πιθάρι

Κύθηρα. Το νησί της Κυθέρειας Αφροδίτης! Ο μύθος λέει ότι η θεά της ομορφιάς και του έρωτα γεννήθηκε σε αυτό το νησί. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο γνωστός Πάρης φεύγοντας από τη Σπάρτη με την ωραία Ελένη, πέρασε από τα Κύθηρα, παρέμεινε στο νησί περιμένοντας να φυσήξει ούριος άνεμος για να φύγουν για την Τροία και εκεί ολοκλήρωσε τον έρωτά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Πάρης επέλεξε το συγκεκριμένο νησί, καθώς αν θυμάστε από τη μυθολογία, έδωσε το χρυσό μήλο της Έριδας στη θεά της ομορφιάς και εκείνη του έδειξε τον δρόμο για να συναντήσει την ομορφότερη γυναίκα και από τότε αποφάσισε να τον προστατεύει και να είναι σαφώς με το μέρος του. Το ζευγάρι έμεινε λοιπόν στην παραλία της Σκάνδειας, τη σημερινή παραλία Παλαιόπολη. Μια παραλία πολύ μεγάλη με αμέτρητα βότσαλα σε διάφορα χρώματα, πάρα πολλά σε σχήμα καρδιάς, που ακόμη και σήμερα μπορείς να τα ψάξεις και να τα βρεις όση ώρα απολαμβάνεις το μπάνιο σου στα πεντακάθαρα νερά της Παλαιόπολης.

Τα Κύθηρα έχουν μια αύρα μαγική, σαγηνευτική, μια ενέργεια σαρωτική που σε καθηλώνει, σε γειώνει. Όσες μέρες βρίσκεσαι στο νησί, αφήνεις πίσω σου τα βασανάκια ,τις έγνοιες του χειμώνα και αφήνεσαι ολοκληρωτικά στη ροή και στους ήσυχους ρυθμούς του νησιού, με τους γλυκύτατους και ήρεμους Κυθήριους να σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Όποιος επισκεφτεί το νησί, θα αντιληφθεί πολύ γρήγορα τη νησιώτικη αυθεντική ευγένειά τους, το χαμόγελό τους, τη δοτικότητά τους, την ηρεμία που πηγάζει στην ψυχή τους.

Φτάνοντας λοιπόν με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι του νησιού, το Διακόφτι, μένεις με το στόμα ανοιχτό, καθώς αντικρίζεις μια απίστευτα όμορφη παραλία με εξωτικά γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και κατάλευκη άμμο και εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιείς ότι αν τα μάτια σου αντικρίζουν αυτό το θέαμα με το που φτάνεις στο νησί, φαντάσου τι θα γίνει στη συνέχεια! Στο λιμάνι του νησιού, στο Διακόφτι, θα συναντήσει κανείς κατευθείαν και το γνωστό ναυάγιο του πλοίου “Nordland” που στις 29 Αυγούστου του 2000 προσάραξε στη νησίδα Δραγονάρες, στο Διακόφτι, όπου και βρίσκεται ημιβυθισμένο στο λιμάνι του νησιού. Τα ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή και οι έντονες καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον προσανατολισμό και την κλίση του ναυαγίου. Για την ιστορία, το ναυάγιο αυτό προκλήθηκε , καθώς το πλήρωμά του πλοίου ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και μην έχοντας τον έλεγχο, προσάραξαν στη νησίδα αυτή.

Το νησί διαθέτει πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες. Οι πιο φημισμένες είναι το Μελιδόνι, το Καλαδί με τα 162 πανεύκολα σκαλοπάτια του, ο Χαλκός -κατά τη δική μου γνώμη , αλλά νομίζω και όσοι έχουν επισκεφτεί τα Κύθηρα διαπιστώνουν το ίδιο, ότι είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού – δε χορταίνεις να κολυμπάς στα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του! Πολύ γνωστές ακόμη παραλίες του νησιού είναι η Παλαιόπολη, η Φυρή Άμμος, η παραλία στο ψαροχώρι της Αγιας Πελαγίας. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για κολύμπι που μπορεί να επιλέξει κανείς, ανάλογα με τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί.

Τα χωριουδάκια του νησιού είναι πραγματικά στολίδια! Μικρά χωριά- οικισμοί που τα περισσότερα έχουν πάρει το όνομά τους από τις οικογένειες που ζούσαν παλιά στα χωριά αυτά (Αρωνιάδικα, Φριλιγκιάνικα, Αλεξανδράδες, Καλοκαιρινές, Μαυρογιωργιάνικα κ.α). Χωριά με τα χαρακτηριστικά όμορφα ασβεστωμένα σπίτια με τα μπλε παράθυρα και η κορνίζα γύρω απ’ αυτά με ένα χαρακτηριστικό χρώμα της ώχρας. Νησιώτικα σπίτια με ροζ βουκαμβίλιες και υπέροχες νοικοκυρεμένες αυλές με κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Κάνοντας βόλτες στα χωριουδάκια αυτά , θα δεις γιαγιάδες , παππούδες, οικογένειες ολόκληρες που έσμιξαν μετά από καιρό να ρεμβάζουν και να βεγγερίζουν απολαμβάνοντας τη δροσιά των όμορφων αυλών τους.

Αξίζει πολύ η βόλτα για καφέ ή φαγητό στα πολύ γνωστά χωριά του νησιού, όπως είναι ο Ποταμός, ο Καραβάς, ο Μυλοπόταμος με το μονοπάτι που οδηγεί σε καταρράκτες (δυστυχώς φέτος δεν υπήρχε νερό στο ποτάμι και στους καταρράκτες αυτούς λόγω της μεγάλης λειψυδρίας που πλήττει το νησί, όπως και άλλα μέρη της Ελλάδας) και βέβαια το γνωστό ψαροχώρι Αβλέμονας με τη δανεική κυκλαδίτικη όψη του και τον κόλπο του οικισμού που ονομάζεται και λουτρό της Αφροδίτης. Όλες οι εικόνες που απαθανατίζονται σε κινητά και φωτογραφικές μηχανές σε εκείνο το σημείο, είναι όλες καρτ ποστάλ .

Όσοι το επιθυμείτε και το νιώθετε αξίζει πολύ να επισκεφτείτε τις δύο πολύ γνωστές μονές του νησιού, τη Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και τη Μονή Αγίας Ελέσας . Η πρώτη είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου. Είναι η μεγαλύτερη μονή του νησιού, βρίσκεται στα δυτικά, ανάμεσα σε πολλές μυρτιές. Από μακριά ξεχωρίζει το σπουδαίο κωδωνοστάσιό της ,26 μέτρων, από πωρόλιθο της περιοχής εκεί των Μυρτιδίων. Ανεγέρθηκε το 1888 και είναι έργο του καλλιτέχνη Νικολάου Φατσέα Φουριάρη , ο οποίος κατάγεται από το νησί. Η δεύτερη μονή βρίσκεται νότια του νησιού, κοντά στο χωριό Λιβάδι. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό και η πανοραμική θέα στο Κρητικό, το Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος είναι μοναδική. Όταν πάτε στη μονή αυτή αξίζει ιδιαίτερα να διαβάσετε τη σκληρή ιστορία της οσιομάρτυρος , Αγίας Ελέσας , η οποία βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον ίδιο της τον πατέρα, την 1η Αυγούστου 375 μ.Χ.

Η χώρα του νησιού δεσπόζει σε έναν λόφο με το ενετικό της κάστρο να ατενίζει τον κόλπο του Καψαλίου ,με τα λευκά σκάφη να σουλατσάρουν μέσα στη θάλασσα και τους επισκέπτες να απολαμβάνουν το φρέσκο ψαράκι τους στις ψαροταβέρνες του παραθαλάσσιου αυτού του οικισμού. Από το κάστρο της χώρας και από το Καψάλι απολαμβάνεις τη θέα της Χύτρας ή Αυγού όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Η Χύτρα είναι μια βραχονησίδα , η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Καψαλίου. Μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί, παίρνοντας το σκάφος από το μικρό αυτό λιμανάκι και σε λίγα λεπτά μπορεί να απολαύσει τις βουτιές του στα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά της θαλάσσιας σπηλιάς που διαθέτει η βραχονησίδα αυτή.

Ας μιλήσουμε για φαγητό τώρα! Ενώ περιμένεις ότι θα φας κυρίως ψάρια και θαλασσινά στο νησί , τελικά σε κερδίζει το πεντανόστιμο κρέας του νησιού. Στα Κύθηρα θα φας τα πιο νόστιμα κοκκινιστά με κόκορα, κοτόπουλο , κουνέλι, προβατίνα που τα συνοδεύουν με νόστιμες χυλοπίτες. Γενικά όλα τα φαγητά τους και ειδικά τα μαγειρευτά τους είναι όλα φτιαγμένα με φρέσκα λαχανικά και υλικά από τα μποστάνια και τα χωράφια του νησιού. Όποιος ακούει για τα Κύθηρα , δεν μπορεί να μην πάει το μυαλό του στα γνωστά λαδοπαξίμαδα του νησιού , που πλέον ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί και να γευτεί τα παξιμάδια αυτά σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, αλμυρές και γλυκές.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις ¨αρχοντικές¨ παστιτσέτες, τα παραδοσιακά αυτά γλυκά του νησιού που μοιάζουν πολύ με τους κουραμπιέδες και έχουν γέμιση μαρμελάδα κυδώνι. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παραδοσιακό γλυκό των Κυθήρων είναι οι ροζέδες. Είναι και αυτοί βουτηγμένοι στην άχνη ζάχαρη και φτιάχνονται από ντόπιο αμύγδαλο με τη φλούδα και μέλι θυμαρίσιο που παράγεται στο νησί. Τα Κύθηρα είναι το νησί του θυμαρίσιου μελιού και το μέλι αυτό φημίζεται για την καλή του ποιότητα, παίρνοντας ακόμη και βραβεία στο παρελθόν.

Αν σας αρέσει η κανέλα, δοκιμάστε το παραδοσιακό ποτό του νησιού, τη Φατουράδα, η οποία προέρχεται από την ιταλική λέξη “fatura’’ που γενικά σημαίνει την ανάμιξη δύο ή περισσότερων πραγμάτων. Η Φατουράδα φτιάχνεται από τσίπουρο, κανέλα, γαρύφαλλο και ζάχαρη (μοιάζει αρκετά με το ρακόμελο). Το ποτό αυτό φτιάχνεται και από άλλα φρούτα ή αρώματα, όπως μανταρίνια ή τριαντάφυλλο κ.α.

Φεύγοντας από το γνωστό Τσιρίγο, τα αγαπημένα Κύθηρα, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την ξακουστή ¨Σεμπρεβίβα¨ , το αυτοφυές χρυσοκίτρινο αποξηραμένο άνθος που φύεται σε απόκρημνα σημεία της βραχονησίδας Χύτρας και συλλέγεται κυρίως μέσα στον Μάιο, τις μέρες που ευνοούν οι καιρικές συνθήκες ,από λίγους και θαρραλέους κατοίκους του νησιού. Πήρε το όνομά του από την ιταλική λέξη ¨sempre¨ που σημαίνει πάντα και τη μετοχή του ρήματος ¨vivere¨ που σημαίνει ζω, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση για πάντα ζωντανό. Και πράγματι, όσα χρόνια και αν περάσουν , το λουλούδι αυτό είναι αναλλοίωτο στον χρόνο και παραμένει εκεί για να σου θυμίζει τις ξέγνοιαστες και υπέροχες στιγμές που βίωσες σε εκείνον τον μοναδικό τόπο, με την ευχή να τις ξαναζήσεις και άλλα πολλά καλοκαίρια!

Με κυθέρεια αγάπη,

Μαστοράκη Μαρία

Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πηγές:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − 2 =