ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να βρεθούν το ερχόμενο διάστημα, στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο, τόσο τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, όσο και την απεργία της 6ης Μαΐου, ενάντια στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, εισήγησης του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη. Το στίγμα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε στελέχη εργατικών σωματείων. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Μεγάλη Τρίτη, στις 17:00, και σε αυτήν, αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 800 συνδικαλιστές, εκπρόσωποι 100 και πλέον φορέων.

Κύριος άξονας της ομιλίας Τσίπρα, αναμένεται να είναι η «αντιμεταρρύθμιση», την οποία συνιστά το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει προσεχώς στην Βουλή η κυβέρνηση. Ο κος Τσίπρας δεν θα αρκεστεί στο να καυτηριάσει το νομοσχέδιο αλλά θα δεσμευτεί να το καταργήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα επανέλθει αμέσως μετά το Πάσχα στα ζητήματα της εργασίας, αφού το επόμενο διάστημα θα υπάρξει παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα πρότυπα της προβολής των θέσεων του κόμματος για το ΕΣΥ και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το εργασιακό νομοσχέδιο συνιστά και μια γενικότερη «οργανωτική πρόκληση» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του συνόλου των κομματικών οργανώσεων, ενόψει της «μητέρας των μαχών», όπως έχει ο ίδιος αποκαλέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να συμμετέχει, μαζί με άλλα κόμματα της αριστεράς, στην απεργία και το συλλαλητήριο της 6ης Μαΐου, δίνοντας το μήνυμα δημιουργίας ενιαίου πολιτικού μετώπου ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Όπως άλλωστε σημειώνεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η στιγμή να αναπτυχθεί μια ευρεία κοινωνική συμμαχία στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και στα κινήματα. Με τις προγραμματικές μας θέσεις και δράσεις, αναδεικνύουμε την προοπτική ενός εναλλακτικού, εφικτού και αναγκαίου σήμερα δρόμου, εκφράζοντας μια προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής».

Ξανά στο προσκήνιο η μνημονιακή ατζέντα από την ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης ως την υιοθέτηση αντιλήψεων που στο μνημονιακό παρελθόν είχαν προταθεί από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ελληνικές κυβερνήσεις. Πολλά μάλιστα από τα μέτρα που προωθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ήταν ακραίες απόψεις εγχώριων τμημάτων της εργοδοσίας που μεταφέρονταν στους δανειστές προκειμένου να επανέλθουν ως προτάσεις δικές τους. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη, ακόμη και από προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που δέχθηκε να ενστερνιστεί τέτοιες απόψεις και να επιχειρήσει με βάση αυτές να διαμορφώσει την εργασιακή νομοθεσία.

Ένα από τα βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου, είναι οι αλλαγές στον καθορισμό του χρόνου εργασίας που – όπως έχει επισημάνει η αξιωματική αντιπολίτευση – οδηγούν σε απλήρωτες υπερωρίες αλλά και σε κατάργηση του 8ωρου. Στο αντίποδα της πρότασης που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου αντιπαραβάλλει την «μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, μετά από μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας».

Ν.Ηλιόπουλος: Μέτρα μείωσης μισθών

Στο ζήτημα του χρόνου εργασίας αναφέρθηκε διεξοδικά ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος. Σημείωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», πως «το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το 8ωρο, φέρνει απλήρωτες υπερωρίες –κάτι που σημαίνει μείωση μισθού– όταν δίνει για παράδειγμα τη δυνατότητα, ένας εργαζόμενος να δουλεύει επί 6 μήνες δεκάωρα και να μην πληρώνεται ούτε μία ώρα υπερωρία». Θύμισε πως «ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση, ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας».

Επίσης ο Ν.Ηλιόπουλος μίλησε και για το ζήτημα των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγές υπέρ της εργοδοτικής πλευράς. Όπως ανέφερε «τον Μάιο το 2017, μεγάλη συστημική τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο ύψους 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες εργαζομένων. Με το σημερινό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ». Συμπέρανε πως «έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά ταυτόχρονα διαλύει και οποιοδήποτε πλαίσιο ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στηρίζει την εργοδοτική παραβατικότητα και νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία».

Επίσης – σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος – αυτή η πολιτική επιλογή ουσιαστικά συνιστά μείωση μισθών. Επισήμανε ότι «το 2012 που εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% μέσα σε ένα βράδυ, θεσπίστηκε ο υποκατώτατος για τους νέους κάτω των 25 ετών μείον 32% και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, με το επιχείρημα ότι έτσι θα συγκρατηθεί η ανεργία και θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Όμως, τη χρονιά που έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις, είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση και τη χειρότερη ανεργία στην περίοδο της κρίσης».

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + eleven =