Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες Πέμπτη 8 Αυγούστου αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, καθώς απουσίαζαν σύσσωμη η δημοτική πλειοψηφία και ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαραχαλάκης, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία. Αυτό οδήγησε σε άμεση αντίδραση από την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι προχώρησαν σε μία άτυπη συζήτηση, εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντος του Προέδρου κ. Καψάλη, δημοτικών και τοπικών συμβούλων και πλήθους πολιτών.

Οι δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης νερού ήρθαν στο προσκήνιο, με τις δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ζητούν συνεδρίαση του Δ.Σ εδώ και αρκετές ημέρες, δεδομένου ότι πολλοί οικισμοί του νησιού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης.

Ο κ. Σουρής, επικεφαλής της μείζονος, αναφέροντας τις προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης του νερού, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μέτρων. «Ερχόμαστε με μία εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να κάνουμε μία διαλογική συζήτηση μεταξύ μας, να προσθέσουμε, να αφαιρέσουμε, να δούμε και παραλήψεις δικές μας ή και να ακούσουμε και προτάσεις δικές σας και των συμβούλων της πλειοψηφίας, έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο μέτρων με το οποίο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο φετινό πρόγραμμα της λειψυδρίας και της κακοδιαχείρισης των υδάτων στο νησί», δήλωσε.

Χαρακτήρισε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας υποχείριους καθοδήγησης. Ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες εκ μέρους της πλειοψηφίας για την απουσία της και ευχήθηκε στην επόμενη συνεδρίαση να έρθουν και να ακουστούν. «Δεν μπορούν να γυρίζουν την πλάτη στο νησί», τόνισε.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Σοφίος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας από τη συζήτηση, και ανέφερε: «Κάνουμε προτάσεις, αφήστε αυτά που γράφουνε στα media. Πίστευα ότι είναι καλό να κληθεί το δημοτικό συμβούλιο διότι ήξερα ότι θα έρθει ο κόσμος. Κι ήξερα ότι αν είναι εδώ οι δημοτικοί σύμβουλοι ίσως θορυβηθούν λίγο. To θεώρησα μεγάλη ντροπή που δεν είναι αλλά και πάλι θα σας πω αυτά που είχα σκεφτεί. Αρχικά,  η αντιπολίτευση, καλέσαμε συμβούλιο για να πάρουμε έκτακτα μέτρα για το νερό γιατί η δημοτική αρχή πολύ απλά θεωρεί ότι όλα είναι τέλεια στα Κύθηρα.  Μόνο εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει ζωντανό πρόβλημα για το νερό.

Δεν κάνουμε μικροπολιτική για το νερό, δεν υπάρχει μικροπολιτική για το νερό, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα ως μικροπολιτική. Ένας μικρός τόπος είμαστε. Πρέπει να πάει λίγο παρακάτω. Και ένα πάρα πολύ σημαντικό, είναι η πλειοψηφία. Ο λαός τους εξέλεξε, κέρδισαν τις εκλογές. Γιατί να πρέπει να δώσουμε εμείς τις λύσεις, να μη δουλεύει το κεφάλι τους να βγάλουνε λύσεις. Έχει πληρώσει ο Δήμος Κυθήρων με δήμαρχο τον Χαρχαλάκη master plan για το νερό και δεν τον τηρούμε».

Ο κ. Σοφίος κατήγγειλε ότι υπάρχουν εκβιασμοί τοπικών προέδρων, όπως η περίπτωση με την γεώτρηση στον Καραβά και τον τοπικό πρόεδρο του Καραβά Κοσμά Τζωρτζόπουλο, αλλά και την τοπική πρόεδρο Λογοθετιανίκων Αδαμαντία Χλέντζου. Ο κ. Σοφίος δεν κατονόμασε ποιος εκβίασε τους προέδρους. Ζήτησε όμως την παραίτηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Ζαντιώτη για την ανεπάρκειά του όπως περιέγραψε.

«Ασφαλώς και έπρεπε να κληθεί από τους ίδιους τους συμβούλους της πλειοψηφίας να κάνουμε μια ωραία συζήτηση, να συγκρίνουμε όλοι τις απόψεις μας, να βάλει ο καθένας ένα λιθαράκι να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί», πρόσθεσε.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μαγουλάς αποκάλεσε επίσης τους δημοτικούς σύμβουλους της πλειοψηφίας τηλεκατευθυνόμενους, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Καψάλης, συμμετείχε ενεργά και προσέφερε προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, στην άτυπη συζήτηση.

Η γόνιμη συζήτηση συνέχισε και περιλάμβανε τη συμμετοχή πολλών δημοτικών συμβούλων, τοπικών συμβούλων και πολιτών. Αναμένεται ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα παρευρεθούν ακόμη περισσότεροι δημότες, καθώς η αντιμετώπιση της κρίσης του νερού παραμένει κεντρικό θέμα προτεραιότητας για τους κατοίκους του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Δημότες κατήγγειλαν μέχρι και υπόθεση πιθανής δολιοφθοράς στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ από τις τοποθετήσεις τους διακρίνεται η έντονη δυσαρέσκεια για την διοίκηση Χαρχαλάκη και ανησυχία για τα προβλήματα του νησιού. Δείτε το βίντεο με όσα ειπώθηκαν στην άτυπη αυτή συζήτηση.

Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες, με την ελπίδα να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία για την εύρεση βιώσιμων λύσεων για το πρόβλημα του νερού στα Κύθηρα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 4 =