vary-pyrosvestiko-elikoptero-tha-kalyptei-kythira-kriti

Τον σχεδιασμό για την αντιπυρική προστασία παρουσίασαν από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Οι δυνάμεις είναι φέτος ενισχυμένες σε όλα τα επίπεδα – τόσο σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, που είναι πλέον 69,  όσο και τις επίγειες δυνάμεις, αλλά και τα δασικά περίπολα, που φτάνουν τα 820 σε όλη την χώρα , ενώ πέρυσι ήταν  764.

Ειδική αναφορά έγινε στην επιχείρηση «Δρυάδες», που αφορά σε εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνσης καύσιμης ύλης, καθώς και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: 

«Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας. Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί.

Εναέριος Στόλος & Ανάπτυξή του

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Για αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης-επιτήρησης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Τα εναέρια μέσα κατανέμονται σε 25 βάσεις, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, καθώς η γεωγραφική διασπορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της άμεσης απόκρισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erickson), το οποίο ενισχύει την επιχειρησιακή δυνατότητα αεροπυρόσβεσης στην Βόρεια Ελλάδα.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors), τα οποία θα αναπτυχθούν σε 3 ζεύγη (από 1 ζεύγος στο Τατόι, την Αγχίαλο και την Ανδραβίδα), καλύπτοντας τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης και η ένταξή τους στον εναέριο στόλο έρχεται να καλύψει ανάγκες που αναδείχθηκαν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα AirTractors είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος πτήσης φτάνει τις 5 ώρες έμφορτο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υδροληψία από λίμνες ή τη θάλασσα, μειώνοντας έτσι τον κύκλο ρίψεων (δηλαδή το χρόνο που απαιτείται για μετάβαση από το σημείο συμβάντος στο σημείο υδροληψίας και επιστροφή στο συμβάν).

Επίσης, μια νέα προσθήκη σε σχέση με την περσινή αντιπυρική είναι η ένταξη στον εναέριο στόλο ενός αμφίβιου μεσαίου τύπου αεροσκάφους (Beriev), το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 12 τόνους νερού και να κάνει χρήση επιβραδυντικού αφρογόνου. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά προσωπικού. Το αεροσκάφος είναι τύπου jet, μπορεί δηλαδή να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά και να προσθαλασσωθεί, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του χρόνου απόκρισης σε περίπτωση συμβάντος.

Και φέτος, για δεύτερη χρονιά, σε συνέχεια του ν. 4662/2020, ο οποίος αναδιαμορφώνει το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενταχθεί στον εναέριο στόλο για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων Ιονίου και Αιγαίου, 2 ελικόπτερα μεσαίου τύπου (Β214), τα οποία έχουν και δυνατότητα αεροπυρόσβεσης.

Και φέτος, όπως και πέρσι, η δυνατότητα αεροπυρόσβεσης στα νότια της χώρας, περιλαμβάνει και ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erikson) με έδρα τα Χανιά, το οποίο καλύπτει το σύνολο της Κρήτης αλλά και άλλες περιοχές στα νότια της χώρας, όπως τα Κύθηρα.
5324506

Διαδικασίες & Μέσα

Με στόχο την επίτευξη των μέγιστων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, ενισχύεται το δίκτυο υδατοδεξαμενών, καθώς η αξιοποίησή τους για υδροληψία, μπορεί να παρέχει επιχειρησιακό πλεονέκτημα στον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων, συντομεύοντας τον κύκλο ρίψεων και μεγιστοποιώντας τον όγκο νερού για την προσβολή της πυρκαγιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετούνται σε 13 θέσεις, οι οποίες υποδείχθηκαν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, διπλές δεξαμενές 40.000 λίτρων η κάθε μία, σε περιοχές  όπως η Αττική, η Αρκαδία, η Ηλεία, η Ευρυτανία, η Λάρισα, τα Ιωάννινα και η Πέλλα. Στόχος να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα για κάθε εναέριο μέσο, γιατί όσο μεγαλύτερη η απόσταση από το σημείο υδροληψίας, τόσο λιγότερες ρίψεις προλαβαίνει να κάνει το κάθε μέσο.

Μαζί με τα εναέρια μέσα, στην πρώτη γραμμή του αντιπυρικού μηχανισμού βρίσκονται και οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αριθμούν φέτος 820 δασικά περίπολα στο σύνολο της επικράτειας, όταν πέρσι ήταν 764. Έχουν δηλαδή αυξηθεί κατά 56 στην πλήρη ανάπτυξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεσότητα της απόκρισης και άρα η γρήγορη επέμβαση σε περίπτωση συμβάντος.

Η παρουσία των επίγειων δυνάμεων ενισχύεται και η απόκριση γίνεται αμεσότερη -καθώς μειώνεται ο χρόνος επέμβασης των πρώτων οχημάτων της Πυροσβεστικής κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς- με τα 80 Πυροσβεστικά Κλιμάκια εποχικής λειτουργίας τα οποία δημιουργούνται σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας. Πέρσι λειτούργησαν τα 70 από αυτά, ενώ φέτος προβλέπεται πλήρης λειτουργία του συνόλου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εποχικά κλιμάκια έρχονται να θωρακίσουν περιοχές που το έχουν ανάγκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Χαλκιδική έχει 6 εποχικά κλιμάκια, η Εύβοια 8, η Πελοπόννησος 20.

Έμφαση δόθηκε και στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς στο Αιγαίο υπάρχουν συνολικά 15 (4 στις Σποράδες, 3 στις Κυκλάδες, 2 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 4 στα Δωδεκάνησα, και από 1 στις Σπέτσες και στη Θάσο), και στο Ιόνιο 7 (3 στη Ζάκυνθο, 2 στην Κεφαλονιά, από 1 στην Κέρκυρα και τα Κύθηρα).

Την ίδια στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Από πέρσι έχουν προσληφθεί συνολικά 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, η πλειοψηφία των οποίων έχει αναλάβει καθήκοντα ήδη από τις αρχές Ιουνίου, ενώ ένα μικρό ποσοστό, ήτοι 127 από αυτούς οι οποίοι αναπλήρωσαν κενά που δημιουργήθηκαν, θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και θα αναλάβουν υπηρεσία εντός των επόμενων ημερών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + six =