νέο γήπεδο

Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (κυβέρνηση, δήμος Αθηναίων, Ερασιτέχνης και ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Περιφέρεια Αττικής, ΑΕΠ Ελαιώνα/Πειραιώς-Alpha Bank) στο μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για τη «Διπλή Ανάπλαση». Είναι ξεκάθαρο πλέον πως έγινε το πρώτο -και καθοριστικό- βήμα για την ολοκλήρωση του σημαντικότερου έργου της τελευταίας 30ετίας στα όρια του δήμου της Αθήνας και του μεγάλου ονείρου εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.

Σε ό,τι αφορά το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, έως 40.000 θέσεων (βάσει του εγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος), το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αποκαλύπτει πως αυτό θα «πατήσει» πάνω στις μελέτες που ήδη υπάρχουν κι έχουν γίνει από το 2006.

Μελέτες που είχαν προχωρήσει εκείνη την περίοδο με έξοδα (αρκετών εκατομμυρίων ευρώ) της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και παρέμεναν στο «συρτάρι», όσο το έργο έδειχνε «τελματωμένο». Οι συγκεκριμένες μελέτες αφορούν το σύνολο της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου σε εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους, τη χωροθέτησή του, τη «σύνδεσή» του με τα υπόλοιπα κτίσματα της περιοχής και τα υποστηρικτικά έργα που θα γίνουν.
Και προέκυψαν κατόπιν συνεργασίας με ειδικούς μηχανικούς κι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είχαν έρθει εκείνη την περίοδο από την Ολλανδία και την Πορτογαλία, για να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους από την κατασκευή του «Άμστερνταμ Αρίνα» (Αγιαξ) και του «Ντραγκάο» (Πόρτο).

Είναι σαφές πως δεν θα ήταν λογικό να ξεκινήσει όλη η μελέτη επί του ποδοσφαιρικού γηπέδου από το «μηδέν», διότι αυτό θα σήμαινε τόσο χαμένο χρόνο (τουλάχιστον 12-18 μήνες), όσο και χαμένο χρήμα, καθώς θα πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων οι προηγούμενες μελέτες εκατομμυρίων ευρώ και θα έπρεπε να δαπανηθεί ξανά ένα πολύ μεγάλο ποσό απ’ την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για νέο μελετητικό κύκλο.

Αυτό που θα γίνει στην παρούσα φάση, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Απριλίου 2021 (ήτοι μέσα στους επόμενους 5 μήνες), είναι η επικαιροποίηση των συγκεκριμένων (παλιότερων) μελετών πάνω στη σημερινή πραγματικότητα. Και πάνω στις νέες προδιαγραφές που θα υπάρξουν όσον αφορά τη χωρητικότητα του νέου γηπέδου (που θα «πέσει» απ’ τις 41.850 θέσεις σε ένα νούμερο κοντά στις 35.000-36.000 θέσεις), τους νέους κανονισμούς της UEFA, το εγχώριο νομικό καθεστώς και βεβαίως το «ταβάνι» των προϋπολογισμένων χρημάτων, που σε πρώτη φάση έχει οριοθετηθεί στα 72 εκατ. ευρώ για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μελέτες που θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες και το κόστος τους θα επιβαρύνει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Εξίσου σημαντικό για να καταγραφεί, είναι το γεγονός πως η εξωτερική «εμφάνιση» του νέου γηπέδου δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί πολύ σε σχέση με τις μακέτες που έχουν παρουσιαστεί από το 2006 και μετά. Και σε πολύ μεγάλο βαθμό θα έχει την εικόνα που γνωρίζουν όλοι εδώ και 14 χρόνια.

Σίγουρα πάντως θα υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στη δομή του και στο εσωτερικό του μετά την «επικαιροποίηση» που θα γίνει, όμως η «κεντρική» ιδέα θα παραμείνει ίδια, όπως επιβεβαιώθηκε κι από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απ’ τις εμπλεκόμενες πλευρές, μετά τη σημερινή υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης.

του Κώστα Γούλη

Δείτε τις μακέτες εδώ:

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × one =