tourkia-katexomena-kypros

Η κατοχική Τουρκία με τακτική κλιμάκωσης- της ρητορικής της σε αυτή τη φάση- του κλίματος, επιχειρεί να διαμορφώσει το σκηνικό στα μέτρα της. Επιλέγει μια τακτική, σύμφωνα με την οποία θα επιμένει μέχρι τέλους στο ακραίο αφήγημα της, θέτοντας στην ατζέντα τις επεκτατικές τις επιδιώξεις.

Κοντολογίς, να δώσουν δώρα για να ανταποκριθεί η Άγκυρα να προσέλθει στις συζητήσεις. Αυτό το σενάριο το παρακολουθήσαμε πολλές φορές στο παρελθόν και απέδωσε για την τουρκική πλευρά.

  • Το προχθεσινό μήνυμα του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, τρεις περίπου εβδομάδες πριν την πραγματοποίηση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό ( 27-29 Απριλίου στη Γενεύη) και μερικές ημέρες πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ( 6 Απριλίου) είναι ξεκάθαρο.

Ποιες είναι οι προθέσεις τους καταγράφονται στο ανακοινωθέν, αν και δεν σημειώνεται οτιδήποτε το καινούργιο σε σχέση με τις θέσεις που εκφράζει διαχρονικά η κατοχική Τουρκία. Είναι, όμως, σαφές πως θέτει το πλαίσιο των όποιων συζητήσεων θα διεξαχθούν, είτε στο Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά και τα ζητήματα της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σε σχέση με το Κυπριακό “δηλώθηκε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή περίοδο, αντί των προσεγγίσεων οι οποίες για μισό αιώνα δεν απέδωσαν αποτέλεσμα και που αγνοούν την Τ/κ παρουσία, είναι απαραίτητο να τεθούν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών με μόνιμη και περιεκτική λύση με λαμβάνοντας ως θεμέλιο τους το δίκαιο”.

Στο ΣΕΑ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ στην ατζέντα ήταν και το θέμα της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη. Στο θέμα αυτό η Τουρκία ζητά και τα ρέστα. Ανερυθρίαστα και με το γνωστό προκλητικό τρόπο της κατοχικής δύναμης, κατηγορείται η Αθήνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της ‘τουρκικής μειονότητας’ και  απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας με στόχο τους αιτούντες άσυλο”.

  • “Η Ελλάδα η οποία κλιμακώνει την πολιτική της ενάντια στην Τουρκία παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο, έχει κληθεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφέρεται με βάση τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας”, αναφέρει η ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει πως η προκλητικότητα της Άγκυρας δεν έχει όρια.

Η κατοχική Τουρκία ετοιμάζεται και εξαγγέλλει. Συνήθως δεν μπλοφάρει. Συνεπώς, δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά σε ξαναζεσταμένα σενάρια της κατοχικής δύναμης. Υπάρχει χρόνος για κινήσεις αποτροπής.

Του Κώστα Βενιζέλου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 4 =