ypnos

Κλείστε τα στόρια, τραβήξτε τις κουρτίνες και σβήστε όλα τα φώτα πριν κοιμηθείτε, καθώς η έκθεση ακόμα και σε μέτριο φωτισμό κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, σε σύγκριση με τον ύπνο σε δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, βλάπτει την καρδιαγγειακή σας λειτουργία και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί, σύμφωνα με νέα έρευνα του Northwestern Medicine.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αρκεί μόνο μια νύχτα έκθεσης σε μέτριο φωτισμό κατά την διάρκεια του ύπνου για να επηρεάσει την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα αλλά και την καρδιαγγειακή λειτουργία, παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη αλλά και μεταβολικού συνδρόμου» αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός; Σώμα σε ένταση

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό μέσω της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο κάνει την καρδιά σας να «χτυπά» πιο γρήγορα, αυξάνοντας την εγρήγορσή σας για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ημέρας. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι παρόμοια είναι και η επίδραση όταν η έκθεση στο φως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης.

Υπάρχουν συμπαθητικά και παρασυμπαθητικά νευρικά συστήματα που ρυθμίζουν τη φυσιολογία μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Το συμπαθητικό αναλαμβάνει την ευθύνη κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ το παρασυμπαθητικό «κρύβεται» πίσω από τις σωματικές λειτουργίες την νύχτα. «Διαπιστώσαμε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται όταν κοιμάστε ακόμα με μέτριο φωτισμό».

Αν και κοιμάστε δηλαδή, το νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται και έτσι δεν ξεκουράζεστε επαρκώς, και το σώμα σας δεν μπορεί να αποκαταστήσει τυχόν βλάβες.

Το νυχτερινό φως «οδηγεί» σε διαβήτη & παχυσαρκία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι αυξημένη την ακριβώς επόμενη ημέρα, αφού κοιμηθεί κανείς με μέτριο φωτισμό. Όταν τα κύτταρα στους μυς, το συκώτι και το λίπος δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη από το αίμα σας για ενέργεια. Για να το αναπληρώσετε, το πάγκρεας σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη και με την πάροδο του χρόνου το σάκχαρό σας ανεβαίνει.

Παλαιότερη μελέτη στο JAMA Internal Medicine, εξέτασε έναν μεγάλο πληθυσμό υγιών ανθρώπων που είχαν έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ήταν υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι. Κι ενώ μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τις βιολογικές αλλαγές στο σώμα, ο εγκέφαλος τις αντιλαμβάνεται, λειτουργώντας σαν τον εγκέφαλο κάποιου του οποίου ο ύπνος είναι ελαφρύς και κατακερματισμένος.

Οι κορυφαίες συμβουλές για όνειρα γλυκά

Οι τρεις κορυφαίες συμβουλές των ερευνητών για ποιοτικό ύπνο, περιλαμβάνουν:

Μην ανάβετε τα φώτα. Εάν χρειάζεται να έχετε ένα φως αναμμένο (το οποίο μπορεί να θέλετε για ασφάλεια αν ξυπνήσετε μέσα στην νύχτα), προσπαθήστε να είναι αμυδρό και να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δάπεδο.

Το χρώμα είναι σημαντικό. Το πορτοκαλί ή ένα κόκκινο φως είναι λιγότερο διεγερτικό για τον εγκέφαλο. Για αυτό αποφύγετε το λευκό ή το μπλε φως και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας ή το μέρος που κοιμάστε.

Χρησιμοποιήστε μια μάσκα. Οι μάσκες ματιών είναι καλές εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε το φως του εξωτερικού χώρου. Μετακινήστε το κρεβάτι σας για να μην λάμπει το εξωτερικό φως στο πρόσωπό σας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + thirteen =