Παραδοσιακά Κάλαντα Χριστουγέννων από τη Θράκη μέχρι το ακριτικό Καστελλόριζο και μαντινάδες για υγεία και ευημερία άκουσε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ξεχωριστή στιγμή, που συγκίνησε τόσο την κυρία Σακελλαρόπουλου, όσο και όλους τους παρευρισκόμενους, όταν η πολυβραβευμένη κυρία Ευαγγελία Ξενοπούλου, Πρόεδρος του Σωματείου «Μουσικοχορευτική Ομάδα Καστελλόριζου» έψαλε τα παραδοσιακά κάλαντα του νησιού και αφιέρωσε ένα δικό της τραγούδι στην αείμνηστη Κυρά της Ρω.

Φορώντας την παραδοσιακή στολή του Καστελλόριζου και κρατώντας την Ελληνική Σημαία στα χέρια, η κυρία Ξενοπούλου τραγούδησε και μια αυτοσχέδια μαντινάδα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας και της εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για τις συχνές επισκέψεις της στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

Η κυρία Ξενοπούλου έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και είναι γνωστή τόσο στο πανελλήνιο, όσο στο εξωτερικό για τη συμβολή της στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Καστελλόριζου.

Όπως κάθε χρονιά, η εορταστική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησε με την Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, που έπαιξε τα Κάλαντα Χριστουγέννων και την Άγια Νύχτα, προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά από το γραφείο της και αντάλλαξαν ευχές για τις εορτές.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου άκουσε τα Κάλαντα Χριστουγέννων και τα παραδοσιακά Κάλαντα της Θράκης από την Προεδρική Φρουρά, δίπλα στο μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθησαν οι φορείς και οι σύλλογοι.

Πρώτα έψαλαν τα κάλαντα στην Πρόεδρο, οι μικροί μαθητές από το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Σαλαμίνας «Ο μικρός Ευριπίδης» και αμέσως μετά το Γυμνάσιο Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλίνων.

Ακολούθησαν ηπειρώτικα κάλαντα και παραδοσιακοί χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» και στη συνέχεια ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, που έψαλε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Κρήτης, χόρεψε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και αφιέρωσε μια ξεχωριστή μαντινάδα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο επικεφαλής τους: «Πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος στέκει στο Μετερίζι. Με γνώσεις, ήθος και ανθρωπιά που σε χαρακτηρίζει» και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυρία Σακελλαροπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά «χαιρόμαστε και καμαρώνουμε για την Πρόεδρό μας».

Με την ολοκλήρωση της τελετής, η κυρία Σακελλαροπούλου αντάλλαξε ευχές με τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους και έβγαλαν όλοι μαζί μια αναμνηστική φωτογραφία.

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από διάφορες περιοχές της χώρας στον πρωθυπουργό

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας άκουσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα-Γκραμπόφκσι Μητσοτάκη και τα παιδιά τους Κωνσταντίνος και Δάφνη.

Τα κάλαντα είπαν στον πρωθυπουργό και την οικογένειά του τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας και τα μέλη της «Ευξείνου Λέσχης» Ποντίων Νάουσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, αντάλλαξαν μαζί τους ευχές και χριστουγεννιάτικα δώρα.

Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα άκουσε ο Αλ. Τσίπρας

 

Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα άκουσαν ο Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφος του Μπέτυ Μπαζιάνα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υποδέχθηκε στα γραφεία του κόμματος την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά και Βορειοηπειρωτικούς Συλλόγους υπό την αιγίδα της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ.

Ο κ. Τσίπρας με τη σύντροφο του μοίρασαν και δέχτηκαν δώρα ενώ αντάλλαξαν και ευχές με τα μέλη των συλλόγων. «Πρώτη φορά ακούω τα κάλαντα σας, είναι πολύ ωραία, βέβαια έχετε παράδοση στις τέχνες στα Ιόνια νησιά», είπε ο κ. Τσίπρας αφότου άκουσε τα κάλαντα από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά. Στη συνέχεια τα μέλη του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακό κεφαλλονίτικο Μπάλο. Το «καλήν εσπέραν άρχοντες» έψαλαν κατόπιν και τα μικρά παιδιά από τους Βορειοηπειρωτικούς Συλλόγους υπό την αιγίδα της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ. Τα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακό χορό υπό τον ήχο του κλαρίνου. Ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας έδωσε δώρο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια πράσινη φανέλα του Πολιτιστικού Αθλητικού Ομίλου Φοινικαίων (Π.Α.Ο. Φοινικαίων) με το επίθετο του κ. Τσίπρα τυπωμένο και τον αριθμό 28.

Αλ. Τσίπρας: «Εγώ δεν θα μπορούσα να δεχτώ, χωρίς να έχουν προχωρήσει τα μειονοτικά θέματα, να οργανώνω φιέστες»

Επιπλέον, σε σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τζομάκας, εκ μέρους του προέδρου της Ομόνοιας, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί επίσημα τη Βόρεια Ήπειρο. «Για την κατάσταση στη Βόρεια Ήπειρο δεν έχουν αλλάξει πολλά είτε σχεδόν τίποτα από τη μέρα εκείνη που κάνατε τη σημαντική εκείνη δήλωση στο Βουκουρέστι (σ.σ. στην τετραμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στις 29 Μαρτίου 2019)», είπε ο κ. Τζομάκας.

«Το γνωρίζω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «και ένας από τους λόγους που εγώ δεν αποδέχτηκα την πρόσκληση του φίλου μου Έντι Ράμα ήταν διότι ποτέ δεν θα μπορούσα να δεχτώ, χωρίς να έχουν προχωρήσει τα μειονοτικά θέματα, να οργανώνω φιέστες». Σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας πρέπει να συνδυαστεί με πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα των δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το περιουσιακό βέβαια ζήτημα της ελληνικής μειονότητας, διότι ανθρώπινα δικαιώματα και ΕΕ πάνε μαζί, δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Και θα στηρίξουμε τη γειτονική χώρα στην επιλογή της αν βεβαίως και αυτή συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

Επίσκεψη του Ν. Ανδρουλάκη στη δομή υποστήριξης παιδιού και οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα»

Τη δομή υποστήριξης παιδιού και οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» του Δήμου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Ανδρουλάκης μπήκε στην τάξη των μικρών μαθητών και συμμετείχε στα διαδραστικά τους παιχνίδια.

Ενημερώθηκε από τους ψυχολόγους και τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για τις δράσεις της «Παιδικής Ομπρέλας», οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά με νοητικές και αισθητηριακές δυσκολίες, μέλη αδύναμων οικονομικά οικογενειών και μεταναστών.

Τα προγράμματα της δομής εστιάζουν στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και στην κοινωνική ένταξη. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργοθεραπεία-λογοθεραπεία, συμβουλευτική σε γονείς και κηδεμόνες, αλλά και εκπαιδευτική υποστήριξη με μαθήματα που παραδίδονται σε εφήβους από μαθηματικούς και φιλολόγους.

Δ.Κουτσούμπας: Χρόνια πολλά με την υπόσχεση να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών

Ευχές, μουσικές και χαρούμενες παιδικές φωνές γέμισαν, σήμερα το πρωί, την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό όπου ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και αντιπροσωπεία της ΚΕ άκουσαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την παιδική χορωδία «Κόκκινο Αερόστατο» και αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Εκτός από το γνωστά κάλαντα «καλήν εσπέραν άρχοντες», τα παιδιά και οι μουσικοί παρουσίασαν κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από την Πελοπόννησο, την Ικαρία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Και του χρόνου, πολλές ευχές, Χρόνια Πολλά, καλές γιορτές με μία υπόσχεση, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία καλύτερη ζωή, για να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών μας, να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη τα δικά σας όπως χαμογελάτε σήμερα το πρωί, Παραμονή Χριστουγέννων. Για μια καλύτερη ζωή, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό. Αυτό που θα ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του λαού, της νεολαίας, του τόπου μας και βεβαίως θα αντιστοιχεί και τη σύγχρονη εποχή, τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας» δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Να σας ευχαριστήσω ξανά για τη συμμετοχή σας και μιας και είναι και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σήμερα μαζί με τα παιδιά, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει αμέσως, εδώ και τώρα, να αποσυρθεί αυτό το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σχολές, υποβαθμίζει τα ωδεία, τις δραματικές σχολές, τις σχολές κινηματογράφου, τις σχολές χορού» τόνισε.

«Και βεβαίως αυτό δεν είναι ευχή, αυτό είναι υπόσχεση ξανά για συνέχιση αυτού του αγώνα, μαζί με όλο τον λαό, γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια και το 2023 έρχεται με μεγάλη ακρίβεια, με ενεργειακή φτώχεια, με πλειστηριασμούς, με κρατική βία και καταστολή, με περιορισμό του λαϊκού εισοδήματος και μία σειρά άλλα μέτρα, που είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και τα συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις, τις οδηγίες του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών» πρόσθεσε.

«Χρόνια Πολλά, καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες» κατέληξε στη δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δ. Κουτσούμπας μοίρασε σε όλα τα παιδιά της χορωδίας και τους μουσικούς ως αναμνηστικό δώρο βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × one =