Την 1η Ιουνίου ανοίγει τις πύλες του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, στην Αλόννησο

Τις υδάτινες πύλες του ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 στην Αλόννησο, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αλοννήσου, σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του στην πρώτη του πλήρη τουριστική σεζόν μετά τα περυσινά εγκαίνια. Σύμφωνα με την εμπειρία των επαγγελματιών και τοπικών φορέων του προορισμού των Σποράδων, το πιλοτικό άνοιγμα του υποβρυχίου μουσείου έκανε τη διαφορά κατά την περυσινή σεζόν καθώς ουκ ολίγοι αυτοδύτες από πολλά μέρη του εξωτερικού έσπευσαν να επισκεφτούν την Αλόννησο, πάρα τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την επόμενη ημέρα της κατάδυσης στο νησί, ο δήμαρχος Αλοννήσου θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την ανάγκη για αξιοποίηση και λειτουργία και των υπολοίπων έξι ναυαγίων της Αλοννήσου και ενδεχομένως και κάποιων πρόσθετων που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί. «Σε αυτό το μοναδικό καταδυτικό περιβάλλον, οι αυτοδύτες θα μπορούν να απολαύσουν μία υποθαλάσσια πανδαισία ναυαγίων σε ένα γεμάτο πρόγραμμα επτά ως δέκα ημερών, που όμοιο του δεν θα υπάρχει αλλού στον κόσμο. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου της Ελλάδας που θα βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης. Ένα όραμα που μπορεί να αλλάξει τα διεθνή δεδομένα, μιλώντας για το πρώτο πολύ-επίπεδο, θαλάσσιο & υποβρύχιο πάρκο του κόσμου!» τονίζει ο κ. Βαφίνης.

Το ναυάγιο της Περιστέρας είναι σε βάθος 22 έως 33 μέτρων και έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασσικής Περιόδου και το σπουδαιότερο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου. Κατά πάσα πιθανότητα, το πλοίο ήταν αθηναϊκό εμπορικό, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς και άλλα αγγεία και είχε διαστάσεις κατά προσέγγιση 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος, ενώ βυθίστηκε την περίοδο 425-400 π.Χ.

Παράλληλα έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί υπερσύγχρονο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στη Χώρα Αλοννήσου, το πρώτο στην Ελλάδα, που μεταφέρει τον επισκέπτη στον μαγικό κόσμο του βυθού και του αρχαίου ναυαγίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Ειδικές κάμερες μεταδίδουν ζωντανά από τον βυθό σε πραγματικό χρόνο την ιστορία δεκάδων αιώνων, εντυπωσιακές εικόνες κόβουν την ανάσα και αρχαίες ιστορίες μεταφέρουν τους τουρίστες σε άλλη διάσταση χωρίς να χρειαστεί να καταδυθούν.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Σχετικά με την επαναλειτουργία του Γηπέδου Λειβαδίου και τον περιβάλλοντα χώρο

Στην προσπάθειά μας να επαναλειτουργήσουμε το γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά...

Αποκάλυψη «σημαντικών» εγγράφων για τα… UFO προαναγγέλλει ο Τραμπ

«Βρήκαμε πολλά, πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα, οφείλω να πω, και...

Όλοι Μαζί: Τι εγκαθίσταται δίπλα στα σπίτια μας; Ερωτήματα για τα αντλιοστάσια

Στο μικροσκόπιο της δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί, Κύθηρα -...

Δέκα χρόνια κλείνει το Hania.News του «δικού μας» Γιώργου Γεωργακάκη

Η σημερινή ημέρα (18 Απριλίου 2026) αποτελεί ένα σπουδαίο...

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις τετραετείς άγονες γραμμές στην ακτοπλοϊα

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο διαγωνισμός για τις τετραετείς...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img