misthoi
Φωτογραφία Αρχείου

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις μετεκλογικές αλλαγές της ΝΔ του 2019  για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τη διάταξη για τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι ηχηρό «ράπισμα» κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς άλλαξε τον νόμο «Κλεισθένη» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.  Η νομοθετική αλλαγή κρίθηκε από το ΣτΕ αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.

Το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Θεοδωρικάκου, τον Απρίλιο όσον αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή. Ήταν μια απόφαση κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που έρχεται να προστεθεί στη σημερινή της Ολομέλειας. Είχαν κριθεί αντισυνταγματικές η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.

Σήμερα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Δημήτρη Σκαλστούνη και εισηγήτρια τη Σταυρούλα Κτιστάκη, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης αντιδημάρχου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 καθώς είναι αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

Επιπλέον, κρίθηκε ότι παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5,  51, 52 και 102 του Συντάγματος.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο δημοτικός σύμβουλος Σχοινούσας Νίκος Νομικός, μέλος της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» που ήρθε τρίτη σε δύναμη στις εκλογές για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Διεκδικώντας το δικαίωμα να εκπροσωπήσει το νησί του –καθώς, με βάση τον «Κλεισθένη», θα έπρεπε να είναι αυτός αντιδήμαρχος Σχοινούσας– ο κ. Νομικός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 2037/2021 απόφασή του  ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα η ρύθμιση με την οποία τροποποιήθηκε το πλαίσιο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας. Και το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή το βράδυ των εκλογών»

Για την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική τη μετεκλογική αλλαγή νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, τονίζουν ότι αρχίζει να ξετυλίγεται, σε επίπεδο Ολομέλειας πλέον, το κουβάρι των αντισυνταγματικών τροποποιήσεων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζουν ότι η αρχή έγινε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1189/2022) – και αναμένονται οι αποφάσεις της Ολομέλειας για τις παραπεμπτικές αποφάσεις 760/2022 και 2366/2021 – με την οποία κρίθηκε αντίθετη προς το Σύνταγμα η τροποποίηση ρύθμισης για τον ορισμό Αντιδημάρχου μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών σε νησιωτικές δημοτικές κοινότητες.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η  Νέα Δημοκρατία, μόλις πριν τέσσερις ημέρες, δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πέτσα σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης που είχαν καταθέσει οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κουνούσε το δάχτυλο, λέγοντας ότι αναμένουν τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.  «Τώρα που ξεκίνησαν να εκδίδονται αποφάσεις περί αντισυνταγματικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης, ελπίζουμε να μην σταλούν για μετάφραση και χαθούν και εκεί τα καίρια σημεία. Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας και η Αυτοδιοίκηση τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας φαίνονται χαμένοι στη μετάφραση».

«Η Ελλάδα, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χρειάζονται μια αλλαγή όχι μετεκλογική, αλλά το βράδυ των εκλογών» σημειώνουν Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης τονίζοντας ότι «χρειάζονται νέα προοδευτική προοπτική με σεβασμό στη Δημοκρατία, στου Θεσμούς, στους Πολίτες. Χρειάζονται τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη διακυβέρνηση του τόπου».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × five =