vera-jourova-giannis-oikonomou

Με πρόσφατη την κατρακύλα της χώρας μας κατά 38 θέσεις από πέρυσι στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου (η Ελλάδα φιγουράρει πλέον στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, στη σχετική λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022), αλλά και τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων (υπόθεση Κουκάκη και λογισμικό Predator), έγινε η συνάντηση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο της , (αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια) και του αναπληρωτή υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας, Γιάννη Οικονόμου.

Παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις που συνοδεύουν τις σχετικές ανακοινώσεις, είναι φανερό ότι η Γιούροβα έθεσε όλη την ατζέντα των θεμάτων που δείχνουν ότι η ελευθεροτυπία πλήττεται στη χώρα μας, με τον κ. Οικονόμου να απαντά ως απολογούμενος και να επιχειρεί να πείσει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να για να εξασφαλίσει την ελευθερία των δημοσιογράφων. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας φαίνεται πως βρίσκεται –για ακόμα μια φορά– υπό επιτήρηση από την Ευρώπη σε ένα φλέγον ζήτημα, όπως είναι η .

Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της αναφέρθηκε στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σε διάφορες πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού οργανισμού Τύπου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξέδωσε το γραφείο της αντιπρέδρου, η υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της οδηγίας. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και του σεβασμού των επαγγελματικών προτύπων.

Δολοφονία Καραϊβάζ και κυβερνητικές υποσχέσεις

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της ΕΕ. Η αντιπρόεδρος ρώτησε σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2021. Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, στα οποία συμμετέχουν πολλά υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συγκεκριμένες προσπάθειες. Στο ίδιο κλίμα, ο Γ. Οικονόμου περιέγραψε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπρόεδρος επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημόσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία που θα ασχολείται με τα θέματα αυτά και θα θέτει πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Γιούροβα και Οικονόμου συζήτησαν για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σημασία της ισχυρής ενωμένης δράσης της ΕΕ. Συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και να καταπολεμηθεί η ρωσική πολεμική προπαγάνδα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δαπανήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για την επείγουσα στήριξη των δημοσιογράφων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτικού εξοπλισμού, της κατάρτισης, της ψυχολογικής υποστήριξης και της μετεγκατάστασης, όταν είναι απαραίτητο.

Γ. Οικονόμου: «Συνταγματικά κατοχυρωμένη η στην Ελλάδα

Στη δική του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες επιχείρησε να δημιουργήσει εικόνα… ανθηρή υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παρουσίασε θέσεις και στοιχεία που διαψεύδουν τα όσα έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικά:

Με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Věra Jourová, αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια, συναντήθηκε σήμερα (24/05) ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. . Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., Πρέσβης, κ. Βράιλας, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Γαλαμάτης, η επικεφαλής του νομικού τμήματος της Μ.Ε.Α., κ. Μαμούνα και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού, κ. Μπακογιάννης,  πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει με επιστολή του στις 31/03/2022 ο κ. Οικονόμου στην κ. Αντιπρόεδρο.

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την παροχή προστασίας σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους οφείλεται έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια,  παρουσίασε  αναλυτικά και τεκμηριωμένα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Τύπου στην Ελλάδα, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των Μ.Μ.Ε..

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την κριτική που εσχάτως έχει ασκηθεί από συγκεκριμένους φορείς για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαθιστούν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της χώρας μας.

Στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Για αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ε.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής.

Δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη

Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για τα θέματα Ενημέρωσης – ο Μητσοτάκης εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Ούτε τα εθιμοτυπικά χαμόγελα στη φωτογραφία με την κυρία Γιούροβα, ούτε οι επιτηδευμένα διπλωματικές διατυπώσεις στην ανακοίνωση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν φέρει την Ελλάδα στο μικροσκόπιο των Ευρωπαϊκών θεσμών για θέματα Ποιότητας και Ελευθερίας της Ενημέρωσης, θέματα κεντρικά για το Κράτος Δικαίου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εκ μέρους της Επιτρόπου στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα θέματα για τα οποία έχουν ήδη ασκήσει δημόσια κριτική ελληνικές αλλά και διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, αλλά και θέματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας, όπως τα κριτήρια με τα οποία κατανεμήθηκαν κρατικά κονδύλια σε ΜΜΕ (φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για τη διαβόητη «Λίστα Πέτσα», που τώρα ήρθε η ώρα να κάνει και… διεθνή καριέρα, εκθέτοντας τη χώρα μας).

Η (μη) πρόοδος στις έρευνες για τη δολοφονία Καραϊβάζ, οι ντροπιαστικές επιδόσεις της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη των Reporters Without Borders (RSF), τα ποινικά γονατογραφήματα περί παραπληροφόρησης, αλλά και ο τρόπος διοίκησης του Εθνικού πρακτορείου Ειδήσεων είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που τέθηκαν από την Ευρωπαία Αξιωματούχο, γεγονός που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει όλους όσοι σταθερά επιμένουμε να αναδεικνύουμε με θεσμικές παρεμβάσεις και τεκμηρίωση το γεγονός πως στη χώρα μας υπάρχει ζήτημα Ποιότητας και Ελευθερίας της Ενημέρωσης, ζήτημα που δημιουργεί η πολιτική Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ούτε η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ούτε η επικείμενη Έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να σταματήσουν την κατρακύλα στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα μας η ακραία δεξιά πολιτική Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση, σε περιδίνηση αποδρομής και αυταρχισμού, δεν μπορεί πια να κρύψει ούτε από τους εταίρους της χώρας τα αδιέξοδα που οι πολιτικές της προκαλούν. Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο είναι να συντομεύσει τον βίο της και να διεκολύνει την ομαλή πολιτική αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Το συντομότερο δυνατό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 5 =