master-plan-xounta

Η σκέψη να εξαφανιστεί η ΑΟΖ του υ για να μπει και η στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ παλιά.

Πρωτοδιατυπωθηκε το 64 επί Τζόνσον στον γεροΠαπανδρέου με την μορφή της ανταλλαγής του υ με την Κύπρο (τότε έπαιζε το Ένωση).

Απορρίφθηκε αμέσως, έγιναν τα Ιουλιανα υπό τον τοτε Μητσοτάκη-υπηρεσιας, ήρθε χούντα, απέσυρε αυτή από την Κύπρο αμέσως μια μεραρχια ελληνικού στρατού, έκανε ένα πραξικόπημα για να γίνει η εισβολή το 74.. σαν σήμερα… Τα υπόλοιπα τα ξέρετε.

Επανήλθε ως Master plan πρόσφατα από τον Σημίτη ως ” ρεαλιστικη” λύση' επίλυσης του προβληματος υπό το σλόγκαν της συνεκμετάλλευσης και υλοποιείται από τους πολιτικούς του επιγονους, αυτούς τους νεοφιλελέ με τους μπλε και πράσινους κόκκους. Υπό τις ευλογίες ή την ανοχή όσων στεγάστηκαν κάτω από μια ομπρέλα, δυστυχως, αλλά και με την αποδοχή όσων έβγαζαν αναρθρες κραυγές, των ακραίων που αντιτάχθηκαν στην συμφωνία των Πρεσπων, την μόνη εθνική επιτυχία που ακυρώνει εκείνο το master plan μερικώς.

Όπως και να το δεις, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τα κατοικημένα νησιά (δηλαδή όλα εκτός από κάτι βράχια) έχουν ΑΟΖ. Αυτό αμφισβητεί τώρα η Τουρκία. Και έτσι διεκδικεί έλεγχο στα περάσματα και αμέσως μετά και στο μισό Αιγαίο, σε συνολική θαλάσσια έκταση όση 1,4 φορές η χερσαία Ελλάδα.

Τι έχει εκεί μέσα για να δικαιολογεί αυτή την ιστορική εμμονή:

Νησιά, ένα μέρος των γνωστών κοιτασμάτων της λεκάνης Ηρόδοτος, κάτι βουνά από παγωμένο μεθάνιο αξίας 100 φορές τα κοιτάσματα όλης της Αν. Μεσογείου (τα όρη Αναξιμενδρος-αξιοποιησιμα με νέες τεχνολογίες μετά από καμιά δεκαετία) και τον χώρο διέλευσης ενός αγωγού αερίου, του EastMed. Αυτόν που με το φυσικό αέριο, κυρίως από τα Εμιράτα (και δευτερευόντως και από τα της Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου), είναι για να ξεδιψασουν την ενεργειακά εξαρτημένη ΕΕ στα επόμενα 30-40 χρόνια. Για να μπορούν να γίνουν και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, που χωρίς αέριο, είναι πράσινα άλογα.

Η ολοκλήρωση αυτού του Master Plan, ολοκληρώνει την θυσία και της υπόλοιπης Κύπρου για την υλοποίηση των Οθωμανικων σχεδιασμών του εξ Ανατολής γείτονα μας, με τις πλάτες και της Μερκελ και του Πουτιν, και τώρα μόνο του Πούτιν που θέλει την Τουρκία συμμέτοχο στο νεο παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα που ετοιμάζει.

Όλα αυτά όμως έχουν ως προϋπόθεση την κατάργηση της συμφωνίας της Λωζάνης, αυτής που τερμάτισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η αμφισβήτηση αυτής της περιοχής την ακυρώνει, ξαναφέρνοντας όλα όσα ίσχυαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατοριας. Εδαφικά δικαιώματα στην Κύπρο και τα Δωδεκάνησα.

Αλλά όλοι οι υποστηρικτές ή υλοποιητες αυτού του Master plan, που μας κρατάει δέσμιους και υπανάπτυκτους από το 64, δεν λαμβάνουν υπ όψη την νέα πραγματικότητα των γεωπολιτικών μετατοπισεων. Όπως διαμορφώνονται σε αυτή την γειτονιά του πλανήτη εντός της νέας παγκόσμιοποίησης, αυτής που ξεκίνησε με την εμφάνιση του Covid19 και που οδηγούν σε περιπέτειες και σε πιθανό διαμελισμό της Τουρκίας, στην πορεία που έχει λάβει προς Ανατολάς. Προς την ζώνη της Κίνας, ως συνέχεια του εμπορικού και ενεργειακου αξονα με το Ιραν, σε ανταγωνισμό με την Συρια, που ηδη προσδεθηκε σε αυτήν την ζώνη (σχετικά και τα παζάρια στην σημερινή σύνοδο κορυφής Ιραν-Τουρκιας -Ρωσιας
H αναπόφευκτη αναθεώρηση αυτού του Master Plan, που τόσο πολύ πιστά το εκτελεσε και η Χούντα, οδηγεί σε πτώσεις καθεστώτων. Και στις δύο ακτές του Αιγαίου, για αρχή.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ είναι πλέον πολύ επικίνδυνη και αμφίβολη. Δεν την συμπεριλαμβάνει ως μια νέα Οθωμανία, όπως στο μακρινό 64, που επαιζε τον ρόλο της επιθετικης αιχμης στο μαλακό υπογάστριο της τοτε ΕΣΣΔ.
Ελπίζω να τα λαβουν αυτά υπόψη όσοι σήμερα αρκεστουν στο να αναρτήσουν το γνωστο αυτοκόλλητο Δεν Ξεχνω για να το ξεχνάνε όλες τις άλλες μέρες του χρονου.
Εσύ κάνε οτι καταλαβαίνεις.

Δημιουργός του άρθρου:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 + fourteen =