Ανακαλύψτε τα Κύθηρα περπατώντας τα μονοπάτια τους. Τα Κύθηρα είναι ορεινό νησί και προσφέρει διαδρομές που μπορούν να συγκινήσουν τον περιπατητή. Ανάμεσα σε τόσα βουνά, λαγκάδια και απότομές πλαγιές ξετυλίγεται ένα μεγάλο δίκτυο δρόμων και μονοπατιών. Παλιά, όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και οι άνθρωποι δούλευαν στα χωράφια, χρησιμοποιούσαν ένα δίκτυο μονοπατιών που συντόμευε τις αποστάσεις και τους χρόνους. Σήμερα τα μονοπάτια αυτά υπάρχουν ακόμη.

Για τη Διαμονή σας πάρτε μια ιδέα από τα Perlegiannika Houses!

Τα Perlegiannika Hoυses σας περιμένουν για να ζήσετε γαλήνιες, ατμοσφαιρικές και αναζωογονητικές στιγμές, μακριά από τη βοή και το άγχος της πόλης.

Ανακαλύψτε τώρα τρεις υπέροχες διαδρομές που είναι ενταγμένες στο βραβευμένο Kythera Trails:

Μ1: Η Χώρα και το Επίνειό της

Χώρα – Καψάλι – Χώρα

Είναι ένα από τα βασικότερα μονοπάτια των Κυθήρων, αφού συνδέει τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, με το επίνειό της, το Καψάλι. Ξεκινώντας από την πλατεία του χωριού, η διαδρομή κατηφορίζει από το κεντρικό σοκάκι, περνώντας από διατηρητέα αρχοντικά και σημαντικά μνημεία, όπως το Μαρκάτο, την παλιά δημοτική αγορά, και το μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου. Φτάνοντας στη διακλάδωση που οδηγεί στο επιβλητικό Κάστρο της Χώρας, γνωστό και ως “μάτι της Κρήτης”, η διαδρομή αρχίζει να κατηφορίζει από το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων. Η δυτική πλευρά του κάστρου έχει θέα τα θαλάσσια τοπία του νότου: το ακρωτήρι του Τράχηλα και το γιγάντιο βράχο αντίκρυ, τη Χύτρα. Την Άνοιξη, η πλαγιά μοιάζει να φλέγεται από το βαθύ κόκκινο χρώμα των γαλατσίδων, θάμνων που παίρνουν το χρώμα αυτό μετά την ανθοφορία τους. Το κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στην εντυπωσιακή σπηλαιοεκκλησιά του Αγίου Παύλου, που επιβλέπει τον ομώνυμο μικρό κόλπο. Θα πρέπει όμως να έχετε τα κλειδιά για να επισκεφθείτε το ναό.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://kytheratrails.gr/el/trail/m1/

 

M41: Η Κοιλάδα των Νερόμυλων

Μυλοπόταμος – Κάτω Χώρα – Μυλοπόταμος

Η λέξη Κύθηρα εικάζεται ότι προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα “κεύθω” που σε ελεύθερη ερμηνεία σημαίνει “περιέχω κρυμμένα μυστικά” Η καθηλωτική αυτή διαδρομή αποκαλύπτει ένα κρυμμένο κόσμο με καταρράκτες, βάθρες, τεράστια πλατάνια, σφενδάμια, γεφύρια πέτρινα, νερόμυλους και ξωκλήσια, που λίγο θυμίζει νησί. Η πεζοπορία ξεκινάει από το κέντρο της περιοχής, τον Άγιο Σώστη, αρχέτυπο ελληνικού χωριού με την πλατεία, το καφενείο, τον πλάτανο, τις εκκλησιές αλλά και το Καμάρι, το μεγαλύτερο ίσως δημόσιο πλυσταριό των Κυθήρων. Μετά από λίγα μέτρα, ένα εντυπωσιακό καλντερίμι “βουτάει” στη μαγεμένη ρεματιά περνώντας από τους πρώτους νερόμυλους για να συναντήσει τον ξακουστό καταρράκτη της Φόνισσας, που προϊδεάζει για το τι ακολουθεί παρακάτω.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://kytheratrails.gr/el/trail/m41/

 

Μ31: Πειρατική Επιδρομή

Ποταμός – Παλιόχωρα – Ποταμός

Το Σεπτέμβριο του 1537, ένα τρομερό γεγονός σημάδεψε για πάντα τα Κύθηρα. Η ξακουστή πρωτεύουσα του νησιού, ο Άγιος Δημήτριος, γνωστή στις μέρες μας ως Παλιόχωρα, πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε από τον αρχιναύαρχο του οθωμανικού στόλου, τον κουρσάρο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Όσοι από τους κατοίκους της επέζησαν, πουλήθηκαν ως σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα του Αλγερίου και της Τύνιδας. Έκτοτε, η Παλιόχωρα εγκαταλείφθηκε, και όπως λένε οι ντόπιοι, είναι ακόμη στοιχειωμένη καθώς τα βράδια περιπολούν τα φουσάτα, οι ίσκιοι των πειρατών και ακούγονται ακόμα οι κραυγές των γυναικών από την ώρα της καταστροφής. Σήμερα, η ερειπωμένη καστροπολιτεία στέκει ακόμα, σε μια μοναδική τοποθεσία, ανάμεσα στα απόκρημνα φαράγγια, καλά κρυμμένη από τους γύρω λόφους. Ο καλύτερος τρόπος να την ανακαλύψει κανείς είναι από τα μονοπάτια της διαδρομής Μ31, τα οποία πιθανότατα χρησιμοποίησαν και οι πειρατές του Μπαρμπαρόσα για να εισβάλλουν.

Περισσότερες πληροφορίες

https://kytheratrails.gr/el/trail/m31/

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three + seven =