nisia

Έχω ζήσει εποχές που δεν κλείναμε πέντε μήνες πριν τις διακοπές δωμάτια. Δεν κλείναμε. Κατεβαίναμε στο λιμάνι του νησιού, βρίσκαμε εκεί άπειρους ρουμλετάδες (αν μου επιτρέπεται ο όρος), δεν είχαμε δει καν το δωμάτιο (Booking πονάς;) και επιβιβαζόμασταν σε ένα αυτοκίνητο με ένα εντελώς άγνωστο με προορισμό κάποιο δωμάτιο με μονά κρεβάτια και τη Βίβλο σε ένα συρτάρι. Στο μπάνιο ίσως είχε λάστιχο για να πλενόμαστε. Και το πρωί μας ξυπνούσε κάποιος κόκορας. Πολλά άλλαξαν από τα δικά μου εφηβικά χρόνια. Εμείς δεν μεγαλώσαμε με Instagram να βλέπουμε πληρωμένα ποσταρίσματα από ξενοδοχεία και για εμάς πολυτέλεια ήταν η παραλία (χωρίς ξαπλώστρες) για μακροβούτια να βρούμε αχινούς (να τους φάμε), μια ταβέρνα με φρέσκα θαλασσινά και καλή χωριάτικη και τα τοπικά πανηγύρια που χορεύαμε ξυπόλητα. Δεν ξέραμε τι πάει να πει boutique hotel και concierge και infinity pool. Έχω μείνει στα Ματογιάννια σε τέτοιο δωμάτιο. Αν το ψάξω σήμερα, ίσως κοστίζει η βραδιά όσο ενοίκιο για τριάρι στο Κολωνάκι.

Θα μου πεις σου λείπει που έκανες ωτοστόπ και ανέβαινες σε αγροτικό για να πας από Παροικιά στις Κολυμπήθρες; Ναι. Αλλά, οκ. Μεγάλωσα, έμαθα τι σημαίνει Airbnb από ταξίδια στο εξωτερικό (μαζί το κάναμε το gentrification) και συνήθισα να αφήνω στο Αιγαίο το μισό μου πνεύμονα για ένα δωμάτιο τον Αύγουστο. Αποψάρα μου, αλλά δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος στον κόσμο από τα ελληνικά νησιά Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Βασικά, δεν είναι αποψάρα μου, όλη η Αμερική στην Πλάκα τρώει αυτές τις μέρες.

Κυκλάδες: οι απλησίαστες

Θέλω να πάρω άδεια δυο εβδομάδες τον Αύγουστο. Το χρωστάω στον εαυτό μου που δούλεψε ακάματα ανεβαίνοντας πάνω κάτω την Κηφισίας επί μήνες, έφαγα κίνηση, κακοκαιρίες, και την ψυχή μου. Πες πώς θέλω να πάω Κουφονήσια το δεκαήμερο 8 με 18 Αυγούστου (δεν ξέρω τι σκέφτομαι, ίσως ότι είμαι μισθωτή στην Ελβετία). Το δωμάτιο για δύο άτομα που είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα Booking κοστίζει 3020€. Καλά ε, γιατί να πάω να δω όλη την Αθήνα μαζεμένη σε δυο παραλίες. Θα ψάξω αλλού.

Έψαξα κι Ανάφη, πότε τα κλείσατε όλα καλοί μου άνθρωποι; Είχατε πρόγραμμα.Στις Κυκλάδες τα οικονομικά δωμάτια έχουν φύγει (από το Πάσχα) και αν καταφέρεις να βρεις δωμάτιο τον Αύγουστο θα το πληρώσεις ακριβά. Βρήκα ένα (δεν είχα κάνει τάμα) στην Αστυπάλαια ( Δωδεκάνησα τυπικά/ σχεδόν Κυκλαδονήσι σε αρχιτεκτονική και vibes) για 815€. Έχει και βραστήρα. Είναι στο Λιβάδι. Εντάξει, δεν μπορείς να μείνεις και μέσα στο κάστρο. Ή μπορείς αν έχεις 3030€. Καλά να περάσεις και θα κάνω like στις φωτογραφίες σου στην infinity pool.

Δωδεκάνησα: Το “μάννα εξ ουρανού”

Θα αντέξω λίγες παραπάνω ώρες στο πλοίο για να πάω Δωδεκάνησα. Μιλάμε για νησάρες. Παιδιά, στην Κάρπαθο ίσως βρω αυτό που ζητάω από 604€. Για δέκα βράδια, δυο ενήλικες. Ούτε στον παπά δεν θα το πω. Αυτό δεν το λες απλά οικονομικό το 2022, το λες ΤΣΑΜΠΑ. Ακόμα πιο οικονομικά βρίσκω (χρησιμοποιώ την πλατφόρμα του Booking) για Κάλυμνο. Με 400€. Με τα διπλά νιώθω Κλεοπάτρα. Ρε την Κάλυμνο. Ακούστε με και ταξιδέψτε Λέρο που είναι ένας επίγειος παράδεισος με τιμές στα δίκλινα το δεκαήμερο από 750€. Και ωραία δωμάτια.Πάρα πολύ οικονομική διαμονή βρίσκεις και στην Κω. Το προτιμούν και οι Σκανδιναβοί.

Βόρειο Αιγαίο: Η χαρά της οικογένειας

Αν πιστεύετε ότι η διαμονή στα ελληνικά νησιά είναι κάτι απλησίαστο για τη μέση οικογένεια δεν έχετε ψάξει δωμάτια στη Χιο. Τρίκλινο βρήκα με 573€ το δεκαήμερο. Το ακούω ότι τα ακτοπλοϊκά και η χρήση του αυτοκινήτου είναι ένα τεράστιο έξοδο. Ακούω τα τελευταία χρόνια ότι ανεβαίνει η Σάμος στις προτιμήσεις των Ελλήνων παραθεριστών. Μάντεψε γιατί; Έχει τρομερά οικονομικά δωμάτια. Πάνω στο κύμα. Με 47€ το βράδυ για δύο άτομα. Βρήκα ολόκληρο σπίτι με 82 το βράδυ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΠΙΤΙ.

Κρήτη: ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Με το Airbnb βρήκα υπέροχα δωμάτια στην Κρήτη από 50€ το βράδυ (το δίκλινο). Πισίνες, χτιστά κρεβάτια, τα πάντα όλα. Αυτό το λες φθηνό. Μπράβο στα κοπέλια. Το λες πήγα διακοπές το 2002.

Επτάνησα: Ανέλπιστα καλές τιμές

Καλές τιμές βρήκα και στην Κεφαλλονιά και δεν ξέρω τι σκέφτομαι και δεν το έχω ήδη καπαρώσει. Αισθάνομαι τυχερή και ψάχνω δωμάτιο για Κέρκυρα. Υπάρχουν και με 56€ και με 60€ και με 70€. Βρήκα και με 36€ για 3 επισκέπτες. Δεν ήταν hostel.

Οπότε, τι χρειάζεται για να βρείτε μια οικονομική διαμονή κάπου που δεν είναι στάνη; Υπομονή. Μεγάλη υπομονή, ώρες ατελείωτες για ψάξιμο, να συγκρίνετε τιμές στις πλατφόρμες για κρατήσεις. Θα βρείτε. Ακόμη και την πιο hot τουριστική περίοδο. Και να ξέρετε ότι το δώρο διακοπών θα το φάτε μόλις κλείσετε ακτοπλοϊκά και διαμονή. Υπάρχει πάντα η λύση του camping.

ΥΓ: οι τιμές είναι από αναζητήσεις στις πλατφόρμες Booking και Airbnb για το δεκαήμερο του Αυγούστου για δίκλινο ή τρικλινό δωμάτιο.

Επιμέλεια Ζωή Δημητρίου

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − 2 =