Οι παράνομες παρακολουθήσεις δεν είναι λάθος αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην Βουλή για το νομοσχέδιο της άρσης του απορρήτου το οποίο χαρακτήρισε «νομοσχέδιο συγκάλυψης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι δεν παρακολουθήθηκαν άλλα πολιτικά πρόσωπα και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εφόσον αποδειχθεί αυτό ψευδές να παραιτηθεί. Τονίζοντας παράλληλα ότι θα λογοδοτήσει στον λαό και στη Δικαιοσύνη όποιος έχει ασελγήσει στο σώμα της Δημοκρατίας.

Τα αμείλικτα ερωτήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας με σειρά ρητορικών ερωτημάτων παράθεσε το σύνολο των πρακτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει το πλαίσιο με βάση το οποίο έγιναν οι υποκλοπές: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Και πότε; Όλως τυχαίως 10 μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ προς την εισαγγελέα Βλάχου, σχετικά με την υπόθεση του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου Κουκάκη. Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή;  Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσιαμε δεκαετή ποινή φυλάκισης, όσους δεν τηρούν το απόρρητο;»

Από ποιoν εξαπατήθηκε ο πρωθυπουργός;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τον βασικό ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν ήξερε τίποτε για τις παρακολουθήσεις αναρωτώμενος από ποιον υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός εξαπατήθηκε: «Από τον ανιψιό σας, που είχατε ως βοηθό εκπληρώσεως στον έλεγχο της ΕΥΠ, διότι φαίνεται ότι η Εθνική ασφάλεια στο μυαλό σας ήταν μια οικογενειακή υπόθεση; Εσείς δεν είπατε σε συνέντευξή σας στους Sunday Times, ότι αποπέμψατε τον ανιψιό σας για το σκάνδαλο; Ο ίδιος όμως δήλωσε στην Θεσμών και Διαφάνειας ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, αλλά παραιτήθηκε.Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια, θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε; Ότι είστε ένας εξαπατημένος από το ίδιο σας το αίμα;  Ή ότι εσείς τελικά είστε ο ιθύνων νους, ο ενορχηστρωτής, ο ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός της πιο βαθιάς πληγής στο σώμα της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στον τόπο μας, από τη μεταπολίτευση και μετά;»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα δημοσιεύματα σχετικά με τις λίστες παρακολουθήσεων και τα άλλα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στον Τύπο, θέτοντας στον πρωθυπουργό το ερώτημα: «Γιατί τόσο καιρό δεν έχει γίνει μια μήνυση σε κάποιον δημοσιογράφο που έχει προχωρήσει σε αυτές τις  αποκαλύψεις; Και για να το πω και διαφορετικά: Πώς γίνεται την ίδια στιγμή που ζητάτε σε κάποιον να φέρει τις αποδείξεις, την ίδια στιγμή τα στελέχη σας να απειλούν με θράσος, ότι όποιος προσκομίσει αποδείξεις θα πάει φυλακή; Αν αυτό από μόνο του δεν είναι απόδειξη της ενοχής σας, τότε τι άλλο είναι ; Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε και ταυτόχρονα ζητάτε τις αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε. Οφείλετε όμως να γνωρίζετε, αφού παριστάνετε και τον φιλελεύθερο, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, η δημοσιογραφική έρευνα που ασκεί έλεγχο στην εξουσία συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε αποκαλύψεις».

«Δεσμευτείτε ότι θα παραιτηθείτε αν αποδειχθεί ότι παρακολουθούσατε»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, με μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων. «Αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό» επισήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε «συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ, ώστε να μάθουμε αν υπήρξαν διατάξεις για τη παρακολούθηση από την ΕΥΠ όλων αυτών των προσώπων που φέρονται ως στόχοι. Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠΨηφίστε τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε να προκαλεί τον πρωθυπουργό, ζητώντας απαντήσεις για το αν έγιναν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και εναντίον άλλων πολιτικών προσώπων. Όπως τόνισε «η ΕΥΠ ήταν και είναι στο γραφείο σας, υπό τη δική σας θεσμική σκέπη. Παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νόμιμη επισύνδεση, πέραν του κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης; Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές; Τον κ. Κύρτσο, την κα. Καϊλή; Παρακολουθούσε τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Χρωστάτε μια καθαρή απάντηση. Το ερώτημά μου είναι σαφές. Σας το επαναλαμβάνω: Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ, όπως έκανε με τον Ανδρουλάκη – που παραδεχτήκατε ότι ήταν νόμιμο αλλά ήταν λάθος και αν το γνωρίζατε, δε θα το επιτρέπατε – να παρακολουθούσε και τον κ. Χατζηδάκη; Υπάρχει περίπτωση να παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο; Δώστε μια καθαρή απάντηση. Αν λέτε όχι. Δεσμευτείτε εδώ, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού, ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Δεσμευτείτε.  Ότι αν αποδειχτεί το αντίθετο, δε θα καθίσετε ούτε μια ώρα στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας».

Νομοσχέδιο συγκάλυψης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι «έχει αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα, την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής αλλά και από τις καθ’ ύλην αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια συνταγματική εκτροπή. Μια συνταγματική εκτροπή που πλήττει ευθέως τα θεμέλια του Πολιτεύματος». Επισήμανε μάλιστα πως δεν υπάρχει θέμα νομοθετικής ασάφειας αφού «καμία ασάφεια δεν οδήγησε στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Μιλάω για αυτούς που τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχετε παραδεχτεί δημοσίως ότι παρακολουθούσατε. Καμία ασάφεια δεν οδήγησε στη παρακολούθησή τους». Επίσης σημείωσε πως «ο ανατριχιαστικός ισχυρισμός της Εισαγγελέως Βλάχου, ότι θα μπορούσε με μόνη τη δική της ανέλεγκτη κρίση, να υπογράψει για την παρακολούθηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προϊόν ανεπάρκειας του σημερινού θεσμικού πλαισίου ή αποτελεί μια ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος, που είναι προφανώς παράδοξη και προφανέστατα παράνομη;».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί. Όπως είπε «αφού ακυρώσατε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους, καταργώντας το δικαίωμα του θιγόμενου να ενημερώνεται, τώρα για τα μάτια του κόσμουτο επαναφέρετε, αλλά βάζοντας χρονικό όριο τριών ετών από το τέλος της παρακολούθησης.Και ποιος θα τους ενημερώνει τότε;Όχι η ΑΔΑΕ αλλάμια τριμελής επιτροπή, όπου η ΑΔΑΕ παίζει τον ρόλο μιας αδύναμης μειοψηφίας. Η αρχή, η οποία από το Σύνταγμα και το άρθρο 19 έχει εξουσία και αρμοδιότητά της είναι να ελέγχει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις διαδικασίες και τις πράξεις της, θα εξαρτάται από τα άλλα δυο μέλη της επιτροπής, που θα είναι οι εισαγγελείς που διέταξαν την άρση του απορρήτου και οι οποίοι θα μπορούν να πλειοψηφούν έναντι της ΑΔΑΕ ώστε να μην ελέγχονται για τις αποφάσεις τους».

Συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα «νομοσχέδιο συγκάλυψης» επισημαίνοντας ότι «βαθαίνει και επιβεβαιώνει τη πεποίθησή μας ότι η επιλογή σας να χρησιμοποιήσατε τα αθλιότερα μέσα δεν ήταν ένα ατύχημα. Ήταν μέθοδος διακυβέρνησης». Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ξ άθλια πολιτική σας, που βαθαίνει τις ανισότητες, που αναδιανέμει το πλούτο από τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους προς τους ισχυρούς, που κάνει νόμο το άδικο, είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «άθλιες πολιτικές θέλουν άθλιες μεθόδους. Κάνετε όμως μεγάλο λάθος, αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχτεί αυτή την εκτροπή. Η δημοκρατική συνείδηση είναι βαθιά εγγεγραμμένη στη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Που για άλλη μια φορά θα δώσει τη λύση. Διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες και στο σώμα της, πολύ σύντομα θα λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 3 =