kipa

Εις μνήμην του αξέχαστου, παλαιού και προσωπικού μου φίλου, Φίλου του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης και θερμού υποστηρικτή των κοινωφελών  σκοπών του Ιδρύματος Άγγελου Σιδεράτου προσφέρω συμβολικά το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ. Για ενημέρωση των Κυθηρίων σχετικά με την προσωπικότητα του εν λόγω μη Κυθηρίου Φίλου του Ιδρύματος παραθέτω το ακόλουθο σημείωμα:

Ο Άγγελος Σιδεράτος ήταν ένας από τους ειλικρινέστερους και αξιολογότερους φίλους που είχα την τύχη να έχω και να συνεργαστώ στη ζωή μου. Από την Ίδρυση του ΚΙΠΑ έγινε αμέσως ένας αθέατος και άγνωστος στους Κυθηρίους, αλλά ειλικρινής φίλος και πραγματικός υποστηρικτής της ιδέας και των σκοπών του με διάφορους τρόπους, πολύ σημαντικούς για το ξεκίνημα του. Ένα σημαντικό μέρος της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος είναι δωρεά των εκδόσεών του «Προσκήνιο», η προσφορά του δε ήταν το σύνολο των βιβλίων που είχε εκδόσει, δεν μπόρεσα όμως να  απορροφήσω ένα μεγάλο μέρος ελλείψει χώρου.  Στο τέλος της ζωής του και εν γνώση της κατάστασής του προσέφερε με αυταπάρνηση μια πολύτιμη υπηρεσία για το Ίδρυμα, η οποία θα γίνει γνωστή όταν έλθει ο κατάλληλος καιρός.

Ο Άγγελος   Σιδεράτος ήταν ένας πολύ αξιόλογος σκηνοθέτης κινηματογραφικών και θεατρικών έργων και παραγωγός αξιόλογων έργων  της κινηματογραφικής Τέχνης, σεναριογράφος και συγγραφέας, ευρύτατα γνωστός,  εκδότης βιβλίων, καθώς και μια πολυδιάστατη, ελεύθερη, πάντοτε προοδευτική  και ανεξάρτητη από στενόκαρδες δεσμεύσεις και προκαταλήψεις, προσωπικότητα.

Ήταν πάντοτε ένας, με πραγματικό πολιτικό ήθος, αγωνιστής για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν κάτοχος πτυχίων  ανώτατου επιπέδου σπουδών ηθοποιίας και σκηνοθεσίας,  είχε διδάξει  επί σειρά ετών υποκριτική τέχνη στην αρχαία τραγωδία και φιλοσοφία αξιών στη αρχαία ελληνική δραματουργία, υπήρξε καλλιτεχνικός συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου στο πρόγραμμα «Άρμα Θέσπιδος» για το ανέβασμα αρχαίων ελληνικών και σαιξπηρικών τραγωδιών και σκηνοθέτησε στη Μόσχα και στην Κριμαία τις Τρωάδες του Ευριπίδη και έλαβε το βραβείο Grand Prix της Ρωσίας. Είχε την τύχη να έχει μια εξαίρετη σύντροφο ζωής και ακούραστη συνεργάτιδα σε όλες της δραστηριότητές του, την ηθοποιό Κυρία Βίλλυ Σιδεράτου, η οποία του αφιέρωσε τη ζωή της και από την οποία απέκτησε δύο παιδιά, υψηλού επιπέδου, μέλη του διπλωματικού μας σώματος.  Για το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και για τις πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις του Άγγελου Σιδεράτου,  καθώς και για  τις πολλές διακεκριμένες θέσεις σε οργανισμούς των καλλιτεχνικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων του μπορεί κανείς αντλήσει πληροφορίες από το  βιογραφικό υλικό  που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Είχα την ευτυχή συγκυρία, κατά την μακρόχρονη συνεργασία μας και φιλία να συνεργαστώ μαζί του ενεργά ως βασικός αφηγητής και σύμβουλος πολιτικής ιστορίας σε τρία σημαντικά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, που σκηνοθέτησε και «γύρισε» ο ίδιος: το πρώτο ήταν το 1886, «Η Γ΄ Σεπτεμβρίου 1843 – Το Πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα, το δεύτερο 1988/89, «Νεότερη Ελληνική Πολιτική Ιστορία» και το τρίτο το 1989, «Γεώργιος Παπανδρέου, 100 χρόνια από τη Γέννησή του». Και τα τρία ήταν  επιστημονικά, ιστορικού περιεχομένου, στο πρώτο συμμετείχε και ο καθηγητής κ. Φλογαΐτης και τα, ιδιαίτερα μακράς διάρκειας και πολλών επεισοδίων, δύο επόμενα έγιναν επίσης με τη συνεργασία του καθηγητή της πολιτικής Ιστορίας Παύλου Πετρίδη. Συνεργάστηκα, επίσης, ως σύμβουλος στην Ίδρυση του εκδοτικού του οίκου «Προσκήνιο», καθώς και στην έκδοση διαφόρων βιβλίων του.

Με ευγνωμοσύνη για τον αλησμόνητο φίλο,

Γιώργος Ι.  Κασιμάτης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + ten =