια αναμνήσεις από έναν τόπο βαθιά χαραγμένο στην καρδιά και το μυαλό του Κώστα Κορωναίου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + 15 =