kythira-tourismos

Μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα του 2021 για τον τουρισμό; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα επί του παρόντος δεν υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με πέρυσι, η χώρα δείχνει πιο έτοιμη, καλύτερα προετοιμασμένη και κυρίως με συγκεκριμένο σχέδιο.

Αυτό βέβαια δεν επαρκεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, ο οποίος είναι τα έσοδα να φτάσουν στο 50% αυτών του 2019, κάτι που σημαίνει να ανέλθουν σε περίπου 9 δισ. ευρώ, έναντι 4,5 δισ. πέρυσι.

Οι μεγάλοι tour operators εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η αγορά θα κινηθεί πολύ καλύτερα από πέρυσι, ενώ η Ελλάδα φαίνεται να είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις εκείνων που δείχνουν αποφασισμένοι να ταξιδέψουν.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν δύο παράγοντες που αν μη τι άλλο προκαλούν προβληματισμό. Ο ένας έχει να κάνει με την εικόνα που θα έχει η πανδημία σε 1,5 μήνα από τώρα. Θα είναι σε ύφεση, όπως πολλοί εκτιμούν ή μήπως όχι;

Εμπόδια από Γερμανία και Βρετανία

Ο δεύτερος αστάθμητος παράγοντας είναι οι κυβερνήσεις δύο εκ των μεγαλύτερων πελατών της χώρας, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας, οι οποίες εμφανίζονται απρόθυμες να διευκολύνουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι επεκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου η απαγόρευση των διακοπών για τους Βρετανούς, με τα πρόστιμα να φτάνουν τις 5.000 λίρες για όσους επιδιώξουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ουσιαστικά καλεί τους Γερμανούς να μην πάνε εφέτος διακοπές. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «σε γενικές γραμμές, δεν σας κρύβω ότι στην ουσία σας συνιστούμε να μην ταξιδέψετε εφέτος». Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεδριάσει και πάλι στις 12 Απριλίου προκειμένου να επανεξετάσει τα περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια.

Στον αντίποδα, οι δύο μεγαλύτεροι tour operators του Ηνωμένου Βασιλείου TUI και Jet2holidays, προσδοκούν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέψει τελικά στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνουν θερινές διακοπές. Η TUI επιμένει ότι οι διακοπές αυτό το καλοκαίρι θα είναι εφικτές, αναγνωρίζοντας όμως ότι οι προϋποθέσεις εισόδου θα «διαφέρουν από χώρα σε χώρα». Η TUI μάλιστα έχει προγραμματίσει ως ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου την 17η Μαΐου.

Επιχείρηση γοητείας από Χ. Θεοχάρη

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση γοητείας από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη προς τους δυνητικούς πελάτες της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Μάλιστα, μέσω του ΑΠΕ έστειλε μήνυμα προς την παγκόσμια τουριστική κοινότητα, ασφαλούς ανοίγματος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας ότι «φιλοξενούμε με ασφάλεια, φροντίζουμε κάθε τουρίστα σαν να είναι μέλος της οικογένειάς μας». Και σημειώνει χαρακτηριστικά, «στην Ελλάδα νοιαζόμαστε, αλλά και έχουμε αποδείξει ότι πρωτοπορούμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Μάλιστα, πάει και ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας ότι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν η χώρα θα δεχθεί τουρίστες και πριν από την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, δηλαδή πριν την 14η Μαΐου.

«Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα», αναφέρει και προσθέτει ότι το υπουργείο συζητά για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ο Χ. Θεοχάρης εκφράζει την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά και την ίδια στιγμή θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης για το μέλλον. Εστιάζει, δε, στα μηνύματα που φτάνουν στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς σε αυτά αποτυπώνεται η εκτίμηση ότι η Ελλάδα ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορονοϊού. «Σε έρευνες που διενεργούν ταξιδιωτικοί οργανισμοί, media κ.λπ., αποτυπώνεται η αίσθηση ότι το brand name Ελλάδα έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρυσι», σημειώνει.

Οι κανόνες εισόδου στην χώρα

Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, ο Χ. Θεοχάρης διευκρινίζει ότι για να μπορεί κάποιος να έρθει στη χώρα μας:

  • θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ.
  • όταν έρθει, θα υποβληθεί με το καινοτόμο σύστημα «EVA» σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο.
  • θα αξιοποιηθούν τα rapid test.
  • θα υπάρχουν ξενοδοχεία απομόνωσης για τα κρούσματα, ενώ και φέτος θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου και δη του ξενοδοχειακού, που με τη σειρά τους αναμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Χ. Θεοχάρης γνωστοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστούν αυτά επικαιροποιημένα, με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών.

Τέλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, μετά από τον ευάλωτο πληθυσμό.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × one =