anapantita-pos-ginetai

Πέρσι, σαν σήμερα, αναρωτήθηκα δημόσια από αυτή την μάντρα:

🔸Πώς γίνεται η παγκόσμια ανάπτυξη να τρέξει φέτος με 5,6% και του χρόνου με άλλο 4,5%, αλλά ταυτόχρονα η ανθρωπότητα να ετοιμάζεται να περάσει τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων χρόνων;

🔸Πώς γίνεται το παγκόσμιο ΑΕΠ να κερδίζει ταχύτατα το χαμένο έδαφος της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα η περίφημη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, να περνά το χειρότερο έμφραγμα της περίπου εικοσαετούς ζωής της, στηριγμένη μόνο σε έναν προμηθευτή επεξεργαστών στην Ταϊβάν;

🔸Πώς γίνεται η παγκόσμια δίψα για αγαθά να απογειώνεται, αλλά η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα να μποτιλιάρει σε λιμάνια, θάλασσες, αυτοκινητοδρόμους, τελωνεία και αποθήκες;

🔸Πώς γίνεται η ζήτηση να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά η προσφορά να αδυνατεί, λέει, να την ικανοποιήσει; Τι έγινε, χάλασαν τα μηχανήματα στα εργοστάσια;

🔸Πώς γίνεται τα εργοστάσια του κόσμου στην ανατολική Ασία να δουλεύουν στο φουλ, αλλά τα δισεκατομμύρια αγαθά που παράγουν να δυσκολεύονται να φτάσουν στα ράφια και τις προθήκες της Δύσης;

🔸Πώς γίνεται η Βρετανία να φιλοδοξεί να γίνει ξανά θαλασσοκράτειρα του Ειρηνικού και του Ινδικού, αλλά να μη βρίσκει… νταλικέρηδες;

🔸Πως γίνεται, ορέ κλεφτόπουλα, να έχει πέσει στην αγορά μέσα στο 20 και το 21 νέο ζεστό (αεράτο) χρήμα από τα κορονοϊοπακέτα ύψους πάνω από τα 24τρισ$ και ο παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου να λέει ότι υπάρχει έλλειμμα 1,7τρισ$ στις επενδύσεις στο εμπόριο?

🔸Πως γίνεται να “φαίνονται” στα 200 τρισ. ευρώ οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών διεθνώς λόγω των περιορισμών, αλλά να μην πρόκειται ωστόσο για πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων από πολλούς, όταν καταγράφεται διεθνώς ένας στους δυο μικρομεσαίους να κινδυνεύει με αφανισμό;

🔸Πως γίνεται, το 2021, να είναι μια από τις καλλίτερες χρονιές στην παραγωγή γεωργικών πρώτων υλών παγκόσμια (σιτηρά, ρυζι, καλαμπόκι, σογια κλπ) και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η αυξημένη ζήτηση από τις μεγάλες αγορές και οι πολύ μικρές απώλειες στην παραγωγή (που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες), να απειλούν τους ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον πλανήτη;

✔️Ένα τοξικό μείγμα γεωπολιτικών συγκρούσεων, κλιματικής αλλαγής, ενεργειακής κρίσης ανευ προηγουμένου από κάτι ημικλειστές στρόφιγγες αερίου, και ο Covid-19 προκάλεσε την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν, εκτός από την ενεργειακή επισφάλεια και χρόνια πείνα κατά 161 εκατομμύρια περισσότεροι τον τελευταίο χρόνο, ενώ 2,37 δισεκατομμύρια άνθρωποι -ένας στους τρεις στον πλανήτη- δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα το 2020.

✔️Με σχεδόν 41 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν από υποσιτισμό, το επόμενο έτος θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο σημείο καμπής για την παγκόσμια ευημερία και σταθερότητα με εξεγέρσεις που θα κάνουν την Αραβική Άνοιξη να μοιάζει με ειρηνική διαδήλωση οικολόγων στο Σύνταγμα…

🔸Πως γίνεται να αποσύρεται από παντού, και από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία πλέον, το σετάκι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για όλα τα πιο πάνω παράλογα, αλλά εδώ να μας απασχολεί ποιος νεοφιλελέ “πρόεδρος” θα ηγηθεί σε ένα φάντασμα-κόμμα που όλα τα πιο πάνω τα αποδέχτηκε ως φυσικά φαινόμενα να επισυμβούν, από την εποχή του Σημίτη και μετά;

🔸Και επειδή σχεδόν όλα τα άρθρα που διαβάζω σε όλα αυτά τα αντιφατικά και πρωτόγνωρα μένουν μόνο στην “δημοσιογραφική” περιγραφή των αποτελεσμάτων (οι “διαπιστωσάκηδες”…) και ποτέ δεν αγγίζουν οτιδήποτε επί των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αιτιών της κρίσης προσφοράς και ζήτησης (που ξεκίνησε το 18…) κάποιος θα πρέπει επιτέλους να πει και καμιά αλήθεια:

✔️Την απορρύθμιση των αγορών την έχει προκαλέσει, από την μια, η συνεχιζόμενη υπερσυσσώρευση χρήματος ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σε ιδιαίτερα επικερδή παίγνια του καζινο-καπιταλισμού (ΚΑΙ στα λεγόμενα commodities ως έκφραση ενός μοντέρνου μαυροαγοριτισμού) αλλά και η συνεχιζόμενη δυσπιστία των ίδιων των τζογαδόρων στο ίδιο το παιχνίδι που παίζουν συστηματικά, φουσκώνοντας όλο και περισσότερο μια φούσκα με τοξικά τραπεζικά προϊόντα από τα κάθε λογής δάνεια.

Καί κατέληξα πέρσι οργισμένος:

✔️Δεν τα κλείνετε καλλίτερα τα μαγαζιά να πάμε να φτιάξουμε τίποτα άλλα, που να μην δουλεύουν τον κόσμο, λέω εγώ?
Δεν περίμενα όμως ότι θα εισακουστώ!

Μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία 4 μήνες μετά, και που ακόμα συντηρείται αδικαιολόγητα ως πόλεμος φθοράς, ήρθε για:

🔹Να κουκουλώσει όλα τα πιο πάνω “Πως γίνεται..”, να τα εξαφανίσει, σαν να μην υπήρχαν ποτέ διατυπωθεί. Για όλα θα έφταιγε από τούδε και στο εξής ένας ακήρυκτος πόλεμος του 22 που ονομάστηκε “Ειδική Επιχείρηση”.

🔹Με μια σειρά οικονομικές κυρώσεις, οκτώ μέχρι τώρα στον αριθμό, να έχουν αφαιρέσει μεν από ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς 450δισ$, για να προστεθούν σε κάποιους άλλους ρωσικούς από ευρωπαϊκά πορτοφόλια τουλάχιστον 600δισ για αγορά ενέργειας και σχεδόν άλλα 800δισ σε Αμερικανικά για αγορά LNG! Χώρια πόσα για άλλες πρώτες ύλες, λιπάσματα κλπ που πήραν όλα την ανηφόρα. Αλλά και άλλα τόσα σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη. Το λες αυτό και “Μεγάλη Αναδιανομή”.

🔹Ο πληθωρισμός λόγω της ακριβής ενέργειας κυμαίνεται παντού από το 7,5 έως το 13% στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης (έως και το 80% σε χώρες σαν την μεγαλοϊδεατική Τουρκία, που πλέον ζει με δανεικά έναντι εξυπηρέτησης γεωπολιτικών σχεδίων τρίτων, όπως της Ρωσίας ή του Καταρ).

Αυτό το λες και καταστροφή κεφαλαίου σε ένα μέρος από εκείνα τα 200τρισ που φάνηκε ότι είχαν καταλήξει σαν αποταμίευση, αλλά πάλι άνισα κατανεμημένα.

✔️42 φτωχότερες χώρες είναι ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά την Σρι Λάνκα και δισεκατομύρια νοικοκυριά το ίδιο και στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

🔹Το δολάριο είναι όμως στα καλύτερά του! Παρά τον πληθωρισμό και λόγω της ενεργειακής φτώχειας πάνω από τον μισό πλανήτη, η ισοτιμία του σε σχέση με τα ανταγωνιστικά του νομίσματα ευρω, στερλίνα, ελβετικό φράγκο και γιεν έχει χτυπήσει ιστορικό “ταβάνι”, παρ όλο που ένα ακόμα τέτοιο χτυπήθηκε από το αμερικανικό χρέος, που ξεπέρασε τα 31τρισ$.

Το λες και την “Μεγάλη ληστεία” του πλανήτη για να εξαχθεί πάλι παντού, δια των ακριβών δολαρίων και τις ψηλές τιμές της ενέργειας ο αμερικανικός πληθωρισμός, που πάλι θα εγγραφεί και στα κρατικά χρέη.

🔹 Όπου όμως βλέπεις νέα “χρέη” υπολόγιζε περίπου επι 8 και το νέο γκρί χρήμα δια των τοξικών τραπεζικών παραγώγων που συνεχίζουν γεμίζουν τις ειδικές χρηματαγορές του πλανήτη. Σε αυτές που τζογάρουν μόνο οι ελιτ και τα funds τους με στοιχήματα θανάτου του τύπου “πόσο τοις εκατό θα αυξηθεί η παιδική θνησιμότητα από πείνα πχ στην Αφρική τον επόμενο μήνα?”

Αυτό πάντα λέγεται “το μεγάλο σορτάρισμα” και είναι αυτό που φοβίζει πλέον όλους ότι θα σκάσει με τον στασιμοπληθωρισμό που έρχεται χειρότερος και από την δεκαετία του 70 η του 80, μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 74.

🔹Τι θα γίνει αν αρχίσουν τώρα τα ντόμινο των καταρρεύσεων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στην Δύση και των εκτεθειμένων εμπορικών Τραπεζών?

✔️ Τότε όλα τα “μαγαζάκια” κλείνουν! Και μαζί με την κατάρρευση των “πυραμίδων του Χρέοπα”, αυτών με το γκρί χρήμα των τοξικών, θα κινδυνεύουν να εξαχνωθεί και ΚΑΘΕ νόμισμα του πλανήτη αποκτώντας αξία ίση με του χαρτιού όπου τυπώθηκε, για χρήση υγιεινής.

Βλέπεις, δεν θα έχει φτάσει τότε, αν αυτό γίνει μέσα στον χειμώνα του 23, ο χρόνος σε μια Amazon ή κάποιον Musk στην Δύση και σε κάποιους τραπεζίτες της Κίνας ή της Ρωσίας να κυκλοφορήσουν, εκατέρωθεν, αρκετά νέας τεχνολογίας νέα μέσα συναλλαγών. Όσα εκδόθηκαν ήδη εξωτραπεζικά, για να συνεχιστεί το εμπόριο και η οικονομία.

Θα το λες τότε αυτό και το “Μεγάλο Θανατικό” όσων δεν πρόλαβαν να απαλλαγούν από το χάρτινο αυτό χρήμα αγοράζοντας πχ όπως ο Μπιλ Γκέιτς αγροτική Γη. 24.000.000 στρέμματα έχει μαζέψει ο σπασίκλας παραθυράκιας, χώρια πόσα μαζεύουν ολούθε όλα εκείνα τα funds που συλλέγουν κατασχεμένα από κόκκινα δάνεια κατεστραμμένων πρώην μικρομεσαίων από τα θραύσματα της κρίσης του 2008.

Αυτό το λένε ήδη και το “Μεγάλο Reboot”. Το “reset” που πρότειναν στο Νταβός του 2021 κάτι δήθεν ευαίσθητοι για το κλίμα, δεν απηχεί την αλήθεια. Αυτό το κλίμα που ήταν στραβό από το 21 και το έφαγε μετά και ο γάιδαρος…

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις ότι θα λέμε για απολογισμό του “πως έγινε βρε…” ανήμερα σαν τώρα του 2023 και από αυτή την μάντρα? Όσοι επιβιώσουν φυσικά. Plan b και κιβωτοί του Νώε δεν υπάρχουν. Όσο για εκείνο το μαξιλάρι των 37δισ. Αυτό ήδη εξανεμίστηκε σε κρατικές εγγυήσεις για να μπορούν να δανειστούν εκείνα τα funds, που τώρα κινδυνεύουν με πτώχευση, για να αγοράσουν από τις 4 Τραπεζες κάτι κόκκινα δάνεια.

Μαγαζάκια ολούθε…

Γιάννης Χατζηχρήστος

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + 14 =