trivoume-matia

Ατέλειωτες ώρες στον υπολογιστή, αέρας γεμάτος γύρη ή απλώς μια επαναλαμβανόμενη συνήθεια; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, πολλοί από εμάς τρίβουμε πολύ τα μάτια μας και οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι καλή ιδέα.

«Το δέρμα κάτω από τα μάτια μας είναι το πιο λεπτό στο σώμα μας», λέει η νοσοκόμα πλαστικής χειρουργικής Τάρα Αντάσεβ. «Θα έπρεπε να το σκεφτούμε ουσιαστικά σαν αυτό που θα συνέβαινε αν τρίβαμε επιθετικά ροδοπέταλα».

Ο δερματολόγος δρ. Νάβα Γκρίνφιλντ συμφωνεί: «Κανένα τρίψιμο δεν είναι καλό τρίψιμο, οπότε αν το κάνουμε περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, είναι υπερβολικό».

Γιατί μας φαγουρίζουν τα μάτια μας

Διάφορες καταστάσεις ζητημάτων υγείας μπορούν να μας οδηγήσουν στο να τρίβουμε τα μάτια μας λένε οι ειδικοί. «Τα ξηρά μάτια μπορεί να είναι ένας ένοχος», αναφέρει η δερματολόγος δρ. Καρίν Γκρόσμαν. «Ενώ το τρίψιμο θα διεγείρει την παραγωγή δακρύων, είναι καλύτερα να προσθέσουμε μερικές λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να παραλείπουμε το συχνό τρίψιμο ή να προγραμματίσουμε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό μας για να κάνουμε μια καλή οφθαλμολογική εξέταση και πιθανώς μια θεραπεία με συνταγή».

Οι αλλεργίες ενός ατόμου μπορεί μερικές φορές επίσης να ενοχοποιούνται. «Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα στα μάτια, που κάνει τους ανθρώπους να τα τρίβουν, κάτι που στη συνέχεια προκαλεί περισσότερο κνησμό», λέει η ίδια.

Εάν η φαγούρα μας τρελαίνει, η Γκρίνφιλντ προτείνει μια ιατρική συμβουλή. «Μερικές φορές χρειάζεται ένα τοπικό στεροειδές για να μειωθεί η αίσθηση κνησμού, η οποία αποτρέπει την ανάγκη ή την παρόρμηση για ξύσιμο», αναφέρει η ίδια. «Άλλες φορές, τα αντιισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της φαγούρας».

Τι μπορεί να κάνει το τρίψιμο των ματιών στο δέρμα μας

Οι δερματολόγοι προτείνουν να κρατάμε τα χέρια μας μακριά από τα μάτια μας γιατί μια συνήθεια όπως το τρίψιμο των ματιών μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την εμφάνιση και την υγεία μας.

Η συνήθεια αυτή μπορεί να έχει συνέπειες όπως:

Κατακόκκινα μάτια

«Το τρίψιμο των ματιών μας μπορεί να είναι ο ”ένοχος” γιατί έχουμε μάτια που δείχνουν κουρασμένα», λέει ο δερματολόγος δρ. Σνεχάλ Αμίν. «Τα κατακόκκινα μάτια μπορεί να είναι αποτέλεσμα τριβής μέχρι να σπάσουν τα τριχοειδή αγγεία».

Μαύροι κύκλοι

Το χρόνιο τρίψιμο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, γνωστούς ως μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Και όσο πιο σκούρος ο τόνος του δέρματός μας, τόσο χειρότερο μπορεί να είναι.

«Ειδικά για όσους έχουν πιο σκούρο δέρμα, το τρίψιμο των ματιών έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της παραγωγής χρωστικής του δέρματος στην περιοχή», δηλώνει ο δερματολόγος, δρ. Αντζελο Θρόουερ.

Ρυτίδες

«Όταν τρίβουμε τα μάτια μας επανειλημμένα, θέτουμε το δέρμα μας σε κίνδυνο λειχηνοποίησης, που είναι ένας ιατρικός όρος για την πάχυνση του δέρματος», δηλώνει ο δερματολόγος δρ. Μπρένταν Καμπ. «Μπορεί να κάνει πιο εμφανείς τις γραμμές στο δέρμα μας, γεγονός που τονίζει την εμφάνιση των ρυτίδων. Μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται ξηρό και φολιδωτό».

Βλάβη του κερατοειδούς

«Το χρόνιο τρίψιμο όχι μόνο βλάπτει το δέρμα του βλεφάρου, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρογρατσουνιές στον κερατοειδή», λέει ο Αμίν. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση και απώλεια του σχήματος του κερατοειδούς, που (με την σειρά του) μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, μια κατάσταση γνωστή ως κερατόκωνος (KC-Keratoconus). Το τρίψιμο των ματιών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με υποκείμενο γλαύκωμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιχμές στην ενδοφθάλμια πίεση».

Κίνδυνος μόλυνσης

«Τα μάτια είναι πύλη μόλυνσης», λέει ο Αμίν. «Τα μικρόβια από τα χέρια ή τον αέρα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω του βλεννογόνου των ματιών, μια ανησυχία που έχει επισημανθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ας ακούσουμε τους ειδικούς

Ας λάβουμε τις συμβουλές του δερματολόγου μας για τη σωστή εφαρμογή των προϊόντων δέρματος και ομορφιάς. «Τα αποτελέσματα στο δέρμα που χτυπάται, του ταμπονάρεται και που τρίβεται είναι πολύ διαφορετικά και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το προϊόν θα απορροφηθεί από τα στρώματα του δέρματος», λέει ο Θρόουερ. «Κάνει επίσης μεγάλη διαφορά εάν το δέρμα είναι ξηρό ή υγρό όταν εφαρμόζεται ένα προϊόν».

Υπάρχουν και τα καλά νέα: Μερικές από τις συνήθειές μας που σχετίζονται με τα μάτια μπορεί να μην είναι τόσο κακές όσο νομίζαμε. Ο δρ. Τανούζ Νάκρα, πλαστικός χειρουργός οφθαλμίατρος, δερματολόγος και συνιδρυτής της Avya Skincare, λέει: «Το ελαφρύ ”τράβηγμα” των ματιών για την εφαρμογή του μακιγιάζ ή την τοποθέτηση φακών επαφής δεν είναι πιθανό να προκαλέσει κακά αποτελέσματα. Και ενώ η χρήση γυαλιών κολύμβησης μπορεί να προκαλέσει προσωρινό πρήξιμο και ερυθρότητα γύρω από τα μάτια, αυτό δεν είναι μόνιμη κατάσταση».

Πώς να απαλλαγούμε από την συνήθεια

Πρώτον, το να είμαστε πιο προσεκτικοί, αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η δερματολόγος δρ. Χάντλεϊ Κινγκ λέει: «Η ευαισθητοποίηση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα και η κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε το κίνητρό μας να κόψουμε τη συνήθεια».

«Συνήθειες όπως το τρίψιμο των ματιών, το τσίμπημα του δέρματος και το γλείψιμο των χειλιών μπορούν να απωθηθούν με τεχνικές γνωστικής συμπεριφοράς ανατροφοδότησης», δηλώνει η δερματολόγος Δρ. Κλερ Βολίνσκι. «Το να πεις σε ένα άτομο να σταματήσει δεν είναι τόσο απλό όταν πρόκειται για σταθερές συνήθειες».

«Εάν φοράμε φακούς επαφής και τρίβουμε πολύ τα μάτια μας, ίσως να ήταν καλό να σκεφτούμε να φοράμε τα γυαλιά μας για λίγο, καθώς μπορεί να λειτουργούν ως εμπόδιο και ως υπενθύμιση να αποφύγουμε το δέρμα γύρω από τα μάτια μας», λέει ο Καμπ.

Η δερματολόγος δρ. Λιν Μακίνλεϊ Γκραντ προτείνει να αποφεύγουμε τα πετσετοειδή κατά την εφαρμογή καθαριστικού. «Απλώς, ας χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας κι ας κάνουμε μασάζ με το καθαριστικό στο δέρμα μας για αρκετή ώρα για να καθαρίσουμε πραγματικά. Ξεπλένουμε και με τα χέρια μας».

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πάντα χρόνος για να τερματιστεί αυτή η συγκεκριμένη κακή συνήθεια. «Τα αποτελέσματα της χρόνιας τριβής των ματιών μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά αμέσως», λέει η Γκρίνφιλντ. «Αλλά το να κόψουμε τη συνήθεια είναι σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη υγεία και εμφάνιση του δέρματός μας».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven + 12 =