kypros-pyrkagia

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο με τη σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων να προδιαγράφεται ολονύχτια, κόντρα σε ισχυρούς ανέμους που δυσχεραίνουν την κατάσβεση σε συνδυασμό με τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα. Εκκενώθηκαν οικισμοί, ενώ μεγάλο μέρος του νησιού βυθίστηκε στο σκοτάδι και καταβάλλονται πυρετώδεις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης τόσο στη Ρόδο, όσο και στη Χάλκη.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στο Σουφλί Έβρου, όπου επίσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η επιχείρηση κατάσβεσης από ενισχυμένη δύναμη 108 πυροσβεστών με 26 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και εθελοντών πυροσβεστών.

Σε ύφεση είναι πλέον τα μέτωπα στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Λάρισα.

Μέσα σε δύο ημέρες έχουν ξεσπάσει συνολικά 116 φωτιές στη χώρα -σήμερα, Κυριακή, 60 φωτιές και 56 το Σάββατο- με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, να τονίζει πως πλέον «δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή».

«Η Ρόδος και ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, όπου όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Η φωτιά στη Ρόδο ξέσπασε μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή Παντάνασσα και επεκτάθηκε γρήγορα, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση λόγω των ισχυρών ανέμων.

Εντολή για την προληπτική εκκένωση του οικισμού Ψίνθου δόθηκε λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής. «Aν βρίσκεστε στην Ψίνθο Ρόδου εκκενώστε άμεσα προς Αφάντου από Επαρχιακή Οδό Αφάντου-Ψίνθου» ανέφερε η έκτακτη ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112.

Πέραν του Ψίνθου, εκκενώθηκε προληπτικά και το χωριό Μαριτσά, ενώ νωρίτερα το απόγευμα οι φλόγες είχαν κινηθεί απειλητικά και προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων, με τις Αρχές να προχωρούν στην προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και προσωπικού. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 67 πυροσβέστες με τρεις ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου έκαναν ρίψεις νερού τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, περιλαμβανομένου του ρωσικού Beriev-200.

Το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το νησί στο σκοτάδι
Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι ρίψεις από αέρος για την κατάσβεση της, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και να τεθούν εκτός αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης.

Σταδιακά έχει ξεκινήσει από το βράδυ η επανηλεκτροδότηση και, όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σε σχετική ανακοίνωση, όλο το τεχνικό προσωπικό του σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ, και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων».

«Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί μπλακ άουτ. Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού» ανέφερε σχετικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × 2 =