Ένα μικρό νησί της περιφέρειας της Ευρώπης, τα Κύθηρα, που οι κάτοικοί του δρουν στον τόπο τους, για τον τόπο τους, δίνει απαντήσεις σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση.

Στα Κύθηρα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στο συνέδριο Rural Pact. Τόνισε τη σημασία που έχει η υποστήριξη καινοτόμων και έξυπνων δράσεων (γεωργία ακριβείας και η πιστοποίηση) που πραγματοποιούνται στο νησί στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Kytheria. Το πρόγραμμα «τρέχουν» στο νησί το ΚΙΠΑ με το MedINA.

Η αναφορά αυτή έχει προκύψει από τη συμμετοχή των Κυθήρων ως «έξυπνο χωριό» στη δράση SmartRural 21. Στο πλαίσιο αυτό έχει παρουσιαστεί εκτενώς το Terra Kytheria και η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Smart Farming Technology Group) στη λήψη δεδομένων με drones.

«Έξυπνα χωριά όπως αυτό μεταμορφώνουν την ύπαιθρο της Ευρώπης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες και βρίσκουν λύσεις για την απώλεια πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή μέσω της καινοτομίας». Αυτά από το στόμα της κας Φον ντερ Λάιεν.

Δεν αναφέρθηκε τυχαία, η πρόεδρος στα δύο προϊόντα που αποτελούν τη σημαία των Κυθήρων, το λάδι και το μέλι.

Αυτή τη στιγμή για την ίδια τη ζωή στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το πλέον πολύτιμο-προστατευόμενο είδος, είναι οι επικονιαστές. Δηλαδή έντομα, όπως οι μέλισσες, που κρατούν ζωντανή τη φύση, και που στην ηπειρωτική Ευρώπη εξαφανίζονται με τραγικούς ρυθμούς μετά από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων. Η φύση των Κυθήρων, με τα άγρια λουλούδια και τα 3000 είδη εντόμων είναι πολύτιμος ευρωπαϊκός θησαυρός. Τα λιβάδια που βοσκούν τα τσιριγώτικα μελίσσια, εκεί όπου παράγεται το τσιριγώτικο μέλι, είναι ο χαμένος παράδεισος για τους Ευρωπαίους.

Η παραγωγή του τσιριγώτικου λαδιού, έξω από διαδικασίες μαζικής παραγωγής αλλά με σύγχρονες καινοτόμες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης, είναι η άλλη αναφορά από τα επίσημα χείλη. Αντικείμενο του προγράμματος Terra Kytheria είναι και η προστασία των αιωνόβιων ελιών, τη στιγμή που τα δέντρα με ηλικία άνω των 100 ετών προστατεύονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα Κύθηρα, με την μεγάλη ιστορία δράσης ιδρυμάτων και τοπικών συλλόγων, τα Κύθηρα των ανθρώπων – των πολιτών, που φροντίζουν, εργάζονται, αγαπούν και προστατεύουν τον τόπο τους, απαντούν με ένα καινοτόμο πρόγραμμα σε ένα τόσο καυτό θέμα της σύγχρονης Ευρώπης.

Είναι μεγάλη τιμή η αναγνώριση από τα επίσημα χείλη της προσπάθειας που γίνεται στο νησί. Και είναι άξιοι επαίνων όσοι εργάστηκαν για αυτό.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://kythera.news/oyrsoyla-fon-nter-laien-ektheiase-to-programma-aeiforoy/

https://med-ina.org/el/project/terra-kytheria-gr/

https://kipa-foundation.org/viosimi-georgia-kythiron/

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + twenty =