Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση πως η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία πανίσχυρους υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στρατιωτικές θέσεις και εργοστάσια της Ουκρανίας στα δυτικά της χώρας. Η ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας και μεταδόθηκε μέσω του κρατικού πρακτορείου RIA Novosti, με το πρακτορείο Reuters να σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επαληθεύσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες με ανεξάρτητο τρόπο.

Πώς λειτουργούν, όμως, οι υπερηχητικοί πύραυλοι, ποιες χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στην κατασκευή τους και γιατί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρεί πως πρόκειται για το «ιδανικό όπλο»;

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι ονομάζονται Kh-47M2 Kinzhal και αποτελούν την τελευταία λέξη της πολεμικής τεχνολογίας. Εκτοξεύονται από στρατιωτικά αεροσκάφη, έχουν εμβέλεια 1.250 μίλια, ενώ αυτό που τρομάζει άπαντες είναι η ταχύτητα που αναπτύσσουν στον αέρα και πριν πέσουν στον αντίπαλο στόχο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως μπορούν να πιάσουν ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι πως έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να κάνουν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης και με αυτό τον τρόπο να δυσκολεύουν τα αντίπαλα συστήματα αεράμυνας να τους παρακολουθήσουν και να τους αναχαιτίσουν.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, τους οποίους έχουν στα οπλοστάσιά τους, επίσης, οι ΗΠΑ και η Κίνα, μπορούν να μεταφέρουν συμβατικές κεφαλές σε υψηλότερες ταχύτητες και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων. Στο διαδίκτυο, μάλιστα, κυκλοφορούν μερικά videos από δοκιμές τους από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Σ’ ένα από αυτά που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2018 φαίνεται ξεκάθαρα η ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν οι συγκεκριμένοι πύραυλοι που είναι λες και χάνονται στον αέρα.

Τι σηματοδοτεί η χρήση των συγκεκριμένων όπλων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρωσικού κρατικού πρακτορείου RIA Novosti, οι πύραυλοι κατέστρεψαν μια αποθήκη καυσίμων κοντά στην πόλη Μικολάιβ στα νότια της Ουκρανίας και έναν υπόγειο χώρο αποθήκευσης πυραύλων και πυρομαχικών στα δυτικά της χώρας. Όπως εξηγούν πολεμικοί αναλυτές, αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται οι υπερηχητικοί πύραυλοι σε πραγματική μάχη.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Vladimir Putin και η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισαν να τους απασφαλίσουν τώρα, παραμένουν άγνωστοι. Πολλοί επιστήμονες και ειδικοί επί θεμάτων αμυντικής στρατηγικής έγραψαν τη γνώμη τους στα social media. Μεταξύ αυτών και ο Βέλγος Joseph Henrotin, ο οποίος σημείωσε στο Twitter πως τα σενάρια είναι δύο: πρώτον, η Ρωσία να έχει ξεμείνει από μικρότερου βεληνεκούς πυραύλους, ή δεύτερον, θέλει να δείξει σε όλο τον πλανήτη τη δύναμη που έχει στα χέρια της και δε διστάζει να χρησιμοποιήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία παραμένει μέχρι σήμερα η χώρα που διαθέτει τα περισσότερα πυρηνικά όπλα στον πλανήτη (4.497 πυρηνικές κεφαλές), με τις ΗΠΑ και την Κίνα να ακολουθούν. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από το Ισραήλ, στη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης με βουλευτές του ισραηλινού κοινοβουλίου, να πουλήσει στην Ουκρανία το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούν Θόλος, το οποίο αποτελεί μια αντιπυραυλική ομπρέλα με drones, τα οποία αναχαιτίζουν με μεγάλη επιτυχία τις ρουκέτες της Χαμάς.

«Όλοι έχουν επίγνωση ότι τα συστήματά αντιπυραυλικής σας άμυνας είναι τα καλύτερα στον κόσμο και σίγουρα μπορείτε να μας βοηθήσετε, σώζοντας τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 1 =