Αν κάτι ξέρουν να φτιάχνουν στην Αγγλία είναι fish &chips. Και κατασκοπευτικά δράματα. Πιστεύω οπουδήποτε να βάλεις τον Γκάρι Όλντμαν να παίξει, θα βρει κοινό. Ακόμη και αν τον ντύσεις με τρύπια κάλτσα ((τις οποίες μπορείτε να δείτε επειδή βγάζει συχνά τα παπούτσια του στη δουλειά), άχρωμα κοστούμια που μοιάζουν σαν να είχαν αγοραστεί στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου και τον βάλεις να πέρδεται. Τώρα αν είσαι το Apple TV+ και έχεις μια σειρά βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μικ Χέρον, το κοινό θα έρθει γονατιστό να δει τι έχεις να του σερβίρεις.

Το πρώτο επεισόδιο παρακολούθησα χθες και πρέπει να πω ότι έχει την καλύτερη εναρκτήρια σκηνή σειράς της φετινής σεζόν. Μέσα στη σπίντα.  Ένας μάλλον τρομοκράτης μεταφέρει ένα ύποπτο σακίδιο ίσως φορτωμένο με εκρηκτικά στο αεροπλάνο που είναι γεμάτο επιβάτες. Είναι στο  αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου  – μια σκηνή εννέα λεπτών γεμάτη εντολές στα ακουστικά ενός πράκτορα, σπριντ, φωνές, τάκλιν και αδημονία στις κυλιόμενες σκάλες. Δεν θα πω περισσότερα, αξίζει να το δείτε. Έχει 007 vibes. Εκεί βλέπουμε και την Κριστίν Σκοτ ​​Τόμας, η οποία υποδύεται έναν υψηλόβαθμο στέλεχος της MI5.

Το αποτέλεσμα αυτής της σκηνής είναι το Slough House. Εκεί αποτυχημένοι πράκτορες του MI5 εξορίζονται, είτε επειδή τιμωρούνται για ανικανότητά είτε γιατί είναι αλκοολικοί. Ο Όλντμαν υποδύεται τον Τζάκσον Λαμπ, που ξυπνά κάθε πρωί στον καναπέ του γραφείου του πριν ασχοληθεί με την κορυφαία δουλειά της ημέρας: άλλο ένα hangover. Φανταστείτε τον Τζορτζ Σμάιλι σε πιο λούζερ αλλά με προσβλητική ρουτίνα standup κωμωδίας που θα έκανε τον Κρις Ροκ να ντραπεί που είπε αστείο νηπιαγωγείου. Είμαι φαν του Γκάρι Όλντμαν αλλά και να μην ήμουν, θα γινόμουν. Είναι μια απολαυστική ερμηνεία από έναν σπουδαίο (ΣΠΟΥΔΑΙΟ) δραματικό ηθοποιό που δεν του επιτρέπεται να είναι αστείος όσο συχνά θα έπρεπε. Το ταλέντο του είναι για βαθιά υπόκλιση.

Ο πράκτορας που είδαμε στην εναρκτήρια σκηνή, ο Ρίβερ/ Τζακ Λάουντεν (η μαμά του ήταν χίπισσα) έχει εξοριστεί στο Σλάου Χάουζ γιατί απέτυχε σε μια άσκηση, παταγωδώς. Ξανθός, όμορφος, έξυπνος, παθιασμένος και εγγονός ενός θρύλου της MI5 (τον οποίο υποδύεται ο Τζόναθαν Πράις, τον θυμάσαι από τους Δύο Πάπες), προφανώς προορίζεται να είναι ο ήρωας της πιο απλής εκδοχής αυτής της ιστορίας.

Τα Slow Horses, συμπεριλαμβανομένου του Λαμπρ, είναι όλα τα όχι και τόσο επιτυχηνένα μέλη της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Θα ήταν μια κωμική σειρά τύπου The Office αν δεν μας έδιναν και μια υπόθεση απαγωγής για τους κατασκόπους (όλα αυτά στο πρώτο επεισόδιο). Οι κατάσκοποι του Slough House βρίσκονται εμπλεκόμενοι σε μια υπόθεση απαγωγής – και στο σχέδιο των ακροδεξιών απαγωγέων είναι να αποκεφαλίσουν το θύμα τους σε ζωντανή μετάδοση.

Εννοείται θα την μπιντζάρω το σκ. Η Apple έχει ήδη γυρίσει μια δεύτερη σεζόν, πράγμα που σημαίνει ότι το φινάλε τελειώνει με ένα πλήρες τρέιλερ για το τι θα ακολουθήσει. Είναι μια σειρά με ωραίες ερμηνείες, φανταστικά πλάνα του Λονδίνου όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι φτιαγμένα για τουρίστες, με ωραίο σενάριο και με συνδυασμό χιούμορ και περιπέτειας. Κι ωραίο χιούμορ, όπως το κάνανε παλιά, βιτριολικό.

Ζωή Δημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − eight =