Παρ, 05 Δεκ 2025
16.2 C
Cythera

Ελεύθεροι καραντίνας οι τουρίστες με κορονοϊό, πενθήμερη υποχρεωτική για τους Έλληνες

Για μια ακόμα φορά η διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα συγκρούεται με τον απόλυτο παραλογισμό. Μετά τα αξέχαστα σε όλους μέτρα που έχει λάβει στο παρελθόν η κυβέρνηση για να περιορίσει την πανδημία όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα ή το κλείσιμο των περιπτέρων και πολλά άλλα, τώρα με υπουργική απόφαση δίνει την δυνατότητα στους θετικούς με κορονοϊό τουρίστες να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τις διακοπές τους ή αν θα παραμείνουν σε πενθήμερη καραντίνα σε δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Έτσι λοιπόν ένας Έλληνας πολίτης όταν βρεθεί θετικός και μπει στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ θα διαβάσει τις εξής οδηγίες: Διαγνώστηκα θετικός με (αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr) τι πρέπει να κάνω;

«Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού».

Αν είναι όμως τουρίστας μπορεί να αποφασίσεις ο ίδιος αν θα παραμείνει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να προστατεύσεις τους γύρω του ή αν θα βγει βόλτα στα σοκάκια του νησιού φορώντας βέβαια την μάσκα σου καθώς για αυτόν η καραντίνα «συστήνεται». Διαβάστε τι ακριβώς αναφέρει το ΦΕΚ σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης νοσήσει με Covid-19: «Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα η όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)».

Τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ

Σε περίπτωση θετικού κρούσματα σε ένα τουριστικό κατάλυμα, θα πρέπει να γίνεται:

Άμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα. Επιπλέον, ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή Υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια). Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα Υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (στα τηλέφωνα 2105212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού (αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που η ξενοδοχειακή μονάδα έχει δωμάτια να διαθέσει στους επισκέπτες, αλλά κυρίως τους εργαζομένους). Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για πέντε ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)».

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

00:08:23

Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισε η Λακωνία

Στιγμές αγωνίας ζουν κάτοικοι της Λακωνίας τις τελευταίες ώρες,...

«Ελεύθερα Κύθηρα»: Καυστική παρέμβαση για την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής

Η παράταξη «Ελεύθερα Κύθηρα» επανέρχεται με σκληρή κριτική, κάνοντας...

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης...

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

Ακολουθεί ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων:Μετά την Κόκκινη Προειδοποίηση που...

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών σε Νίκαια και Ε65

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια, με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img