tourkoi-antikathestotikoi-igoumenitssa

Δεκαέξι Τούρκοι αντικαθεστωτικοί, ανάμεσά τους ανήλικα παιδιά, κρατούνται τα τελευταία 24ωρα στην Ηγουμενίτσα. Επέβαιναν σε ιστιοφόρο και προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ιταλία, κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν. Δύο από αυτούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο τιμόνι του σκάφους, συνελήφθησαν ως διακινητές και πρόκειται να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή. Οι τελευταίοι δηλώνουν πρώην στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής χώρας και λένε ότι είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στις τουρκικές φυλακές, εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Στο σκάφος επέβαιναν, επίσης, γιατροί και μηχανικοί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι ονειρεύονταν να φθάσουν στην κεντρική Ευρώπη, ζητώντας διεθνή προστασία. Τα χρήματα για την αγορά του ιστιοφόρου, όπως καταθέτουν οι 16 φυγάδες, τα έβαλαν όλοι μαζί από κοινού. Από τον φάκελο της υπόθεσης, προκύπτει η αγωνία των Τούρκων αντικαθεστωτικών να ξεφύγουν από το καθεστώς Ερντογάν, πέντε χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το κυνήγι μαγισσών που δεν έχει σταματήσει στη γειτονική χώρα.

Λιμενικός που υπηρετεί στην Ηγουμενίτσα, ανέφερε ότι υπήρχε πληροφορία στις αρχές του μήνα για επικείμενη μεταφορά μεταναστών, από τις ακτές της Πάργας προς Ιταλία. Την 1η Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε αγκυροβολημένο στην περιοχή Βάλτος ένα ιστιοφόρο εννέα μέτρων, χωρίς σημαία, με μοναδικό διακριτικό το όνομα “Desire”. To σκάφος τέθηκε υπό παρακολούθηση. Ο λιμενικός είπε ότι μόνο οι δύο κατηγορούμενοι βγήκαν στην ακτή με τη βοηθητική λέμβο, μεταφέροντας καύσιμα, νερό και τρόφιμα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, στις 6 το πρωί, το ιστιοφόρο “Desire” απέπλευσε με κατεύθυνση βορειοδυτικά προς Ιταλία. Μία ώρα αργότερα, οι λιμενικοί έκαναν ρεσάλτο στη θαλάσσια περιοχή Σαρακίνικο. Κανείς από τους 16 επιβάτες δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα. «Υπήρχε μόνο ένα σωσίβιο και κανένα άλλο σωστικό ή πυροσβεστικό μέσο. Στο σκάφος βρέθηκαν οκτώ μπιτόνια με καύσιμα και πολλά μπουκάλια με νερό», κατέθεσε ο λιμενικός.

Σύμφωνα με τα χαρτιά, ιδιοκτήτης του ιστιοφόρου ήταν ένας εκ των δύο συλληφθέντων ως χειριστών, στους οποίους χρεώνεται το κακούργημα της διακίνησης. «Έφυγα από την Τουρκία, λόγω του πολιτικού καθεστώτος Ερντογάν και των πολιτικών μου πεποιθήσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, εξέτισα ποινή φυλάκισης 27 μηνών», κατέθεσε ο πρώτος . «Στο παρελθόν υπηρετούσα στο Ναυτικό της Τουρκίας, είχα ναυτικές γνώσεις και στη φυλακή γνώρισα τον Α., που βρέθηκε στο σκάφος. Μου είπε ότι γνωρίζει και άλλους ομοεθνείς μας, οι οποίοι ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία […] Ήθελα να πάω στη Γαλλία για ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι λόγω των ναυτικών του γνώσεων, έκανε έρευνα αγοράς για το σκάφος. Είπε ότι αγόρασε το ιστιοφόρο στις 13 Αυγούστου στην Προύσα, έναντι 60.000 ευρώ, ενόσω αυτό ήταν αγκυροβολημένο στη Μαρμαρίδα. «Έκανα μηχανολογικό έλεγχο στο σκάφος, ώστε να σιγουρευτώ ότι είναι όλα εντάξει για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Κάποιους από τους επιβάτες τούς γνώρισα τη μέρα του ταξιδιού», είπε.

Από τον φάκελο προκύπτει ότι το “Desire” απέπλευσε από τη Μαρμαρίδα στις 24 Αυγούστου. Έξι μέρες αργότερα, έφτασε στον Γερολιμένα Λακωνίας. Οι Τούρκοι αντικαθεστωτικοί δεν είχαν σκοπό να κάνουν καμία στάση, αλλά σταμάτησαν εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Τα ξημερώματα της 1η Σεπτεμβρίου, έκαναν δεύτερη αναγκαστική στάση στην Πάργα και δύο μέρες μετά, ξεκίνησαν εκ νέου, πριν κάνουν την επέμβαση οι λιμενικοί της Ηγουμενίτσας.

Στο Τουρκικό Ναυτικό υπηρετούσε και ο δεύτερος κατηγορούμενος. «Λόγω των πολιτικών μου πεποιθήσεων και του καθεστώτος Ερντογάν, έμεινα στη φυλακή για τέσσερις μέρες. Έκτοτε, είμαι άνεργος», είπε. «Μεγάλο χρονικό διάστημα σκεφτόμουν διάφορους τρόπους για να εγκαταλείψω την Τουρκία και επειδή ήξερα ότι, αν πάρεις κάποιο σκάφος, μπορεί να τα καταφέρεις να πας στο εξωτερικό, το δοκίμασα».

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον ποινικολόγο Αντώνη Καραγιάννη, που εκπροσωπεί τους δύο Τούρκους κατηγορούμενους. «Πρόκειται για ανθρώπους που υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, εκδιώχθηκαν από τον Ερντογάν και φυλακίστηκαν, λόγω πολιτικών φρονημάτων. Αφέθηκαν ελεύθεροι και ασκήθηκαν σε βάρος τους νέες ποινικές διώξεις με νέες κατηγορίες στην Τουρκία και πάλι λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων», είπε ο κ. Καραγιάννης.

«Ενόψει της επικείμενης φυλάκισης τους και για να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών και των οικογενειών τους, διέφυγαν άμεσα από τη χώρα μαζί με άλλους συναδέλφους τους, που αντιμετώπιζαν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Δεν έχουν τελέσει καμία πράξη που να παραβιάζει τους ελληνικούς ποινικούς νόμους και ως εκ τούτου πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τις καταθέσεις των υπόλοιπων Τούρκων φυγάδων που κρατούνται στην Ηγουμενίτσα, αποκαλύπτεται η ίδια αγωνία. «Έφυγα από την Τουρκία, επειδή είμαι πολιτικά διωκόμενος από το καθεστώς Ερντογάν. Ήθελα να πάω στην Ευρώπη και συζητώντας με κάποιους φίλους που ήθελαν για τους ίδιους λόγους να φύγουν από τη χώρα, πήραμε την απόφαση να βρούμε ένα σκάφος για να περάσουμε παράνομα τα ελληνο-τουρκικά σύνορα και να φθάσουμε στην Ευρώπη», είπε ένας από του 16, γιατρός χειρουργός στο επάγγελμα.

«Το επάγγελμά μου είναι μηχανολόγος ηλεκτρολόγος», κατέθεσε άλλος επιβάτης. «Ο λόγος που έφυγα από την Τουρκία είναι επειδή έχω προβλήματα με το πολιτικό καθεστώς του Ερντογάν. Εγώ και η σύζυγός μου έχουμε συλληφθεί στο παρελθόν για τις πεποιθήσεις μας. Ο Y. είναι φίλος μου και δουλεύαμε μαζί. Μου ζήτησε 10.000 ευρώ, ώστε να αγοράσουμε ένα σκάφος για να πάμε στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Γαλλία ή το Βέλγιο, για μια καλύτερη ζωή».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 10 =