alati-diatrofi

Δεν περιμένατε τους επιστήμονες του University of Alabama στο Birmingham για να μάθετε πως το αλάτι κάνει μεν, πιο νόστιμο το φαγητό σας, αλλά είναι χρήσιμο να περιορίζουμε την ποσότητα του για το καλό της καρδιάς μας και της αρτηριακής μας πίεσης.

Αυτό που ανακάλυψαν οι άνθρωποι του δημόσιου ερευνητικού πανεπιστημίου στην Αλαμπάμα και παρουσίασαν στο Seventeenth International Conference, ήταν πως το πολύ αλάτι μπορεί να διαταράξει και τον κιρκάδιο ρυθμό. Όπου κιρκάδιος ρυθμός, είναι το βιολογικό μας ρολόι ή όπως προσδιορίζεται επιστημονικά, είναι η οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή, μέσα σε ένα 24ωρο. Οι βιοχημικοί τον χαρακτηρίζουν ως “η αυξομείωση εκκρίσεων κάποιων ορμονών, με επίδραση σε μια σειρά από λειτουργίες του σώματος μας”.

Για την ιστορία, τον όρο τον εμπνεύστηκε ο Franz Halberg, τη δεκαετία του ’50. Προέρχεται από το λατινικό circa diem που σημαίνει “κατά τη διάρκεια μιας ημέρας”.

Στο δια ταύτα, όπως σημειώνει το Mind Body Green έρευνα έγινε σε ποντίκια και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως 100% εγγυημένα. Θα χρειαστεί δηλαδή, περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί πως όσοι καταναλώνουμε πολύ αλάτι, δεν ακολουθούμε τα κανονικά πρότυπα ύπνου-αφύπνισης -όπως έχουν διαπιστωθεί σε προηγούμενες έρευνες. Τα ποντίκια που είχαν πλούσια σε αλάτι, διατροφή παρουσίασαν πολύ υψηλότερη νευρωνική δραστηριότητα τη νύχτα, συγκριτικά με εκείνα που είχαν περιορισμένη κατανάλωση. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι “η νευρωνική διέγερση τη νύχτα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρακμή ή λανθασμένο ρυθμό ύπνου-αφύπνισης, ορμονικών και φυσιολογικών ρυθμών”.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 − three =