απορριματοφόρα

Μέσω του facebook τοποθετήθηκε χθες ο Δήμαρχος Κυθήρων για το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων. Διαβάστε την τοποθέτησή του.

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!

Ποτέ δεν πίστευα ότι η πρόσφατη ανακοίνωσή μας για τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της αποχέτευσης του Νοτίου Τμήματος Κυθήρων με το τεράστιο ποσό των 27.000.000€ (που κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα εγκριθεί ποτέ και ότι είναι «υπερφίαλο», αλήθεια ΠΟΥ είναι τώρα όλοι αυτοί οι κατ’ επάγγελμα κινδυνολόγοι;), θα προκαλούσε τέτοιο πανικό και τόση αναστάτωση στους πολιτικούς μας αντιπάλους, υφιστάμενους και εκκολαπτόμενους. Απόδειξη αυτού του πανικού είναι η συντονισμένη προσπάθεια ορισμένων να βγάλουν άχρηστο ουσιαστικά το μεγάλο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο μας, έργο για το οποίο έχουμε δεχθεί τα συγχαρητήρια ακόμα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δια χειλέων της αρμοδίας Επιτρόπου κας. Fereira, η οποία στο μήνυμά της στο Απολογιστικό Λεύκωμα του έργου σημειώνει τα εξής: «Τα Κύθηρα έχουν δείξει πως είναι εφικτό να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον. Σας συγχαίρω για την επιτυχία σας και στηρίζουμε σε εσάς για να γίνουν τα Κύθηρα και η Ελλάδα πρωτοπόροι της σύγχρονης και βιώσιμης διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

Πώς έχουν όμως τα πράγματα; Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και προς τούτο, σημειώνω τα εξής:

  1. Ο ΧΥΤΥ των Κυθήρων στη θέση «Λαχνός» είναι σε πλήρη λειτουργία ως ΧΥΤΥ (και όχι ως ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ όπως ψευδέστατα αναφέρθηκε, ο προϋπάρχων ΧΑΔΑ έχει αποκατασταθεί οριστικά από το 2019 όταν σταμάτησαν και τα πρόστιμα από την ΕΕ προς τη Χώρα μας ύψους 320.000€/έτος για την περίπτωση των Κυθήρων!) καθώς το έργο έχει παραδοθεί από την ανάδοχο εταιρεία στον ΕΔΣΝΑ ο οποίος τον λειτουργεί ήδη εδώ και 2 χρόνια. Η λειτουργία του χώρου από τον ΕΔΣΝΑ υπήρξε βασικό αίτημά μας ως Δημοτικής Αρχής και επετεύχθη χάρη στη συστηματική μας δουλειά, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην έχει κανένα βάρος ή υποχρέωση αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων εντός του χώρου του ΧΥΤΥ. Η μοναδική υποχρέωση του Δήμου είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων και η εισκόμισή τους στο χώρο. Μετά από αυτό, αναλαμβάνει η εταιρεία διαχείρισης που έχει σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ κατόπιν διαγωνισμού. Στον χώρο πρόσφατα έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα μηχανήματα συμπίεσης και λοιπός εξοπλισμός, ενώ όπως είναι γνωστό από το έργο αυτό ο Δήμος μας προμηθεύτηκε 2 νέα απορριμματοφόρα και εσχάτως ακόμα 1 με χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ (τα πρώτα καινούργια απορριμματοφόρα στο νησί μετά από σχεδόν 25 χρόνια!).

  2. Εάν δεν υπήρχε ο ΧΥΤΥ στο Λαχνό, η κατάσταση θα ήταν τραγική στο νησί μας, όπως είναι σε πολλά νησιά, μεγαλύτερα των Κυθήρων, στα οποία οι τεράστιοι όγκοι των απορριμμάτων στους δρόμους έχουν βλάψει την τουριστική τους εικόνα. Υπάρχει ο ΧΥΤΥ στο Λαχνό, γι΄αυτό το νησί μας είναι καθαρό. Υπάρχει ο ΧΥΤΥ στο Λαχνό και αυτό αφορά κάθε ένα σπίτι στο νησί ξεχωριστά. Εάν δεν υπήρχε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να στέλνουμε τα σκουπίδια καθημερινά στη Φυλή της Αττικής (!) όπως κάνουν οι Σπέτσες, ο Πόρος και η Τροιζηνία καθημερινά (απόσταση 250χλμ!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, κόστος που ως ανταποδοτική υπηρεσία θα έπρεπε να μετακυλισθεί στους Δημότες. Αντιλαμβάνεστε τί σημαίνει να μεταφέρονται ΚΑΘΕ μέρα τα σκουπίδια των Κυθήρων στην Φυλή της Αττικής;

  3. Επειδή εγώ μιλάω ΠΑΝΤΑ με συγκεκριμένα στοιχεία, ιδού τί πληρώνουν οι Δημότες των νησιών της Αττικής για τέλη καθαριότητας:
    -Τέλη καθαριότητας στο Δήμο Κυθήρων λόγω ύπαρξης του ΧΥΤΥ στο Λαχνό (μειωμένα και φέτος κατά 10% τα οποία ΔΕΝ ψήφισε η Μείζων Αντιπολίτευση που τώρα τάχα κόπτεται!): Κατοικίες 1,098€/τμ, Καταστήματα/Ξενοδοχεία 1,44€/τμ. (Απόφαση ΔΣ 47/2022/ΑΔΑ: ΩΔΓ3ΩΛΨ-1ΩΤ).
    -Τέλη καθαριότητας στο Δήμο Πόρου που στέλνει καθημερινά τα σκουπίδια στη Φυλή: Κατοικίες 1,90€/τμ, Καταστήματα/Ξενοδοχεία/Επιχειρήσεις 4,32€/τμ (Απόφαση ΔΣ Πόρου 86/2022/ΑΔΑ: 67ΘΛΩΞΝ-4ΔΣ)!
    -Τέλη καθαριότητας στο Δήμο Σπετσών που στέλνει καθημερινά τα σκουπίδια στη Φυλή: Κατοικίες 1,68€/τμ, Καταστήματα/Ξενοδοχεία/Επιχειρήσεις 3,11€/τμ (Απόφαση ΔΣ Σπετσών 75/2022/ΑΔΑ: ΨΞΥΨΩ18-7ΛΔ)!

  4. Στα Κύθηρα εφαρμόζεται το σύστημα των μπλε κάδων ανακύκλωσης και τα τελευταία 2 χρόνια η ανακύκλωση γυαλιού (στους ειδικούς μπλε κώδωνες) καθώς και χρησιμοποιημένων τηγανελαίων. Στον μπλε κάδο πρέπει να απορρίπτονται ΜΟΝΟ ανακυκλώσιμα υλικά: χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μάλιστα όχι όλων των ειδών τα χαρτιά. Το χαρτί υγείας/κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες (ο χαρτοπολτός γενικά) ΔΕΝ είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Δυστυχώς, όμως, – και αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου – η ανακύκλωση στους μπλε κάδους παρουσιάζει τεράστια προβλήματα: ένα μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων των μπλε κάδων είναι ΜΗ ανακυκλώσιμα υλικά, τροφικά υπολείμματα, κλαδέματα, μέχρι και ολόκληρα νεκρά ζώα! Όταν σε έναν μπλε κάδο υπάρχουν μέσα τέτοια απορρίμματα σε ποσοστό άνω του 30-40%, τότε ο κάδος αυτός ΔΕΝ επιτρέπεται να αποκομισθεί ως ανακύκλωση αλλά ως σύμμεικτο, δηλαδή ως κανονικό σκουπίδι, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική σε όλους τους Δήμους. Με λίγα λόγια, την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η πλειοψηφία των δημοτών μας στην ανακύκλωση, δύναται να καταστρέψει ένα μικρό ποσοστό πολιτών που επιμένουν να πετάνε μέσα στους μπλε κάδους ό,τι τους καπνίσει. Πρέπει να το επιτρέψουμε; Δεν πρέπει να το θίξουμε;

  5. Το 2022 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) 227,28 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (Μπλε κάδοι) και 7,2 τόνοι γυαλί, όταν τα αντίστοιχα νούμερα το 2019 ήταν 58 τόνοι και 0! Τα στοιχεία είναι από τα επίσημα ζυγολόγια και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Οι ποσότητες αυξάνονται κάθε χρόνο.

  6. Ο Δήμος μας έχει πραγματοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης για την ανακύκλωση: ειδικά φυλλάδια έχουν σταλεί σε όλους τους Δημότες μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης, ενώ έχουν σταλεί και στα σχολεία για ενημέρωση των μαθητών. Ωστόσο, η ύπαρξη τροφικών υπολειμμάτων στα ανακυκλώσιμα, μας έχει υποχρεώσει εδώ και χρόνια να ψεκάζουμε την ανακύκλωση με ειδικό απολυμαντικό υγρό προτού αυτή μεταφερθεί στο ΚΔΑΥ, ο δε σχετικός κωδικός υπάρχει και στον φετινό προϋπολογισμό (αν ο κ. Μαγουλάς ερχόταν στην συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού θα το γνώριζε).

  7. Το 2021 ο Δήμος μας αναδείχθηκε 4ος μεταξύ των 66 Δήμων της Αττικής, στην ανακύκλωση (με βάση τον πληθυσμό του). Η σχετική είδηση είχε δημοσιευθεί και στα τοπικά ΜΜΕ.

  8. Η ανακύκλωση στα Κύθηρα δουλεύει με τον εξής τρόπο: το προϊόν των μπλε κάδων συγκεντρώνεται σε ειδικό χώρο εντός του ΧΥΤΥ και κάθε εβδομάδα αποστέλλεται στην Αθήνα σε ειδικό κέντρο διαλογής και επεξεργασίας (ΚΔΑΥ). Ο ΣΜΑΥ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών) που έχει κατασκευαστεί εντός του ΧΥΤΥ θα λειτουργήσει πλήρως κατά την Β΄ φάση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και θα περιλαμβάνει διαλογή 4 ρευμάτων στην πηγή και γωνιές ανακύκλωσης, δηλαδή κατάργηση του μπλε κάδου και ανακύκλωση ξεχωριστά για κάθε υλικό (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο). Ωστόσο, αρκετές φορές το ανακυκλώσιμο υλικών των Κυθήρων δεν έχει γίνει δεκτό στο ΚΔΑΥ καθώς εμπεριέχει υψηλό ποσοστό μη ανακυκλώσιμων υλικών. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται σύμμεικτο και διαχειρίζεται αναλόγως.

  9. Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός, κατά την περίοδο του φετινού Πάσχα, ο Δήμος μας έμεινε μόνο με 3 υπαλλήλους αποκομιδής, λόγω απρόβλεπτων αναρρωτικών αδειών του υπολοίπου προσωπικού, ενώ το ΑΣΕΠ δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή του για την πρόσληψη των 11 υπαλλήλων καθαριότητας ορισμένου χρόνου (8 μηνών). Στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχε η δυνατότητα επιλογής: ή μαζεύουμε την ανακύκλωση ή τα σύμμεικτα. Διότι εάν το κάναμε αυτό, είτε η ανακύκλωση είτε τα σύμμεικτα θα είχαν γίνει βουνά μέσα στο Πάσχα με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για την τουριστική μας εικόνα. Με την πολύτιμη συνδρομή του Αντιδημάρχου Γ. Κατσανεβάκη (ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση να μαζεύει σκουπίδια!), τα 3 εναπομείναντα άτομα του προσωπικού του Δήμου, κράτησαν το νησί καθαρό παρά τις χιλιάδες αυξήσεις τουριστών της περιόδου. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε. Όταν ασκείς διοίκηση πρέπει να παίρνεις αποφάσεις! Ας μας πουν οι εκκολαπτόμενοι φωστήρες της άκρας θεωρίας ΤΙ είδους απόφαση θα ελάμβαναν οι ίδιοι αν ασκούσαν τη διοίκηση με τα ίδια ακριβώς δεδομένα: 3 υπάλληλοι (δηλαδή 1 πλήρωμα οχήματος) για πάνω από 15 μέρες μέσα στο Πάσχα. Αναμένουμε με αγωνία…

  10. Είναι ΨΕΥΔΕΣ ότι δεν υπήρξε προετοιμασία και προγραμματισμός. Η Δημοτική Αρχή διαβλέποντας ότι οι προσλήψεις των 8μηνων θα καθυστερήσουν (όχι με δική της ευθύνη), προκήρυξε 5 θέσεις εργατών για 2 μήνες, ωστόσο δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ αίτηση πρόσληψης! Μήπως και για αυτό φταίει ο Δήμαρχος;

  11. Τέλος, καλό θα ήταν ο κ. Μαγουλάς να μην πιάνει στο στόμα του τα Αντικύθηρα. Οι Αντικυθήριοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ την απέχθειά του προς τους ίδιους και το μικρό νησί όταν σε παρελθούσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εις επήκοον πάντων των παρισταμένων διαφώνησε έντονα με την εκτέλεση έργων στο νησί. Επίσης, αν ο κ. Μαγουλάς θέλει να αρθρώνει λόγο (έστω και αν αυτός ο λόγος είναι παραπλανητικός ή ασυνάρτητος ως συνήθως), να το κάνει δημοσιεύοντας φωτογραφίες πρόσφατες και όχι προ 3-4 ετών, όπως αυτές που δημοσίευσε από τον ΧΥΤΥ στην φάση ακόμα της κατασκευής του.

Φίλες και φίλοι,
Η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του έργου μας καταδεικνύει όχι μόνο απίστευτο πολιτικό πανικό, αλλά πέφτει στο κενό εν τη γενέσει της. Διότι το να προσπαθεί κάποιος να πείσει τους Δημότες ότι αυτό που βλέπουν τα μάτια τους δεν υπάρχει, συνιστά ΕΜΜΟΝΗ. Οι Δημότες βλέπουν: καθαριότητα, μεγάλα έργα οδοποιίας, αναπλάσεις, μεγάλα έργα ύδρευσης, αξιοποίηση των κτηρίων του Δήμου, πρωτοφανείς χρηματοδοτήσεις για το νησί μας, μελέτες έργων που ήταν ημιτελή ή βαλτωμένα για δεκαετίες (π.χ. Θέατρο), σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, καινούργιες παιδικές χαρές κ.λπ. Η πολιτική τύφλωση, ο φανατισμός, η απέλπιδα προσπάθεια ορισμένων να αναρριχηθούν σε δημόσιες θέσεις χωρίς κανένα πρόγραμμα, η αδυναμία ύπαρξης ουσιαστικού αντιλόγου έναντι όλων αυτών των έργων και χρηματοδοτήσεων, οδηγεί ορισμένους σε τραγικά πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη. Διότι, πώς μπορεί να μας πείσει κάποιος πως αγαπάει άδολα έναν τόπο, όταν διαρκώς απαξιώνει τα δημοτικά έργα ή τα υποβαθμίζει ή – ακόμα χειρότερα – επιχειρεί άμεσα ή έμμεσα να τα διακόψει;

Η ανακύκλωση συνεχίζεται κανονικά στους μπλε κάδους και σύντομα σε διακριτά ρεύματα. Επίσης αναμένεται από την Περιφέρεια ο εξοπλισμός συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) για τον οποίο είναι δικαιούχος ο Δήμος μας. Έτσι θα αρχίσει και η συστηματική κομποστοποίηση, που αποτελεί προϋπόθεση για την κυκλική οικονομία στην οποία στοχεύει ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ/ΠΕΣΔΑ).
Πάντως, για το έργο του ΧΥΤΥ των Κυθήρων έχουν εκφραστεί επίσημα όλοι οι αρμόδιοι (στο Απολογιστικό Λεύκωμα που έχει αναρτηθεί): η Ευρωπαία Επίτροπος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Διευθυντής του ΠΕΠ κ.λπ. Κατά τον κ. Μαγουλά και όσους καθ΄ έξιν απαξιώνουν το έργο μας, όλοι αυτοί λένε ψέματα! Φυσικά, το ποιοι είναι οι κατ΄ επάγγελμα ψεύτες, ο Κυθηραϊκός Λαός το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα!

Εμείς θα συνεχίσουμε να κοιτάμε τον Κυθηραϊκό Λαό στα μάτια λέγοντάς του ΠΑΝΤΑ την αλήθεια!

Χρόνια πολλά στους εκατοντάδες φίλους μας που γιορτάζουν σήμερα!

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × four =