vouli-nomosxedio

Επικυρώθηκε με 191 «ναι» η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της Συμφωνίας ψήφισε και η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ 25. Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν 109 βουλευτές.

Προηγήθηκε μια συζήτηση που κινήθηκε σε αρκετά υψηλούς αλλά αναμενόμενους τόνους, ανέδειξε τις διαφορετικές αντιλήψεις και δόγματα στην εξωτερική και αμυντική πολιτική που πρεσβεύουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η κυβέρνηση αλλάζει το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ που είχε αφήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες.

Στη διάρκεια των τοποθετήσεών του, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και η απειλή του casus belli ανησυχούν την κυβέρνηση γι αυτό και πρώτο μέλημα της κυβέρνησης -όπως ειπε- είναι να θωρακίσει τη χώρα.

«Ναι, έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο.

Ο πρωθυπουργός που προκλήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Μπογδάνου, έδωσε απάντηση από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας την κάθετη αντίθεσή του με διχαστικές συμπεριφορές.

«Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα πρωθυπουργός, ανέλαβα τη δέσμευση να μην ξύνουμε πληγές παρελθόντος και αυτή τη δέσμευση γίνεται πράξη κι όποιος ξεπεράσει τα όρια να γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην ΚΟ της ΝΔ», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Επί της ουσίας της συζήτησης που περιορίστηκε στο αντικείμενο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας με αξιόπιστες ΕΔ. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας του μικρότητα και σκοπιμότητα στον τρόπο προσέγγισης της συμφωνίας και τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα πως «η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι». Συνέχισε δε, στο ίδιο ύφος λέγοντας πως «εμείς βλέπουμε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που έχει ρόλο στην Ευρώπη και σταθεροποιητικό ρόλο στην ΝΑ Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε να φέρουμε την Ελλάδα στο δικό σας μικρό μέγεθος».

Στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι για το κόστος των φρεγατών ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «προπολεμικό δίλημμα ψωμί η κανόνια δεν ισχύει πια στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει και τα δύο».

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε για την αλλαγή της αρχικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως «από το όχι στις γραβάτες πήγε στο όχι στις φρεγάτες» και απαντώντας στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση αλλάζει το δόγμα της χώρας.

«Αν το δόγμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει ε λοιπόν το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιάσει τα σύνορά μας στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Ε λοιπόν το δικό σας δόγμα το αλλάζουμε κ. Τσίπρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αν κ. Τσίπρα το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με leasing προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι ΕΔ θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το διεθνές δίκαιο αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα το αλλάζουμε γι αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα. Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Αμυνας τον κ. Καμμένο που ήταν συνδυασμός κιτς και γελοιότητας, ε, τότε το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ».

Μικρό Μπογδάνο αποκάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης είναι εγκλωβισμένος στο δόγμα Γεραπετρίτη που θέτει ως κόκκινη γραμμή τα 6 ν.μ. και το δόγμα Σαμαρά που λέει ότι «δεν συζητώ με πειρατές». Ισυχρίστηκε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός πατά σε δύο βάρκες για να αλιεύσει ψήφους.

Επέμεινε στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αμυντική συμφωνία είναι ανισοβαρής, καθώς δεν περιλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και κατά της αποστολής ελληνικών δυνάμεων σε εμπόλεμες περιοχές που υπάρχουν γαλλικά συμφέροντα, όπως το Σαχέλ.

«Αυτή η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει ενίσχυση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις μακριά από τα σύνορά μας, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ευρώ για την αμυντική μας βιομηχανία και θα την καταψηφίσουμε. Θα αλλάξουμε τη Συμφωνία σε ότι αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει στο λάθος.

Σε ότι αφορά στο Σαχέλ ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «στα πόσα φέρετρα με ελληνική σημαία ειανι το όριο;», προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτό με τα φέρετρα με την ελληνική σημαία ήταν ό,τι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα πρόεδρος της ΝΔ», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Αντιλαμβάνομαι τα πολύ σοβαρά εσωκομματικά που έχετε, την ανάγκη σας να πατήσετε σε δύο βάρκες, από τη μία στη βάρκα της κεντροδεξιάς και από την άλλη στη βάρκα της ακροδεξιάς», είπε και πρόσθεσε: «Είπατε ότι είχαμε δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής που άφηνε τη χώρα ως ξέφραγο αμπέλι και αναρωτηθήκατε αν είχαμε αγωνία. Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βγήκαν στην ΑΟΖ της χώρας έξω απ’ το Καστελόριζο με το Μπαρμπαρός για να κάνουν έρευνες».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν βγήκε να πει ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας. «Δεν βγήκαμε να πούμε ότι δεν διεξάγουν έρευνες και άρα δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επειδή κάνουν φασαρία τα παρακείμενα πλοία. Δεν βάλαμε την ουρά κατά απ’ τα σκέλια και δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού εκεί».

Υπερψηφίζει τη συμφωνία το ΚΙΝΑΛ με τη Φώφη Γεννηματά να αναφέρεται στην ανάγκη νέας εθνικής στρατηγικής απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

«Ψηφίζουμε την συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Ελλάδας–Γαλλίας, γιατί σε γενικές γραμμές θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό του στόλου με την αγορά των Γαλλικών φρεγατών, σύμφωνα με τα αιτήματα των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μας ενδιαφέρει και συμφωνούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις με τη Γαλλία. Είναι παραδοσιακός σύμμαχος της χώρα μας και έχει ιδιαίτερη αξία, σε μια εποχή που η Τουρκία κλιμακώνει και πάλι τις προκλήσεις της», είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει, μέσω της ευρύτερης δυνατής διαβούλευσης και τεκμηρίωσης και με απόλυτη διαφάνεια, τα επόμενα βήματα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμφωνία προς όφελος της Ελλάδας, με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κατά της συμφωνίας τάσσεται το ΚΚΕ. Ο Δημήτρης ανέφερε ότι «η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού αλλά τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου».

Τη συμφωνία ψηφίζει η Ελληνική Λύση με τον Κυριάκο Βελόπουλο να αναφέρει ότι το κόμμα του κάνει το εθνικό του καθήκον. «Η συμφωνία θα μας σπρώξει βαθύτερα προς τη χρεοκοπία», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, το κόμμα του οποίου καταψηφίζει τη συμφωνία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 + twelve =