Το ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021 έχει περάσει πια στην ιστορία, παρότι από την Κυριακή (3/10), όταν «ανέβηκε» στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της Υ.Π.Α. (www.ypa.gr) το σχετικό Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου της Υ.Π.Α., καταγράφει πολύ καλά νούμερα και παρότι σήμερα Πέμπτη, εξακολουθεί να «παίζει» σε πάνω από 150 ιστοσελίδες. Παράλληλα δε γίνομαι αποδέκτης τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων για αποστολή των φωτογραφιών σε καλύτερη ανάλυση, ακόμα υπάρχουν προτάσεις να δοθούν περεταίρω λεπτομερειών για τις εκδηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες, αλλά έχουν γίνει σημείο αναφοράς.

Τα Κύθηρα με την συγκινητική προσπάθεια όλων, συνεργατών, φορέων που στήριξαν με πάθος τις εκδηλώσεις, όπως δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω του Συλλόγου των καταλυμάτων CeriGO, της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης α/φων SKYSERV & του προσωπικού της, που δούλεψε με αυταπάρνηση, των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν το νησί, SEAJETS & TRITON FERRIES & των εταιρειών RENT a CAR, Drakakis & Panayotis. Υπό την αιγίδα του Δήμου & του αξιότιμου Δημάρχου Κυθήρων, αναμφισβήτητα και με την εξαιρετική παρουσία των 110 αεραθλητών της ΕΛ. Α. Ο. (Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας), των 32 αεροσκαφών της  και του δραστήριου Προέδρου της, έγραψαν ιστορία, με ευρεία απήχηση στο πανελλήνιο.

Παρόλα αυτά η εσωστρέφεια έκανε πάλι το θαύμα της, με τάσεις αυτόχειρα χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις «πανηγυράκι», άλλοι δε με αφορμή την τελετή λήξης και ότι ειπώθηκε εκεί, προσπαθούν να οικειοποιηθούν την πατρότητα του αεροδρομίου, κάνοντας κακό σε ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε από ψύχραιμες φωνές εκτός νησιού με διθυραμβικές εκφράσεις όπως, «κατά γενική ομολογία, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τις αεροπορικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα».

Αναμφισβήτητα οι αρχικοί πρωταγωνιστές έχουν καταγραφεί από την φωτογραφική μηχανή του αείμνηστου Εμμ. Σοφίου, με εξαίρεση (την θεωρώ τυχαία) τον πρωτεργάτη κ. Βύρωνα Δαπόντε, ο οποίος έστειλε την ιστορική επιστολή το 1965 προς την Υ.Π.Α. για την ίδρυση αεροδρομίου στα Κύθηρα και εισέπραξε άρνηση. Όσο για τους Αγρότες που έδωσαν ατρύγητα τα αμπέλια τους, υπάρχει η χρυσή επιγραφή, πάνω από το εντυπωσιακό ελικόπτερο του Αλέξανδρου Ωνάση, η οποία τους αποδίδει Τιμή και Δόξα, αλλά και καταξίωση που είναι δεδομένη από κάθε Κυθήριο.

Θεωρώ ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και ένα γεγονός που αποτελεί πλέον παρακαταθήκη για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης μορφής τουρισμού αιχμής, του αεροπορικού τουρισμού, να μην κανιβαλιστεί από την μικροψυχία, ευτυχώς ελαχίστων. Ο αεροπορικός τουρισμός (αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας) και προσοδοφόρος είναι και ποιοτικός, χωρίς βέβαια να έχει την δυνατότητα μετακίνησης μεγάλου αριθμού τουριστών, που όμως πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα λόγω της μαζικότητας του, ιδιαίτερα ενοχλητικά για ένα νησί όπως τα Κύθηρα, προορισμό ήπιας μορφής τουρισμού.

Ας αφήσουμε λοιπόν να ευδοκιμήσει ο «σπόρος» που έπεσε, ας θυμηθούμε τα χαρούμενα πρόσωπα, τις ημέρες των εκδηλώσεων και ας αφήσουμε όλους τους Τσιριγώτες να νοιώσουν το αεροδρόμιο προέκταση του σπιτιού τους, με τους βαθμούς ελευθερίας που μπορεί να τους προσφέρει. Μην λησμονούμε να υποστηρίξουμε μαζικά την νεοσύστατη «Αερολέσχη Κυθήρων», συμμετέχοντες ενεργά στις γραμμές της. Η παρουσία της Αερολέσχης έρχεται την σωστή χρονική στιγμή και έχει εντυπωσιακή απήχηση ιδιαίτερα στους νέους.

Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη μιας ομάδας  Γερμανών αεροπόρων, 6 συνολικά υπερελαφρά αεροπλάνα και 9 άτομα. Προσέξτε την διαδρομή, μετά την είσοδο στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τα πεδία προσγείωσης των Αερολεσχών Έδεσσας, Σερρών και Καρδίτσας, ας σημειωθεί ότι οι προαναφερθείσες Αερολέσχες μετείχαν στο ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021. Προσγειώθηκαν λοιπόν την Κυριακή (3/10) στο κανονικό αεροδρόμιο μας, έχοντας ακούσει τα καλύτερα για την φιλοξενία που απλόχερα απόλαυσαν οι Αερολέσχες, καθώς και για τις ομορφιές του ευλογημένου νησιού μας. Έφυγαν την Τρίτη (5/10), επιβεβαιώνοντας ότι εισέπραξαν άψογη εξυπηρέτηση, από το βραβευμένο πλέον «φιλικότερο αεροδρόμιο της Ελλάδος», με τα αναμνηστικά τους δώρα, με φωτογραφία κάτω από τις σημαίες των κρατών μας, πρέσβεις των Κυθήρων, σε φίλους και γνωστούς στην Γερμανία, δηλώνοντας την βεβαιότητά τους για νέο ταξίδι στα Κύθηρα.

Όμως απαραίτητη είναι άλλη μία διαπίστωση, η οποία πρέπει να προβληματίσει τους επαγγελματίες του νησιού. Ο αεροπορικός τουρισμός δεν έχει χρονικά πλαίσια και υψηλή περίοδο. Βασικό υπομόχλιο για την ανάπτυξή του είναι το αεροπορικό καύσιμο, το οποίο ο αξιότιμος Διοικητής Υ.Π.Α. κ. Γ. Δριτσάκος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην τελετή λήξης του ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021, έθεσε σαν πρώτη προτεραιότητα. Η δημιουργία «πάρκου καυσίμων» στον ΚΑΚΘΩ έχει δρομολογηθεί ανεξάρτητα από την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης. Ο άλλος κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντας ανάπτυξής του είναι η εξυπηρέτηση των επισκεπτών σε βασικές διευκολύνσεις, όπως εστιατόρια, καφενεία και άλλα καταστήματα εστίασης, ώστε να έχουν απροβλημάτιστη διαμονή. Δεν μπορεί να απαιτούμε υπέρογκες δαπάνες από το κράτος για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και για την πλειοψηφία των επαγγελματιών εστίασης, ο χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων τους να επικεντρώνεται στο δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου και ολίγον από Σεπτέμβριο. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», γιατί τόσο ο αεροπορικός τουρισμός, όσο και τα εξαιρετικά «μονοπάτια των Κυθήρων» μπορούν να φέρουν επισκέπτες, χωρίς χρονικούς περιορισμούς τουριστικής περιόδου. Με την επικείμενη επέκταση του διαδρόμου το πρόβλημα θα διογκωθεί, γιατί είναι αξίωμα, όταν αναβαθμίζεται ένα αεροδρόμιο και η τοπική κοινωνία αδρανεί, εμφανίζονται «πρόθυμοι  αυτόκλητοι» επενδυτές, και οι αυτόχθονες χάνουν «εντός έδρας», κάτι πολύ λυπηρό για το μέλλον των νέων.

Ας κλείσω αισιόδοξα, με την ευχή να κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχία των εκδηλώσεων για τα 50 ΧΡΟΝΙΑ του αεροδρομίου μας. Ας μάθουμε από τα λάθη μας, όπως η περιορισμένη ή και εκπρόθεσμη προβολή των εκδηλώσεων και ας μην περιμένουμε την επόμενη μεγάλη επέτειο, τα Κύθηρα μπορούν να αποτελέσουν κέντρο του Ελληνικού Αεραθλητισμού, όσοι έζησαν τις εκδηλώσεις το πιστεύουν. Έχουμε ένα κανονικό, καλοσχεδιασμένο αεροδρόμιο με προοπτική εξέλιξης, έχουμε την «Αερολέσχη Κυθήρων», όρεξη για δουλειά και όραμα είναι η συνταγή της επιτυχίας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση

Σταύρος Ι. Παϊζάνος
Α ε ρ ο λ ι μ ε ν ά ρ χ η ς

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × four =