lathos-proteines

Μπορεί οι πρωτεΐνες να είναι το ιερό δισκοπότηρο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, όμως επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωσή τους τις βράδυνες ώρες, θα πρέπει να απαγορευτεί.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα που έκαναν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν τρόφιμα με καθαρή πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα είναι ο τόνος, κι έτσι επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με υψηλές συγκεντρώσεις χοληστερίνης, η οποία ως γνωστό φράσει τις αρτηρίες και δυνητικά μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Αυτό που λένε οι Ταϊβανέζοι είναι να καταναλώνουμε την ίδια ποσότητα και ποιότητα λιπαρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι το βράδυ.

Οσο νωρίτερα φάμε τυριά, αλλαντικά, κρέατα και ό,τι άλλο έχει υψηλή χοληστερίνη, τόσο καλύτερα, σύμφωνα τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Η στιγμή της ημέρας που θα καταναλώσουμε κάτι φαγώσιμο γνωρίζαμε ότι είναι σημαντική για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά και των αρνητικών συστατικών τους, όπως τα λιπαρά και τα σάκχαρα. Αυτό όμως έπρεπε να το αποδείξουμε, αλλά επίσης και να ελέγξουμε, πόση βαρύτητα έχει» εξηγεί ο Χισν Γεν Τσεν, καθηγητής Δημόσια Υγείας στον Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι.

Μεγαλύτερη σημασία έχει η ώρα και όχι η ποσότητα

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα γεύματα ενός 24ώρου, τις ώρες που καταναλώνονται, και αναζήτησαν κατά πόσο αυξάνονται στον οργανισμό οι θερμίδες, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι 1.283 συμμετέχοντες έπρεπε να τρώνε σε συγκεκριμένες ώρες και να καταγράφουν ακριβώς τι και πόσο κατανάλωσαν το πρωί (από τις 5 έως 9:29), το μεσημέρι (από τις 11:30 έως τις 13:39) και το βράδυ (από τις 17:30 έως τις 20:30).

Προστέθηκαν επίσης τρία χρονικά πλαίσια για τσιμπολόγημα: το πρωί (από τις 9:30 έως τις 11:29), το απόγευμα (από τις 13:30 έως τις 17:29) και το βράδυ (από τις 20:30 έως 4:59 τα ξημερώματα).

Ακολούθως, οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις χοληστερίνης, ζαχάρου και τριγλυκεριδίων.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι η χοληστερίνη μειώνεται εντυπωσιακά όταν καταναλώνουμε το πρωί τα τρόφιμα που την περιέχουν.

Αν καταναλώσουμε κάτι το βράδυ, σε σχέση με το μεσημέρι, συσσωρεύεται κατά 1,46% περισσότερη χοληστερίνη στον οργανισμό. Η ίδια ποσότητα σε σχέση με το πρωί, αυξάνεται το βράδυ κατά 1,27%.

Μάλιστα, για κάθε επιπλέον 100 θερμίδες φαγητού που καταναλώνουμε το βράδυ, η χοληστερίνη αυξάνεται στο αίμα 5,07%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί όχι αν κόψουμε τα λιπαρά, αλλά αν αλλάξουμε τις ώρες που τα καταναλώνουμε, όπως υπογραμμίζεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Δεν είναι δαίμονας η χοληστερίνη

Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερίνης το παράγει ο οργανισμός. Για αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις όσο προσεκτική και αν είναι η διατροφή, η μείωσή της αποτυγχάνει. Η άσκηση και το στρες παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στη μείωσή του λιπιδίου.

Ωστόσο είναι και σημαντική ουσία για την καλή λειτουργία του οργανισμού. «Βοηθά στην παραγωγή ορμονών, τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, στη δημιουργία της βιταμίνης D, σε άλλες ουσίες απαραίτητες για τη χολή και τις ορμόνες που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αρα έχει σημαντικούς λόγους ύπαρξης, αν και η υπερβολική της ποσότητα προκαλεί καρδιαγγειακά επεισόδια», εξηγεί η Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Msc στην Κλινική διατροφή.

Γιάννης Δεβετζόγλου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + 9 =