mykonos

Της Ξανθής Γούναρη

Με την τουριστική βιομηχανία να είναι ο κλάδος που έχει δεχθεί το εντονότερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων συνεχίζουν τους πλειστηριασμούς ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα αγγελίες πώλησης έχουν βάλει περισσότερα από 300 ξενοδοχεία ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις της σελίδας e-auction, τους 25 φθάνουν οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων για το 2021. Συνολικά η τιμή εκκίνησης για τα τουριστικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά, ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός των πέντε ξενοδοχείων του ομίλου Κυπριώτη στην Κω είναι αυτός που ξεχωρίζει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τόσο για την τιμή εκκίνησης (83,831 εκατ. ευρώ) όσο και για το μέγεθος (περισσότερες από 5.000 κλίνες).

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που είναι το μεγαλύτερο στο νησί της Κω, βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 με επισπεύδουσες την τράπεζα Εurobank και την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum (ως διάδοχος της Πειραιώς).

Αναλυτικά, η τιμή εκκίνησης για τα τεσσάρων αστέρων ξενοδοχεία του ομίλου Kipriotis Village Hotel, Kipriotis Aqualand και Kipriotis Hippocrates έχει οριστεί στα 37,03 εκατ. ευρώ, 12,165 εκατ. ευρώ και 9,31 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ενώ για τα πεντάστερα Kipriotis Maris και Kipriotis Panorama Suites η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 9,31 εκατ. ευρώ και 17,2 εκατ. ευρώ. Οι τελικές τιμές εκκίνησης προκύπτουν αν αφαιρεθούν τα κόστη τακτοποίησης αυθαιρεσιών.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνει συνολικές εκτάσεις 287 στρεμμάτων με χώρους εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους θαλασσοθεραπείας, δύο συνεδριακά κέντρα χωρητικότητας συνολικά τουλάχιστον 5.500 συνέδρων κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου, απέρριψε την αίτηση των τραπεζών για την υπαγωγή της Κυπριώτης σε ειδική διαχείριση. Είχε προηγηθεί πρωτόδικη απόφαση σύμφωνα με την οποία ο όμιλος δεν είχε περιέλθει σε γενική και μόνιμη αδυναμία να εκπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του. Την εν λόγω απόφαση είχαν εφεσιβάλει οι τράπεζες.

Στη συνέχεια η Eurobank βρέθηκε σε διαπραγματεύσεις με την H.I.G. Capital για την πώληση των δανείων του ομίλου ονομαστικής αξίας ύψους 53,3 εκατ. ευρώ οι οποίες ωστόσο δεν κατέληξαν επιτυχώς.

Οι καταγγελμένες τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου ξεπερνούν, σύμφωνα με τις τράπεζες, τα 110 εκατ. ευρώ και παραμένει το ερώτημα πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο ιδιοκτήτης.

Στους πλειστηριασμούς που έχουν οριστεί για το 2021 περιλαμβάνονται και ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μύκονο, καθώς και ένα συγκρότημα 14 επαύλεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Mykonian Blue Resort στον Άγιο Στέφανο της Mυκόνου, συνολικής επιφανείας 2.130 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 250 τ.μ. βοηθητικών χώρων και το συγκρότημα «Villas Armit» που περιλαμβάνει 14 επαύλεις, -οι περισσότερες κατά 50% ολοκληρωμένες- και δύο αποθήκες, στην περιοχή Άνω Mερά. Επισπεύδουσα τους πλειστηριασμούς και για τα δύο ακίνητα είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Special Financial Solutions.

Για το Mykonian Blue Resort ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 10 Φεβρουαρίου 2021 και η πρώτη τιμή προσφοράς είναι στα 13 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του πλειστηριασμού αναφέρεται ότι υπάρχουν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσίες, ενώ επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος επιβολής υψηλών προστίμων.

Τα ακίνητα στο συγκρότημα Villas Armit πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα (10/3/2021) και ώρα, με διαφορετική τιμή πρώτης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Συνολικά η τιμή πρώτης προσφοράς ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης σε ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνει και το τριώροφο μπουτίκ ξενοδοχείο Grand Chalet που βρίσκεται στην θέση «Πάτημα» ή «Επάνω Αμπέλια» της Κηφισιάς, μέσα σε οικόπεδο 6,3 στρεμμάτων. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί στις 27 Ιανουαρίου 2021 με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή εκκίνησης στα 5.280.000 ευρώ.

Η ξενοδοχειακή μονάδα με την επωνυμία ANTONIADIS στην Καλαμπάκα Τρικάλων βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 3 Μαρτίου 2021 με επισπεύδουσα την Special Financial Solutions. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3,09 εκατ. ευρώ.

Σε πλειστηριασμό, που έχει οριστεί στις 5 Φεβρουαρίου 2021 βγαίνει και το ξενοδοχείο Αχίλλειον στα Γρεβενά. Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum Hellas και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,45 εκατ. ευρώ.

Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Β ́ τάξης, με ημιτελή κτίρια, στον οικισμό Αραχωβιτίκων του δήμου Ρίου του Νομού Αχαΐας, βγαίνει στο σφυρί στις 10 Μαρτίου 2021 με επισπεύδουσα την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Cepal Hellas. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,03 εκατ. ευρώ.  

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − 6 =