orizonties-epidotiseis

Τερματίζονται από τον Οκτώβριο οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, με την κυβέρνηση να εξετάζει διάφορα σχήματα ενίσχυσης, τα οποία θα συναρτώνται με την κατανάλωση.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ για το 2022, από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε η κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Ο λογαριασμός ωστόσο για την κάλυψη του κόστους ενέργειας θα περιορισθεί από τον Οκτώβριο, καθώς σταματούν οι οριζόντιές επιδοτήσεις.

Το νέο σχήμα θα περιλαμβάνει κλιμακωτές επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν:

  • Τη χορήγηση μικρότερης επιδότησης, συγκριτικά με σήμερα, σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η επιδότηση θα προκύπτει με βάση την κατανάλωση. Επί της ουσίας θα αποφασισθεί ένα σταθερό ποσοστό επιδότησης, το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τη μείωση της κατανάλωσης που θα επιτυγχάνουν οι καταναλωτές. Το σενάριο αυτό όμως είναι δύσκολο να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο, καθώς πρέπει να συγκεντρωθούν τα στοιχεία των καταναλώσεων για κάθε μετρητή από τον διαχειριστή του συστήματος ΔΕΔΔΗΕ.
  • Παροχή ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος, η οποία συναρτάται με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, για χαμηλότερες καταναλώσεις η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη και όσο αυξάνεται η κατανάλωση τόσο θα μειώνεται η επιδότηση.
  • Επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος σε εκείνους τους καταναλωτές ρεύματος οι οποίοι επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να εξειδικευτούν από τα συναρμόδια υπουργεία για να ανακοινωθούν επίσημα μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 + 11 =