vodino-kreas

Από 4 μέχρι 5 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή παραγωγού για το κρέας βοοειδών. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί για τις αγελάδες κρεατοπαραγωγής αλλά είναι δύσκολο να ανέβει η τιμή στα ελληνικά κρέατα γιατί η αγορά θα στραφεί στα εισαγόμενα.

Τα εισαγόμενα βοδινά κρέατα είναι φτηνότερα κατά περίπου 60 λεπτά σε σχέση με τα ελληνικά. Αν αυξηθεί η τιμή των ελληνικών κρεάτων, υπάρχει κίνδυνος να στραφεί η αγορά στα εισαγόμενα. Ο μόνος τρόπος να αυξηθούν τα ελληνικά κρέατα, είναι να ανέβει η τιμή των εισαγόμενων.

Τα μοσχάρια που εισάγουν στην χώρα μας για πάχυνση έχουν αυξημένο κόστος (Λιμουζίν κ.α.). Επειδή όμως οι Γάλλοι έχουν κάνει καλό brand name ο κτηνοτρόφος ξέρει ότι θα πιάσουν καλύτερη τιμή.

Αυτό που ζητάνε οι αγελαδοτρόφοι κρεατοπαραγωγής, είναι να γίνονται έλεγχοι από το κράτος στην ταυτότητα του κρέατος που πωλείται στην αγορά. Επίσης, θα πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση του κρέατος στο σφαγείο, ώστε να υπάρχει κίνητρο στον κτηνοτρόφο να προσέξει τα ζώα του. Έτσι γίνεται στη Γαλλία που υπάρχουν μηχανήματα στα σφαγεία και καθορίζουν την ποιότητα και την τιμή του κρέατος. Επίσης, εκεί πουλάνε οι συνεταιρισμοί στα σφαγεία και πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.

Ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, μέλος στην Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, αναφέρει ότι «στα 4 έως 5 ευρώ το κιλό κυμαίνεται αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού για το βοδινό κρέας. Αυτή η τιμή ήταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα τώρα αλλά τώρα με την αύξηση του κόστους κατά περίπου 40% (λόγω ζωοτροφών και ενέργειας) δεν αφήνει περιθώρια κέρδους στους βοοτρόφους. Η ζήτηση κρέατος από μοσχάρια βραχυκερατικής, είναι πολύ μειωμένη. Την Κυριακή (17/10/2021), θα έχουμε Γενική Συνέλευση τα μέλη της Ένωσης θα μιλήσουμε για μια έρευνα για την ποιότητα του κρέατος της φυλής και για τρόπους αύξησης της ζήτησης».

Όπως τόνισε στον ο κ. Νίκος Δημόπουλος, βοοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «η τιμή παραγωγού για το βοδινό κρέας κυμαίνεται από 4,20 έως 4,30 ευρώ το κιλό. Είναι πολύ χαμηλή τιμή και με την αύξηση του κόστους τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους κτηνοτρόφους.

Η αγελάδα γεννά κάθε 9 μήνες και ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να πληρώνει για να μεγαλώσει το μοσχάρι. Τα σταυλισμένα βοοειδή έχουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος λόγω των ζωοτροφών. Πολλοί κτηνοτρόφοι δίνουν τα μοσχάρια τους σε παχυντές για να γλυτώσουν το κόστος. Επίσης πολλοί παχυντές εισάγουν μοσχάρια από φυλές με καλές αποδόσεις και σε λίγους μήνες τα σφάζουν σαν ελληνικής εκτροφής.

Από 15 μηνών τα μοσχάρια πάνε για σφαγή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ντόπια μοσχάρια γάλακτος επειδή έχουν αυξημένη τιμή. Το εισαγόμενο κρέας είναι συνήθως πλάτη που είναι το πιο φτηνό κρέας στο εξωτερικό για αυτό δεν μπορούμε να το ανταγωνιστούμε».

Η κ. Άννα Καρβουνίδου, βοοτρόφος από την περιοχή του Λαγκαδά, αναφέρει ότι «έχω μια εκτροφή από αγελάδες κρεατοπαραγωγής. Εκτρέφω μάνες για αναπαραγωγή και έχω εισαγόμενα για πάχυνση. Έχω ντόπιες αλλά και εισαγόμενες φυλές και κάνω διασταυρώσεις για γεννετική βελτίωση. Όλα τα ζώα μου είναι σταυλισμένα.

Στο εξωτερικό σφάζονται και αγελάδες γαλακτοπαραγωγής (Χολστάιν) και μάλιστα έχουν καλή γεύση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν καλές αποδόσεις και πιάνουν χαμηλότερες τιμές.

Η τιμή παραγωγού για το κρέας παραμένει σε σταθερά επίπεδα και στην περιοχή κυμαίνεται από 4,50 έως 4,80 ευρώ το κιλό. Τα ζώα σφάζονται μέχρι 17 μηνών. Συνήθως τα κρεοπωλεία αγοράζουν ζώα από 350 έως 400 κιλά. Μοσχάρια γάλακτος στην Ελλάδα δεν σφάζουν.

Το κόστος λόγω των ζωοτροφών έχει αυξηθεί. Το ενσίρωμα έχει φτάσει στα 42 – 44 λεπτά (πέρσι ήταν στα 38 – 40 λεπτά). Το καλαμπόκι έφτασε στα 27 λεπτά πέρσι ήταν στα 18 λεπτά».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + four =