Κυριάκος Πιερρακάκης

Καλώς ήρθαμε στην Ελλάδα του 2024.

Εδώ όπου η λύση των εκπαιδευτικών προβλημάτων παρουσιάζεται πιο δύσκολη κι από το να βρεις πάρκινγκ στον Ποταμό μια Κυριακή Αυγούστου.

Εδώ που ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, περήφανα δηλώνει από την ασφάλεια του στούντιο του MEGA ότι έλυσε το ζήτημα των Κυθήρων σε 48 ώρες! Ναι, καλά διαβάσατε. Έλυσε το πρόβλημα των Κυθήρων, απλά εμείς δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα…

Δεν έχουμε καταλάβει (ή αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με αυτό) ότι οι κακές υποδομές και η εκπαιδευτική υποβάθμιση είναι η «κανονικότητα» και στα Κύθηρα. Να γελάσουμε ή να κλάψουμε;

Η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη. Στα Κύθηρα μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται δικαίως για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Πρόσφατα προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Επισήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται λύση η κάλυψη των κενών με «τράμπες» και ατέλειωτες υπερωρίες.

Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι πανελλαδικά οι εκπαιδευτικοί παραιτούνται με αύξοντες ρυθμούς. Μόνο φέτος έχουν υποβληθεί, περισσότερες από 500 αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών από την Αττική και το κύμα συνεχίζεται. Πόσες ακόμη παραιτήσεις θα χρειαστούν για να καταλάβει το υπουργείο ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί;

Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία με την πολιτική της. Αντί να προχωρήσει στις αυτονόητες λύσεις (διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, νέα σύγχρονα σχολεία) τάζει μικροαυξήσεις των 100 ευρώ που θα καταβληθούν το 2027!!! Σήμερα οι μισθοί τους βρίσκονται στον πάτο της Ευρωζώνης, πρέπει να ζήσουν με περίπου 776 ευρώ καθαρά…

Όσο για τους αναπληρωτές (τούς «όμηρους» της ιστορίας) σιγά-σιγά οι διαθέσιμοι μειώνονται, καθώς είτε μεταναστεύουν, είτε απασχολούνται σε άλλους κλάδους για ευνόητους λόγους…. Επιστήμονες, νέοι, ίσως και με οικογενειακές υποχρεώσεις καλούνται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή τους εστία προκειμένου να μεταβούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο στα Κύθηρα, την Αστυπάλαια και σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας μας.

Και για όσους ισχυρίζονται ότι οι εκπαιδευτικοί «δουλεύουν μόνο λίγες ώρες τη μέρα», ας αναλογιστούν τις ώρες που χρειάζονται να προετοιμαστούν για κάθε μάθημα, ειδικά οι νεοδιόριστοι. Ας αναλογιστούν γιατί οι περισσότεροι δουλεύουν σε δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Ναι, καλά διαβάσατε. Υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές που αφήνουν την έδρα για να δουλέψουν ως σερβιτόροι ή ακόμη και διανομείς φαγητού. Μην ξεχνάτε, άνθρωποι σαν εμάς είναι με σύντροφο και παιδιά (όσοι είναι «τολμηροί») ή μόνοι γιατί απλά φοβούνται την οικονομική ανέχεια και δεν προχωρούν στη δημιουργία οικογένειας. Όλοι όμως ζούν στην πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης (Eurostat, σύμφωνα με την μέση αγοραστική δύναμη). Όσο για την ακρίβεια στα Κύθηρα, άστα…

Ας είμαστε ρεαλιστές. Όταν η δημόσια εκπαίδευση καταρρέει, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα κινητά… Είναι απίστευτη!

Ακόμη και οι δικοί της βουλευτές στην Α’ Πειραιά στάθηκαν απέναντί της:

Ο Κώστας Κατσαφάδος δήλωσε με νόημα: «Δεν με απασχολεί να είμαι ευχάριστος, αλλά χρήσιμος». Δηλαδή άκου Κυριάκο, τέρμα τα χαμόγελα από τον βουλευτή που εξοβελίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση.

Η Δόμνα Μιχαλίδου (πρόσφατα εξοβελισθείσα από την κυβέρνηση) δήλωσε ότι «επί των ημερών της τα σχολεία δούλευαν ρολόι»…

Βέβαια τα προβλήματα στα σχολεία των Κυθήρων είναι διαχρονικά. Τσιριγώτες είμαστε, αφελείς δεν είμαστε.

Στην πραγματικότητα το μόνο που «λύνουν», η κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν είναι τα χέρια των δασκάλων… για να παραιτηθούν!

Αν δεν αλλάξουν ριζικά οι συνθήκες, το 2025 θα θυμόμαστε το 2024 σαν την “καλή χρονιά”. Γιατί, αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα έχει μείνει κανένας να διδάξει.

Το ερώτημα είναι αν θα μείνουν στα Κύθηρα και οι οικογένειες με παιδιά οι οποίες προβληματίζονται αν μπορεί να εξασφαλισθεί στο νησί μας σωστή και ισότιμη εκπαίδευση για τους μαθητές…

Υ.Γ. Και ας μην ξεχνάμε τι μπορούμε να ελπίζουμε ακόμη από τον αποτελεσματικό κ. Πιερρακάκη. Τώρα, αναμένουμε τις επόμενες καινοτόμες λύσεις του: ίσως οι εκπαιδευτικοί να γίνονται avatars και να διδάσκουν ψηφιακά από το cloud, ή μήπως τα μαθήματα να μεταδίδονται μέσω drone κατευθείαν στο μυαλό των μαθητών; Ποιος ξέρει, μπορεί το πρόβλημα να έχει ήδη λυθεί και απλώς να μην έχουμε κάνει ακόμα update στην πραγματικότητα!

Kythera.News

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 5 =