Παρ, 05 Δεκ 2025
15.5 C
Cythera

Ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού ρυθμίζει με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το υπουργείο Τουρισμού.

Μετά από τη συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Τουρισμού  Χάρης Θεοχάρης με εκπροσώπους των τουριστικών συνοδών, το υπουργείο -αφού επεξεργάστηκε σειρά προτάσεων- προχωράει σε αυτή την  νομοθετική πρωτοβουλία, που βάζει τάξη μετά από πολλά χρόνια σε στρεβλώσεις στη συγκεκριμένη αγορά, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά, με το συγκεκριμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το υπουργείο Τουρισμού:

–        Ρυθμίζει το πεδίο άσκησης του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού ώστε να αποτελέσει παρελθόν -η μέχρι τώρα- άσκηση ενός επαγγέλματος χωρίς πρόβλεψη των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεών του.

–        Λύνει οριστικά την επί σειρά ετών πρακτική της τουριστικής αγοράς να διαθέτει προς τους πελάτες – τουρίστες υπηρεσίες τουριστικού συνοδού, χωρίς να υπάρχει νομοθετικά επαγγελματική εξειδίκευση, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να παρέχονται υπηρεσίες χωρίς να καθορίζονται από πριν η ποιότητα και οι προδιαγραφές.

–        Ορίζει την περιγραφή του έργου και των καθηκόντων του τουριστικού συνοδού ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση στην τουριστική αγορά μεταξύ του έργου αυτού και του έργου του ξεναγού.

–        Προβλέπει τη διαδικασία χορήγησης «άδειας» (Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων) από το υπουργείο Τουρισμού για τους νομίμως ασκούντες το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού, λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό γεγονός της ύπαρξης προσώπων που επί μακρόν ασκούν το επάγγελμα και διαθέτουν επαγγελματική πείρα στο εν λόγω πεδίο.

Τέλος, θεσπίζει κυρώσεις, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα παρανόμως, όσο και για τα τουριστικά γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες τουριστικού συνοδού με πρόσωπα τα οποία δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων: Ευχαριστήριο για δωρεά

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων ευχαριστεί θερμά...
00:01:08

Πλημμυρισμένα σπίτια στη Νέα Πέραμο

Με μεγάλη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία "BYRON" που πλήττει...
00:08:23

Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισε η Λακωνία

Στιγμές αγωνίας ζουν κάτοικοι της Λακωνίας τις τελευταίες ώρες,...

«Ελεύθερα Κύθηρα»: Καυστική παρέμβαση για την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής

Η παράταξη «Ελεύθερα Κύθηρα» επανέρχεται με σκληρή κριτική, κάνοντας...

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img