clown

Άρχισε από σήμερα, Πέμπτη η ενημέρωση των πολιτών για την επιστροφή των χρημάτων που θα λάβουν από το Power Pass, ωστόσο, αυτό, δεν πήγε και τόσο καλά.

Τούτο προδίδουν τουλάχιστον οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις πλείστων οικιακών καταναλωτών που περίμεναν εδώ και μήνες να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να υποδεχτούν ένα ευχάριστο “ανακουφιστικό” νέο με την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που είδαν ποσά των 20 και 30 ευρώ ως επιστροφές ελάφρυνσης απέναντι στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και τη δυσθεώρητων επιπέδων ρήτρα αναπροσαρμογής, αδυνατώντας φυσικά να ερμηνεύσουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκκαθάριση και δρομολογούνται οι αναδρομικές αποζημιώσεις.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις εκείνων που είδαν μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά ποσά (!), όπως το παράδειγμα που παρέθεσε οικιακός καταναλωτής στο NEWS 24/7, ο οποίος αντίκρισε μηδενική αποζημίωση στην πλατφόρμα, ενώ όταν στράφηκε στην τηλεφωνική υποστήριξη, η ενημέρωση που είχε ήταν για αρνητικό ποσό (-38 ευρώ), λαμβάνοντας και γέλια από την άλλη άκρη της γραμμής.

Ακολουθεί ακόμα ένα παράδειγμα οικιακού καταναλωτή, ο οποίος θέλησε να το μοιραστεί μαζί μας. Όπως ανέφερε στο NEWS 24/7, πέρα από την έκπτωση συνέπειας που είχε λάβει τον Δεκέμβριο, το ποσό που θα λάβει από το Power Pass δεν φτάνει ούτε τα 30 ευρώ. Μάλιστα, λόγω εκείνης της έκπτωσης, η εκκαθάριση για τον μήνα Δεκέμβρη έβγαλε αρνητικό αποτέλεσμα.

power-pass

Να σημειωθεί ότι, από αύριο, Παρασκευή 15/07, βάσει της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών, θα αρχίσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά της ενίσχυσης.

“Έπεσε το ρεύμα” στο Twitter

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το Power Pass φιγουράρει στην κορυφή των trends του Twitter, με χιλιάδες σχόλια των χρηστών, η πλειονότητα των οποίων αφήνει μέχρι στιγμής ένα κωμικοτραγικό αποτύπωμα για το ύψος της αποζημίωσης.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θέλησαν να μοιραστούν στα social media τα ποσά της τάξεως των 20 και 30 ευρώ που θα λάβουν, μαζί και τον… πόνο τους, καθώς θα χρειαστεί να τραβήξουν μόνοι τους εν τέλει τον ανήφορο της εξόφλησης των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος.

Το twitter πήρε φωτιά από χρήστες που δεν ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν με τα ποσά που θα λάβουν. Αρκετοί πάντως, προτίμησαν το πρώτο, θεωρώντας πιθανότατα πως το χιούμορ είναι μάλλον πιο χρήσιμο από την αποζημίωση του Power Passs.

Ορισμένες από τις αντιδράσεις… υψηλής τάσης στο Twitter:

Στα 2,8 εκατ. οι αιτήσεις

Να σημειωθεί ότι 2,8 εκατ. αιτήσεις υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Power Pass και μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης αναμένεται να πιστωθούν αθροιστικά, για τις αναδρομικές αποζημιώσεις 280 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή χορηγείται η επιδότηση και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης.

Και ο Ιούνιος

“Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν δεσμευτεί 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του μέτρου και ότι, για ορισμένους συμπολίτες μας, εκδόθηκαν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εντός Ιουνίου 2022 που αφορούν τη χειμερινή περίοδο κατανάλωσης με σημαντική επιβάρυνση, η Κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου” αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Πώς θα δοθεί το επιπλέον ποσό

Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά τα 30 ευρώ επιβάρυνση για το σύνολο της περιόδου 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, θα λάβει τη συνολική ενίσχυση, δηλαδή θα γίνει επανυπολογισμός του ποσού για το σύνολο της περιόδου. Αντίστοιχα, η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × two =