kytheraika

Το Kythera.News δημοσίευσε το Σάββατο το βράδυ 21 Μαΐου το κείμενο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ με το οποίο απαντούσε σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τοπικών μέσων. Το κείμενο δημοσιεύθηκε σε διάφορους ιστότοπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Επειδή το κείμενο στο μεγαλύτερο μέρος αναφερόταν σε δημοσιεύματα της Εφημερίδας Κυθηραϊκά, α) Σε νέες δίνες η Εκκλησία στα Κύθηρα και β) Μηνυτήρια αναφορά για παράβαση υγειονομικών πρωτοκόλλων από ιερέα στα Κύθηρα επικοινωνήσαμε με τον εκδότη της εφημερίδας κ. Εμμανουήλ Καλλίγερο για να έχουμε την τοποθέτησή του κι έτσι να μπορούν οι αναγνώστες να έχουν μια πληρέστερη ενημέρωση και πάντα πολύπλευρη. Αφού τον ευχαριστήσουμε, παραθέτουμε εδώ την τοποθέτηση καθώς και τα δύο δημοσιεύματα αυτούσια:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΕΠΙ ΑΡΘΡΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ kythiraika.gr

Σχολιασμό σε δύο πρόσφατα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας μας, α) σχετικά με διάφορα θέματα που αφορούσαν κληρικούς της Μητροπόλεως Κυθήρων και β) με μηνυτήρια αναφορά του Διοικητή του Νοσοκομείου Κυθήρων κ. Μεγαλοκονόμου, επιχειρείται με σχετική ανάρτηση του Μητροπολίτη κκ Σεραφείμ στο Ιστολόγιο της Ι.Μ.Κυθήρων. Το κείμενο αυτό αναδημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα Kythera.News ο διαχειριστής της οποίας κ. Πρέκας μας ζήτησε την άδεια να αναδημοσιεύσει τα σχετικά κείμενά μας, έτσι ώστε να έχουν οι αναγνώστες σφαιρική εικόνα, όπως εξάλλου επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, την οποία όλες οι προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις πάνω στο θέμα δεν τήρησαν, ως συνήθως. Επίσης μάς ανέφερε αν επιθυμούμε να δώσουμε απάντηση. Αφού ευχαριστήσουμε τον κ. Πρέκα θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα συνεχίσουμε επί της ουσίας σε έναν εντελώς ατελέσφορο «διάλογο», όπως έχει δείξει η πείρα του παρελθόντος, απλά επιθυμούμε να σημειώσουμε μόνον τα εξής:

  1. Και στα δύο επίμαχα δημοσιεύματα δεν γίνεται η παραμικρή κριτική, αναφέρονται δε αυστηρά τα γεγονότα, όπως προκύπτουν από αναρτήσεις ενοριτών και όσα ακολούθησαν με την επέμβαση της Αστυνομίας στα Λογοθετιάνικα, μαζί με πληροφορίες μας για το ίδιο θέμα. Για την μηνυτήρια αναφορά του κ. Μεγαλοκονόμου, Διοικητή του Νοσοκομείου Κυθήρων, αναφέρουμε μόνον όσα περιγράφονται σε αυτήν αυστηρά προς ενημέρωση του Κυθηραϊκού κοινού, επίσης άνευ σχολίων  και αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση κάθε μέσου ενημέρωσης.
  2. Οι σχετικές αναφορές στα ονόματα των εμπλεκομένων και στην αιτιολόγηση των πράξεών τους γίνεται μόνον από το Σεβασμιώτατο και είναι δικαίωμά του, όπως ασφαλώς και κάθε αναγνώστη, ο οποίος μπορεί να συναγάγει τα συμπεράσματά του.
  3. Καίτοι γίνεται λόγος στην ανάρτηση του Μητροπολίτου για όσα έγιναν έξω από το Γηροκομείο, η μόνη δική μας αναφορά είναι ότι δεν προχωρούμε σε οιοδήποτε σχόλιο πάνω στο θέμα αυτό, ούτε και το έχουμε συμπεριλάβει στο δημοσίευμα. Άρα……
  4. Όσον αφορά την αναδημοσίευση του κειμένου της ανάρτησης αυτής στην ιστοσελίδα μας, δεν θα την κάνουμε, αφού ο συντάκτης της Μητροπολίτης δεν την απέστειλε στην ιστοσελίδα και έχουμε δηλώσει εξ αρχής της εκδόσεως ότι δεν δημοσιεύουμε κείμενα που δεν έχουν σταλεί σε μας.
  5. Στο μόνο που αναφερόμαστε εδώ επί της ουσίας είναι για αναφορά στην ανάρτηση του Μητροπολίτου σε λάθη σε προηγούμενη μακροσκελή επιστολή του, που δημοσιεύθηκε προ μηνών στην έντυπη έκδοση. Εδώ είχαμε ενημερώσει το προσωπικό της Ι.Μ. Κυθήρων σε ανάλογη προ ετών επιστολή του ότι η αποστολή σε πολυτονικό δημιουργεί προβλήματα ανάγνωσης και απόδοσης των χαρακτήρων λόγω του εφαρμοζομένου δικού μας συστήματος εκτύπωσης και προς αποφυγή λαθών  θα πρέπει να αποστέλλεται σε ένα από τα συστήματα μονοτονικής μετάδοσης. Αυτό δεν έγινε ποτέ και λυπούμεθα μεν για τα λάθη αυτά, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα αλλαγής των δικών μας συστημάτων στο τυπογραφείο, επειδή δεν επιθυμούν να τα στείλουν με άλλον τρόπο.

Κι επειδή μπορεί μερικοί να μην έχουν λάβει γνώση των δύο δημοσιευμάτων τα παραθέτουμε και πάλι εδώ.

  1. 1. Σε νέες δίνες η Εκκλησία στα Κύθηρα.

Τελειωμό δεν έχουν οι διαρκείς αναταράξεις της τοπικής Εκκλησίας. Μετά το τελευταίο προ μηνών «επεισόδιο» που οδήγησε στην εκούσια αποχώρηση του π. Θεολόγου που ήταν στη Χώρα υπήρχαν κάποιες ελπίδες ότι θα «γύριζε» η κατάσταση, όμως τα προβλήματα, όχι μόνον δεν οδηγήθηκαν σε ύφεση, αλλά αντίθετα οξύνονται. Τώρα, σημεία αντιπαράθεσης με την τοπική κοινωνία, αλλά και άλλες μητροπόλεις φαίνεται να εστιάζονται σε 2-3 περιπτώσεις, που δημιουργούν συνεχείς εντάσεις. Εκτός από την περίπτωση αρχιμανδρίτη που προέρχεται από Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και τώρα εγκαταβιεί σε Ιερό Προσκύνημα και είχε απασχολήσει εκκλησιαστικά περιοδικά εξ αιτίας σφοδρής αντιπαράθεσης με Πανεπιστημιακό καθηγητή για δογματικά και άλλα θέματα, το μείζον πρόβλημα φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι η μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στα Λογοθετιάνικα ανάμεσα στον ιερέα και τους ενορίτες. Υπενθυμίζουμε, όπως είχαμε αναφέρει σε περσινό μας σημείωμα, ότι εκεί έχει τοποθετηθεί πολύτεκνος  κληρικός Σερβικής καταγωγής, ο οποίος προηγουμένως ήταν σε δύο Μητροπόλεις στην Κρήτη από τις οποίες του είχε ζητηθεί να αποχωρήσει με αιτίες, όπως αναφέρεται, την αντίθεσή του στα μέτρα κατά της πανδημίας. Στα Λογοθετιάνικα ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους περισσότερους ενορίτες με αποτέλεσμα συνεχείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο για τη συμπεριφορά του, αιτήματα στο Μητροπολίτη να απομακρυνθεί από την ενορία και τελικά συγκέντρωση υπογραφών για αναφορά στην Ιερά Σύνοδο. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα έφθασε και εντολή από την Εισαγγελία Χανίων να γίνει έλεγχος συμπεριφοράς στην οικογένεια χωρίς να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Ακολούθησε  νέα εντολή προς την Αστυνομία και πριν λίγες ημέρες μετεφέρθη στην Τρίπολη για εξετάσεις στο εκεί Νοσοκομείο, αφού οι αστυνομικοί, σύμφωνα με ανάρτηση ενορίτη Λογοθετιανίκων, τον ανέμεναν τρεις μέρες χωρίς να εμφανίζεται. Στην Τρίπολη όμως εμφανίστηκε ομάδα αρνητών εμβολίων και  φανατικών με την παρουσία του γνωστού ιερέα-τηλεσχολιαστή κ. Στυλιανού Καρπαθίου προς υποστήριξή του και τελικά επέστρεψε στα Κύθηρα μετά τη διενέργεια κάποιων εξετάσεων. Πληροφορίες ότι στην όλη υπόθεση παρενέβη τηλεφωνικά και υπουργός δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι ακολουθεί νέα εισαγγελική εντολή γιατί αρνείται να στείλει τα πέντε από τα παιδιά του στο Σχολείο με διάφορες προφάσεις. Τέλος, άλλη υπόθεση που δεν έχει απασχολήσει μεν τα Κύθηρα, φαίνεται όμως να απασχολεί άλλους παράγοντες ακόμη και Μητροπολίτες είναι οι συνεχείς επιθέσεις που λέγεται ότι εκτοξεύονται από έτερο κληρικό στα Κύθηρα, εναντίον της Συνόδου, του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολιτών, αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιωθούν, έγινε και φραστικό επεισόδιο για το θέμα αυτό στις αρχές Φεβρουαρίου σε μνημόσυνο ιεράρχη στη Στερεά Ελλάδα, όπου Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις αναρτήσεις του κληρικού αυτού των Κυθήρων, ο οποίος ανέφερε ότι με αυτές προσβάλλει πολλούς ανώτατους κληρικούς.

Επί του θέματος εγείρεται σειρά ερωτημάτων, αλλά προς το παρόν περιοριζόμαστε μόνον στην επισήμανση ότι θεωρείται πλέον ή βέβαιον ότι η Εκκλησία των Κυθήρων εισέρχεται σε εποχή προβλημάτων που θα φέρουν νέες δίνες και πιθανόν και ωδίνες στη συνέχεια, εάν δεν ληφθούν άμεσα οι σωστές αποφάσεις, κάτι που δεν θεωρείται πιθανόν αυτή τη στιγμή.

Υ.Γ. Δεν θα αναφερθούμε στο θέμα που δημιουργήθηκε με την περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, που δεν επετράπη η είσοδος στο Γηροκομείο και το Νοσοκομείο, καθώς αυτό οφειλόταν σαφώς σε εφαρμογή των σχετικών υγειονομικών διατάξεων προφύλαξης από την πανδημία και δεν είχε την παραμικρή σχέση με  την έκταση που επιχείρησαν να δώσουν μερικοί στο διαδίκτυο.

  1. Μηνυτήρια αναφορά για παράβαση υγειονομικών πρωτοκόλλων από ιερέα στα Κύθηρα.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πειραιά σε βάρος κληρικού, εφημερίου σε ενορία  των Κυθήρων, για περιστατικό, το οποίο, όπως αναφέρεται, έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου και σχετίζεται με παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων μέσα στους χώρους του  Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κυθήρων «Τριφύλλειο». Για το περιστατικό αυτό είχαν ακουστεί τότε κάποια πράγματα, αλλά δεν είχαν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Τώρα, σύμφωνα πάντα με όσα προκύπτουν από την αναφορά που έχει ήδη υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο κληρικός αυτός, συνοδευόμενος από άγνωστο άτομο, εισήλθε κατά τις μεσημεριανές ώρες στο Νοσοκομείο χρησιμοποιώντας την έξοδο κινδύνου, την οποία άνοιξε άτομο από το προσωπικό του Νοσοκομείου, προφανώς έπειτα από συνεννόηση, όπως προκύπτει από τα περιγραφόμενα στην αναφορά, η οποία έχει υποβληθεί από τον κατά νόμον υπεύθυνο δηλαδή το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γ. Μεγαλοκονόμο. Ως λόγος της παραβίασης των περί covid 19 διατάξεων αναφέρεται η πρόθεση του ιερέα να χορηγηθεί η Θεία Κοινωνία σε νοσηλευόμενο στην ειδική κλινική covid άτομο, κάτι το οποίο και έγινε. Είναι γνωστό από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα ότι απαγορεύεται ρητά η είσοδος οιουδήποτε τρίτου προσώπου, πλην των ειδικά εξουσιοδοτημένων για νοσηλευόμενα από την πανδημία άτομα, τα οποία εισέρχονται με ειδική στολή και με τήρηση όσων μέτρων προβλέπονται από το σχετικό πρωτόκολλο. Στην αναφορά καταγγέλλεται  επίσης ότι ο ιερέας γνώριζε με σαφήνεια τις διατάξεις αυτές, καθώς μόλις την προηγουμένη είχε επικοινωνήσει με Διευθυντή κλινικής, είχε ρωτήσει με τι τρόπο θα εισέλθει και είχε λάβει την απάντηση ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν η είσοδος, ενώ του είχαν επισημανθεί οι σχετικές διατάξεις και όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο, που αναφέρει τις προϋποθέσεις εισόδου στα Νοσοκομεία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού και δημιουργίας κινδύνου στους ασθενείς και το προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων.

Δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες, ούτε η σχετική αντίδραση του Εισαγγελέα, ο οποίος προφανώς, αναμένεται να προχωρήσει σε έρευνα για το περιστατικό.

Εμμ. Καλλίγερος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − 9 =