sygkomidi-elias

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συγκομιδές σε εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ελιές και άλλα αγροτικά προϊόντα. Οι παραγωγοί που ψάχνουν μετακλητούς εργάτες γης, προσπαθούν να μπουν στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά από τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι εκτός λειτουργίας.

Αυτό δεν το ήξεραν οι παραγωγοί και τώρα θα πρέπει να κάνουν τη διαδικασία με την παραδοσιακή μέθοδο, που είναι χρονοβόρα και τελικά το πιο πιθανόν είναι να μην καταφέρουν να βρουν μετακλητούς εργάτες που θα τους πληρώσουν με εργόσημο αλλά «τουρίστες» που θα δουλέψουν μαύρα και τα εργατικά δεν θα μπουν στα έξοδά τους. Πάμε λοιπόν πίσω στα παλιά και αυτό γιατί όταν αποφασίζουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δεν καλούν εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων αλλά κάποιες ΜΚΟ.

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «οι αιτήσεις στην πλατφόρμα, όταν γίνουν, πρέπει μέσα σε 10 ημέρες να έρθουν οι αλλοδαποί εργάτες γης. Πέρσι η διαδικασία ήταν μέσα από την Περιφέρεια. Φέτος ξεκίνησε η ηλεκτρονική πλατφόρμα και έκανε τη διαδικασία πιο γρήγορη. Όμως, μάθαμε ξαφνικά ότι τέλος Σεπτεμβρίου την έκλεισαν. Κανείς δεν γνωρίζει τώρα πως θα βρεθούν οι μετακλητοί εργάτες. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή εσπεριδοειδών και ελιών».

Για το ίδιο πρόβλημα, μας ενημερώνει ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδα, στην Πύλο Μεσσηνίας. Όπως τονίζει, «αυτή την εποχή δεν μπορεί κανείς να καλέσει εργάτες γης. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο γιατί η συγκομιδή ελιάς ξεκινά σε λίγες ημέρες και αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με εργάτες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, ανέφερε ότι «πριν λίγες ώρες έμαθα ότι έκλεισαν την πλατφόρμα για μετακλητούς εργάτες γης. Είναι παράλογο αυτή την εποχή που είμαστε λίγο πριν ξεκινήσουν οι συγκομιδές, να μην υπάρχει μια γρήγορη λύση για να βρούμε εργάτες».

Ο κ. Αθανάσιος Νάζος, Οικονομολόγος που έχει λογιστικό γραφείο στα Γρεβενά, τόνισε ότι «από τον Ιούλιο ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα για μετάκληση των εργατών γης από τρίτες χώρες σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Υπήρχαν προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της. Για παράδειγμα, είχα κάνει αίτηση για δυο εργάτες γης για συγκομιδή μήλων και δεν μπορούσαν να τις δουν στη Δ/νση Αλλοδαπών στα Γρεβενά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα σύνορα και να έρθουν στην Ελλάδα. Πάντως από την στιγμή που έκλεισε η πλατφόρμα, οι αγρότες θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα αλλοδαπών για να βρουν εργάτες από τρίτες χώρες».

Όπως δηλώνει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, «η πλατφόρμα έκλεισε από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει η κλασική διαδικασία με αιτήσεις στα κατά τόπους τμήματα Αλλοδαπών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Χρειάζονται 10 ημέρες να πάνε οι αιτήσεις στα προξενεία και αυτά έχουν προθεσμία 3 μηνών για να απαντήσουν στο αίτημα».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + eight =